Sallimus ja korona

Voiko pandemiaa hengellistää? Pitäisikö se? Eikö pidä? Ja miksi ei?

Oliko Hannu Vuorinen Kotimaa24:n blogissaan oikeassa vai väärässä, kun hän ilmoitti, että ”kristityt ovat ymmärtäneet, että Jumala kutsuu luokseen myös katastrofien kautta”?

Onko korona Jumalan puhuttelua?

Voiko pandemia lähteä liikkeelle globaalisti ja tehdä tuhojaan, jos me olemme Jumalan kämmenellä? Vai onko kyseessä sen kuuluisan ”vihollisen” katala teko?

Jos se oli tuon vihollisen teko, niin onko niin, että kaikkivaltias antoi sen tapahtua? Kuten kaikki historian pandemiat? Sivilisaation historiassa pelkästään epidemioissa ja pandemioissa on kuollut satoja miljoonia ihmisiä. Miehiä, naisia, lapsia, vanhuksia, vammaisia, köyhiä, rikkaita (vaikka näitä vähemmän).

Espanjantaudin kourissa menehtyi 50 – 100 miljoonaa ihmistä ja suurin osa näistä köyhiä. Miksi juuri köyhät ja kurjat ovat aina joutuneet kärsimään hirmutaudeista eniten, JOS on hyvä ja kaikkivoipa Jumala?

Joutuuko kristitty uskova painimaan teodekian ongelman kanssa pandemian jyllätessä? Itsellänihän ei ole olemassa mitään teodekian ongelmaa, luonnollisestikaan. Mutta jos yritän jotenkin ymmärtää tuota ongelmaa, niin voisin esittää yhden vastauksen: deismi (onpas omaperäistä). Kun en kykene, eikä minulla mitään tarvetta olekaan, todistamaan Jumalan tai jumalien olemassaolemattomuutta, en voi deististä ajatusta kokonaan syrjään sysätäkään.

Jos korona on Jumalan puhuttelua, niin eikö silloin korona pidäkin hengellistää ja Kotimaa24:n ylläpito väärässä? Vai eikö se ole Jumalan puhuttelua?

Tässä pieni rypäs kysymyksiä. Voisi muutkin vastata kuin ne tietyt vakiokommentoijat…

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
107 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Anne Mikkola

PIdättäydyn kommentoimasta Kotimaa24 ylläpidon toimia…

Tauno J. Jokinen

Jumala on kaikkialla, kaikissa ja kaikessa. Tottakai myös koronavirus seurauksineen on osa Jumalan olemusta. Hannu Vuorinen on monessa suhteessa oikeassa pitäessään merkittävänä koronaviruksen myötä syntynyttä pohdiskelua, joka johdattaa meitä olennaisten kysymysten äärelle.

Vuorinen näkee koronaviruksen merkityksen kristillisen perinteen kautta. Itse vieroksun kristillisyyttä, jossa Jumala on otettu Jeesususkoisten panttivangiksi, kassalippaan täyttäjäksi ja vallankäytön välineeksi. Koronavirus on minusta yksi todiste monien joukossa, joka kertoo Jumalan olemukseltaan olevan uskontoneutraali – virus kohtelee kaikkia ihmisiä tasapuolisesti ja oikeudenmukaisesti.

Kotimaan reaktioita ymmärrän varsin hyvin. Siellä työntekijät saavat palkkansa enemmän tai vähemmän suoraan seurakuntien kassalippaasta. Oman leivän turvaamiseksi ei ole syytä keikuttaa venettä ja kysellä, mitä koronavirus kertoo Jumalasta? Miksi Jumala on asettanut koronaviruksen?

Hannu Vuorinen tuntuu ajattelevan, että koronavirus on, jotta tulisi herätys. Herätystä toki kaivataan, mutta vielä ei ole sen aika. Liian moni eksynyt lammas rahoittaa maassamme luterilaista uskonmonopolia. Tilanne on onneksi korjaantumassa.

Anne Mikkola

”Eikö kaikkivoipalla ole muita keinoja?”
Kerrohan mikä olisi ollut se vaihtoehtoinen keino esimerkiksi harjaannuttaa suomalaisia poliitikkoja ja viranomaisia riitelyn tai välinpitämättömyyden sijaan toimimaan sovussa, kuten myös kansaa laajemmin?
Sota?
Virus on myös tiputtanut persujen kannatusta, koska virus teki persujen työt, tai paremminkin laittoi vihervasemmiston tekemään persujen työt. Tuossa on jotain niin niin niin jumalallista. Juuri tuollainen on Jumalani. Mitä suurta armoa ja koomisuutta ja samalla vakava paikka. Parannuksenteon paikka ja valinnan paikka elämän ja kuoleman välillä kuten Mooseksen kirjoissa sanotaan, on sitten siinä jatkuuko Halla-ahon ja Marinin ”ystävyys” koronan jälkeen.

Sitä kuolema puolta en sitten tiedä. Aluksi ajattelin että tuo korona on julma kuolema, mutta onko sittenkään jos nukuttavat ja laittavat hengityskoneeseen, ja sitten vaan kuolee. Korona kyllä luo pelkoa ja tietoisuutta elämän arvaamattomuudesta, tai siitä, että emme voi itse sitä hallita. Korona valitsee uhrinsa kuten tahtoo. Ei ihme että kristityt (Taunon tarkoittamassa mielessä) sitten sanovat ”Jeesus tulee, oletko valmis”. Joo. En oikein pidä tuosta puolesta myöskään.
Miksi ihminen yrittää ottaa ikään kuin ”kunniaa” Jumalan teoista? Tätä koronaa ei ilmeisesti ihminen suunnitellut. Olen taipuvainen luopumaan tuosta salaliittoteoriasta.

Anne Mikkola

Joo. Yki en toki ollut persuja alas löymässä Jumala lyömäaseena. Päin vastoin. Tämä minun jumalankuvatukseni on persujen puolella, ja myös demareiden puolella (vihreistä en tiedä :)) mutta päätti olla antamatta kunniaa persuille. Sen sijaan se hyvä jumalankuvatukseni haluaa sovintoa ja rauhaa luomakuntaansa. Tämä oli kyllä todella siisti veto, jota ihminen ei olisi keksinyt so to speak, mikä tässä minun tapauksessani vie ajatukset ns. Jumalan puoleen.

Jotain tän tapaista siis päässäni kulkee. En tietenkään ole tätä muille tarjoamassa, mutta kun nyt kysyt. Olen toki etuoikeutetuistakin etuoikeutetumpi kun asustelen täällä maalla vallan turvassa toistaiseksi. Joka tapauksessa, en ole näiden aatosteni kanssa pystynyt mitään suurempaa ahdistusta tai paniikkia mielessäni kehittämään. Pikkasen talouden puolesta huokailen kyllä.

Sanotaan, että Jumala voi kääntää pahan tarkoituksetkin hyväksi… siinä jää sitten ihmisille semmoinen aika selkeä valinnan paikka kuitenkin. Huom. valinnan? Kelpaako sopu vai ei. Jenkeissä sota jatkuu, Suomessa kävi toistaiseksi (kop kop ) vähän toisin. Saa nähdä, päätyykö jenkit rauhan vai sisällissodan suuntaan tämän seurauksena.

PS. Muuten korona iskee kehen tahtuu. Eilen oli tv:ssä nuorehko pankin pääekonomisti selittämässä kuinka sairaalassa joutui oleskelemaan. Triathlonia harrastavat urheilulliset ihmiset menevät huonoon kuntoon. Aika monella on sitä paitsi joku vaiva, johon sitten voi vedota altistavana tekinä. Kyllä tämä iskee kaikkiin ja nimenomaan satunnaisesti. Kukaan ei ole suojassa.

PS2. Mielenkiinnolla olen seurannut millä asenteella persut reagoivat tilanteeseen. Ja kuinka kukakin reagoi siihen, että hallitus toteuttaa heidän politiikkansa enemmän kuin tappiin ja saa siitä vielä suosiota äänestäjiltä. Joku on katkeran oloinen, mutta valtaosin antavat kunnian sinne minne kunnia kuuluu eli hallitukselle joka on toiminut jämäkämmin ainakin kuin THL.

Tauno J. Jokinen

Joo Yki, …

Korjasin Vuorisen nimen tekstissäni, kuten ehdotit. Poistin tuon maininnan sinunkin tekstistäsi, ettei se vaikuttaisi hassulta.

Jumalalla varmaankin on paljon keinoja, mutta kysynpä vuorostani sinulta – Miksi ei tappava sairaus?

Aivan ilmeisesti Jumalan näkökulmasta yksittäisen ihmisen tai isommankaan ihmisjoukon kuoleminen ei ole mikään kauhistus. Tavallaan syyllistyt samaan kuin moni kristittykin – oletat Jumalan pitävän tärkeinä samoja asioita kuin sinäkin pidät. Selvästikään asia ei näin ole. Tällainen virus on varsin kätevä keino rajoittaa ihmiskunnan liikakasvua, koska tauti leviää nopeimmin siellä, missä ihmisiä on paljon – nerokasta eikö totta, suorastaan Jumalaisen nerokasta.

Oikeastaan ihminenkin alkaa kauhistella kuolemaa vasta, kun kuolema tulee lähelle omaa napaa. Ei tässä sinällään mitään paheksuttavaa ole. Yksi osa elämän olemusta on, että elämä haluaa olla ikuinen. Puhun tietenkin itsesuojeluvaistosta, joka saa meidät välttelemään kuoleman väistämättömyyttä. Ikuisen elämän lupaustahan kirkkokin meille myy kovaan hintaan – ja väittää välillä jopa omistavansa ainoat avaimet tuohon ikuiseen elämään.

Jostain syystä ihmisen kroppa alkaa aikaa myöten ronklaamaan. Jumalan näkökulmasta lienee mielekkäämpää tehdä kokonaan uusi ihminen, kuin jatkuvasti korjata vanhaa. Sama se on autojenkin kanssa – ei niitä kannata loputtomiin korjata. Jos ei vanhaa välillä laiteta kierrätykseen, ajelisimme yhä T-mallin Fordilla. Ehkäpä Jumala näkee uudistumisessa jotain myönteistä.

Kalevi Kauppinen

Jumala ei ole istuttanut ihmiseen yhtään tautia. Se, että alkoi tulla sairauksia ei ole Jumalan vika, vaan on syytä katsoa historian alkua, niin sieltä löytyy vastaus siihen, että ollaan tässä tilanteessa.

Luomakuntaa vaivaa kirous, joka sai alkunsa jo ensimmäisien ihmisten aikana. Kaikki olisi toisin, jos ei tapahtuisi virheitä missään elämän alueella. Ei olisi tauteja ja kaikki rakastaisivat toisiaan, tämä oli Luojan tarkoitus, mutta kävi niin kuin kävi. Tämän totuuden kanssa on tultava toimeen ja tehtävä parhaansa vaikeuksien voittamiseksi.

Loppujen lopuksi ihmisen pahin uhka on toinen ihminen, tähän maailma on mennyt.

Mitä Jumalan pitäisi tehdä, että vihanpito ja sodat loppuisivat, joka on suurin kuoleman aiheuttaja. Jeesuksen opetukset eivät näytä auttavan, koska puhe ei auta, vaan pitäisikö käyttää kovempia keinoja ja mitä ne olisivat.

Tauno J. Jokinen

Yksi Ykä kysyy enemmän, kuin viisi etäopettajaa ehtii vastata…

Toki Jumala voi toteuttaa itseään supertulivuorenkin muodossa. Virus nyt vain on kutakuinkin täysautomaatti.

Viruksilla on ollut aikamoinen rooli myös ihmiskunnan luomisessa. Virushan muokkaa geneettistä ainesta varsin tehokkaasti. Ottaa pätkän sieltä ja toisen täältä ja siirtää ne uuteen paikkaan.

Älyllistä elämää siis saadaan aikaan, kun hyppysellinen viruksia sekoitetaan ripaukseen bakteereita.

Ei Jumala ole sellainen, kuin me haluaisimme Jumalan olevan. Jumala nyt vaan on.

Toisaalta on ihan hyvä, että Jumala hoitaa omat hommansa. Minulle riittää, että minä teen omani.

Nytkin kaiken maailman ekopipertäjät ovat vuosia stressanneet itseään ilmansaasteiden vuoksi ja kas – Venetsian vedet ovat puhdistuneet, kun Kiinassa joku höpsö pussasi lepakkoa ja viruksessa peptidit tai jotain sellaista vähän naksahti.

Monet on konstit sano Jumala kun koronalla kanaalit puhdisti…

Anne Mikkola

”Venetsian vedet ovat puhdistuneet, kun Kiinassa joku höpsö pussasi lepakkoa ja viruksessa peptidit tai jotain sellaista vähän naksahti.

Monet on konstit sano Jumala kun koronalla kanaalit puhdisti…”

´’ – Minun ajatukseni eivät ole teidän ajatuksianne eivätkä teidän tienne ole minun teitäni, sanoo Herra. Sillä niin korkealla kuin taivas kaartuu maan yllä, niin korkealla ovat minun tieni teidän teittenne yläpuolella ja minun ajatukseni teidän ajatustenne yläpuolella. Jes. 55:8-
Olikohan se jossain Jesajassa tai Raamatussa myös, että niitä teitä/suunnitelmia on lukematon määrä, tyyliin tuo Taunon havainto tästä erityisestä ”suunnitelmasta”.

Oikeaoppisesti kait pitäisi ajatella, että herra tai rouva Paholainen on sen takana, että joku meni lepakkoja pussailemaan, mutta sitten Jumala käänsikin sen niin, että vedet puhdistui, ilmasto pelastui ja A-studiossa puhutaan sovinnollisesti ja pidetään huolta ihmiskunnasta yhteisvoimin.

Tuomo Hirvi

MInä en usko yhteenkään sellaiseen Jumalaan joka tauteja tänne ihmisten kiusaksi heittelee. Se ei herätä mitään muuta kuin kuolemanpelkoa ja lisää valehtelun ja varastelun määrää. Se minkä tauti siunaa on kehittää erilaisia tapoja tehdä rikoksia. Jotta yrittäjät saisivat jonkinlaisen elantonsa ja me fl-taiteilijat rahamme elämiseen niin meidän tulee sepustaa jos jonkinlaisia valheita. Minä näen mieluummin nälkää ja kiristän vyötä kun tuolle tielle lähden. Jos leivän pöydän saadakseen pitää kertoa kehittävänsä jotain uutta niin johan on markkinat. Jos ei konserttien menetystä korvata vaan se että keksin uusia tapoja konsertoida niin johan nyt jotakin. Satujahan ne ovat.

Eli tässä elämässä ja ajassa Jumala ei minun uskossani koskaan ole paha vaan hyvä. Ja älkää nyt copypastatko minulle ainuttakaan Raamatun jaetta vaan ihan ite ajatelkaa asiaa. Jumalan lahja on elämä ei hän sitä lähde tuhoamaan. Se on selvä asia ja tappava tauti ei herätä vaan tappaa.

No kukin tulkoon autuaaksi uskossaan.

Anne Mikkola

” Ja siinä unohtui sitten toisista välittäminen, köyhät, kurjat ja kuppaiset.”
Unohtuiko? Eikös silloin alettu rakentaa suomalaista hyvinvointia ja kehitystä. En minä ainakaan haluaisi takaisin siihen elämään missä äitini nuoruudessaan eli Pohjois-Karjalassa. Voisi ajatella, että aikamoista siunausta Suomen kansa on sen jälkeen saanut kokea… on totuttu aika helppoon elämään.

Markku Hirn

Toistan vaan itseäni kun totean jälleen kerran etä ihmiskeho on bakteeri ja basilli ja muiden -koti. joka ikinen solu on täynnä viruksia ja baktereita. Evolution näkökulmasta meidän tehtävämme olioina on pitää mikro-organismeja hengissä ja ne puolestaan pitävät meitä hengissä.

Ihmiskunta on läpikäynyt lukemattomia virusepidemioita , tehden meidät immuneiksi niiden vahinkoja kohtaan ja yhteistyökumppaneiksi . Aina uuden ilmestyessä käydään sama prosessi läpi. Heikot sortuu, sopeutuvat lisääntyvät. Epidemiat luovat todellisia darwinistisia skenaarioita.

Niin, en oikein osaa sijoittaa Jumalaa näihin mitä luonnollisimpiin kuvioihin. Jumalan osuuden pohtiminen antaa virikkeitä aivovoimistelulle , mutta siinä kaikki.

Anne Mikkola

”MInä en usko yhteenkään sellaiseen Jumalaan joka tauteja tänne ihmisten kiusaksi heittelee. ”

”Alkoi pikku hiljaa tavan kansan ja vähäosaisten etuuksien karsiminen samaan aikaan kun suuryritykset kasvattivat voittojaan ja pääomiaan ennennäkemättömän kovalla tahdilla.” Miten käynee nyt? Niin Yki, täytyy toivoa, että nyt käy paremmin. Uskis sanoisi kait, että on taas ”herätyskutsu päällä”, tai parannuksenteon paikka.

Aika jännää tämä keskustelu oikeastaan. Tässä keskustelussa kaikki on oikeassa. Kysymys on sitten siitä, miten tämä maailmaa ja Jumalaa tässä kontekstissa ymmärtää. Markku kiertää koko asian. Kyllä minä mieluummin kuitenkin sallin Jumalankin mukaan pelikentälle. Markun usko ei ilmeisesti sisällä mitään ns. ”elävää Jumalaa”, vaan bakteerit ja virukset ovat kaiken ylimpiä päättäviä elimiä tässä universumissa.

Ihan huonosti raamatullinen todellisuus ei tähän sovi. Tai sanoisin, että se vastaa Ykin asettamaan haasteeseen ehkä parhaiten sitten kuitenkin. Siis meinaan että on vain ja ainoastaan Hyvä Jumala, ja jostain meille tuntemattomasta syystä sitten paha on paikalla myös, ja sitten Jumala toimii sen pahan keskellä kuitenkin vahvempana. Muuten noissa virsissäkään ei olisi mieltä.

Mitä ”normaaliin” kuolemaan tulee, niin minusta kyllä vaikuttaa aika usein että siinä on Jumalan ajoitukset pelissä myös. Miten tämän sitten sovittaa yhteen sen kanssa mitä muuten on havaittavissa…kaikkea ei voi ihminen edes yrittää selittää.

Seppo Heinola

Kalevi: ”Jumala ei ole istuttanut ihmiseen yhtään tautia….
Luomakuntaa vaivaa kirous, joka sai alkunsa jo ensimmäisien ihmisten aikana.”

No mutta eikö Kalevi juuri Jumala tuon kirouksen Eevan omenan takia luomakuntaan langettanut? (1. Ms. 3:17: ..k i r o t t u olkoon m a a sinun tähtesi….)

Kari Kukkanen

Miksi Jumala kirosi? Teoilla on seurauksensa – jos lyöt vasaralla sormeesi, kyllä sattuu vietävästi. Siinä sitä kirousta.

Markku Hirn

Joo Anne, historiaan vedoten on vaikea nähdä näissä maallisissa vaivoissa Jumalan asioihin puuttumista.On olemassa sellainenkin oppi jonka mukaan Jumala loi mailman mutta jätti sen sitten pärjäämään omillaan. Historiallinen perspektiivi tukee sellaista käsitystä.

Jeesuksellakin on yksi episodi joka tukisi käsitystä siitä ,että Jumala antaa maailmassa tapahtua mitä sielä tapahtuu , puuttumatta siihen.

Eräässä yhteydessä Jeesus toteaa, että nuo kahdeksantoista jotka kuolivat Siiloan tornin kaatuessaan eivät suinkaan olleet syntisempiä kun muutkaan ihmiset. Jatkossa hän kehottaa kunkin ottavan vaarin vain itsestään ja omasta hurskaudestaan.

Mielenkiintoista on se , että Jeesus viittaa tapahtumaan joka varmaan oli kaikkien , jopa jälkipolvien tiedossa, ja ankkuroi siten olemisensa historiaan. mutta sanoma oli ennen kaikkea se , että onnettomuuksia tapahtuu ilman että Jumala niitä estää. Eli hurskaus sinäänsä ei ole mikään tae siitä että joku tai kukaan olisi Jumalan erityisessä suojeluksessa.

Sanoma ymmärtääkseni on se ,että kun sairaudet , sodat ja onnetomuudet tulevat ,niin ne tulevat. Ratkaisevaa on se ,millä mielellä niitä kohdataan. Kuollaanko yhdessä Jeesuksen kuoleman kanssa vai ilman hänen läsnäoloaan ? Siis, onko hän mukana kuolemisessa ja sitten toivon mukaan ylösnousemisessa? Näin ovat luotettavat hurskaat sen käsittäneet ja hyväksyneet alkukirkon marttyyreista holokaustiin saakka.

Tällaisen ajattelun myötä teodicé ajattelu on sofistinen konstruktio joka vie harhaan. Jumalan hyvyys ei ole samaa kun mitä ihmiset sillä tarkoittavat. Jumalan hyvyyttä on se, että kärsimyksistä huolimatta, saa ylimalkaan olla olemassa pienen matkaa iankaikkisuudessa.

Kari Kukkanen

Teodikean ongelma on ihmisen ongelma, ei Jumalan, mutta Jumala joutuu sen kärsimään joutumalla kuolemaan ihmisen takia.

Kalevi Kauppinen

”No mutta eikö Kalevi juuri Jumala tuon kirouksen Eevan omenan takia luomakuntaan langettanut? (1. Ms. 3:17: ..k i r o t t u olkoon m a a sinun tähtesi….)”

Se, joka toimii Jumalan tahtoa vastaan tuo itselleen vahinkoa, ei Jumala häntä vahingoita. Vahingoittaja on Jumalan vastustaja.

Seppo Heinola

Et taida hoksata Kalevi että puhut täysin epäjohdonmukaisesti. Jos Jumala kiroaa maan ja sitten ihmiset kärsivät siitä seuravat miljardi vuotta ja kenties vielä ikuisesti helvetissä niin kyllä kärsimyksen silloin on aiheuttanut Jumala vaikka käytännön operaattori olisikin Saatana. Vaikka Raamatun mukaan onnettomudet ja pahakin tulee suoraan myös Jumalalta ilman Saatanan välikättä.

Anne Mikkola

Ja Koranan vaikutuksista Putinille. Samaa kuulin toisaalta, joten jutussa lienee jotain perää.
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006463839.html?

Kalevi Kauppinen

Olisi hyvä ensin selvitellä sitä, miten pahuuden valtakunnat ovat syntyneet. Vastaukset täällä kyllä tiedän, että Jumala loi ne. Totuus on se, että Jumala loi pahuuden valtakunnan ”perustajat”, jotka asettuivat vastustamaan luojansa tahtoa.

Näinhän kävi Eevallekin, hän lankesi vastustajan houkutukseen ja hylkäsi luojansa uteliaisuuttaan tottelemalla vastustajaa enemmän kuin luojaansa. Tämän takia ihminen ajettiin pois paratiisista, jossa ei kuolemaa ollut.

Ihminen ei voi palvella kahta herraa, aina tulee valita se ketä uskoo ja ketä haluaa palvella.

Mitä se sitten kirous on, joka kohtasi koko luomakuntaa ihminen siinä mukana. Se on Raamatun mukaan kuolema, joka astui kuvaan mukaan. Kaikki rappeutuu luonnossa niin kuin ihmisessäkin johtuen paljon puhutuista mutaatioista, joista voi syyttää myös nyt maailmaa vaivaavaa korona tautia.

Jo ensimmäisille ihmisille ilmoitettiin, että otsasi hiessä sinun pitää leipäsi syömän ja luonto kasvaa orjantappuroita. Tänä päivänä se koetaan kouriintuntuvasti, koska joudutaan taistelemaan kuolemaa vastaan ja koronasta johtuen myös toimeentulo on hyvin epävarmaa.

Koronan takia on tullut rikollisuutta joka puolella maailmaa, jossa vain vahvat pärjäävät. Vahvojen pärjäämisestä on tämän päivän esimerkki siitä, kuinka USA rohmuaa koronan hoitamiseen tarvittavat varusteet, koska rahaa on millä ostaa. Aikaa myöten köyhät maat joutuvat ahtaalle, koska kaikesta on puutetta.

Jos vielä joku sanoo, että Jumala on tämän kaiken alulle laittanut, niin hän ei tunne Raamattua, tai sitten ei halua ymmärtää lukemaansa.

Kari Kukkanen

”vielä kiinnostaa sinun näkemyksesi koronasta ja sen aiheuttajasta. Onko koronan takana suunnitelma, Herran puhuttelu, vihollisen katala juoni, vai onko kyse hyvän ja pahan taistelusta? Lopun ajan kahakoista? Vai onko kyse evoluution mukanaan tuomasta väistämättömästä ikävästä sivuilmiöstä?”

Eikö ateistit tiedäkään, että evoluutio on kaiken takana? Luulin ja oletin, että heillä on täydellinen tieto itsessään…

Koronan takana on tietysti evoluutio, koska mitään muuta ei saa olla olemassa kuin materia, ja korona- ym. virukset ovat ateisti-evolutionistin tiedon mukaan hyväntahtoisen herra? rouva? sukupuolineutraali? evoluution loistavan kehityksen lopputulema.

Toista vaihtoehtoa ei tietenkään saa olla.

Kalevi Kauppinen

Uskon, että Jumala varjelee ihmiskuntaa, en usko Jumala olisi halunnut korona tautia maan päälle, mutta vastustaja kyllä on valmis kaikkeen pahaan myös tappamiseen. Tuntuu siltä, että Jumala on ottanut pois varjelevan kätensä tässä tapauksessa.

Siunauksesta ja varjeluksesta on paljon esimerkkejä Raamatussa ja on myös siitä, kun Jumala hylkää, niin siitä seuraa ikäviä asioita. Israelin kansa on tästä hyvä esimerkki.

Kari Kukkanen

Eihän tällainen onneton typerä fudu ymmärrä. Luulin, että tarkoitus oli esittää OIKEA = ateistinen käsitys asiasta. Sorry.

Siis se idioottimainen eli kielletty = uskiksen käsitys on että korona on Jumalan luomistyön vääristymän seuraus. Kun Jumala loi elämän maapallolle, tasapainoon kuului mm. bakteerit, jotka muuttavat elämälle tarpeellisia aineita sopivaan muotoon, esim. kuolleet aineisosat mullaksi. Jotta bakteerit eivät lisääntyisi liikaa, virukset tappavat liiat pois ja tasapaino säilyy. Kun syntiinlankeemus tapahtui, myös eliöissä alkoi tapahtua haitallisia mutaatioita, jolloin mm. viruksista osa muuttui tappaviksi myös korkeammille eliöille. Jumala ei enää puuttunut näihin haitallisiin muutoksiin (kuin poikkeustapauksissa) kuten ei myöskään puuttunut ihmisten kuolemaan.

Kuten huomaat, tämähän ei tietenkään SAA pitää paikkansa, koska mitään Jumalaa ei voi olla, vaan ateistit ovat oikeassa: evoluutio saa kiitoksen ja kunnian kaikesta.

Meri Vesanto

Olenkohan ainoa, joka uskoo, että Jumala on luonut koronan? Ja tahtoisin uskoa myös, että Jumala on hyvä, joten hän ei ole voinut luoda sitä vain huvikseen. Sitä en kuitenkaan pysty sanomaan, mikä on koronan tarkoitus tai tahtooko Jumala saada sillä ihmiset kääntymään puoleensa. Aikaisemmat kulkutaudit eivät ole tainneet toimia kovin hyvin, mutta korona onkin huomattavan tasapuolinen: se kaataa myös ministereitä ja kuninkaallisia ja ylipäätään hyväosaisia, joilla on ollut varaa matkustaa. Kulkutautien ja katastrofien aiheuttamat kuolemat tuntuvat meistä itsestämme julmilta, mutta kaikki me kuitenkin lopulta johonkin kuolemme, joten turha Jumalaa on epäoikeudenmukaisuudesta syyttää.

Anne Mikkola

”Eikö tämä siis ole jokseenkin selvä kannanotto deismin puolesta..?”
Siltähän se näyttää kieltämättä. Karin ja evolutionistin näkökulmissa ei näyttäisi olevan käytännössä eroa… Ilmankos te jaksatte keskenänne änkyröidä.. 🙂

Tauno J. Jokinen

”Olenkohan ainoa, joka uskoo, että Jumala on luonut koronan?”

Joo, …

Et suinkaan ole ainoa. Oman ymmärrykseni mukaan on ilmiselvää, että Jumala on luonut koronan. Aika moni todellakin tuntuu ajattelevan, että Jumalan rinnalla häärii joku toinenkin Jumalan kaltainen, joka on keskittynyt ilkeyksiin. Kaikin mokomin näinkin saa ajatella.

Tuntuu olevan niin, että ajatus ”Hyvästä” Jumalasta on niin tärkeää, että Jumalan luomasta todellisuudestakin pitää ”Paha” erotella Jumalan ulkopuolelta syntyneeksi. Syntiinlankeemuksen olemushan oli ”Hyvän” ja ”Pahan” tiedon puusta haukkaaminen. Julkeudessaa ihmiset ovat sen jälkeen alkaneet vaatia Jumalaakin näkemään hyvän ja pahan, kuten he itse.

Sen jälkeen ihminen on kovasti koettanut jakaa maailman ”hyvään” ja ”pahaan” – kukin omien mieltymystensä mukaan. Islamin mukaan kristinusko on paha ja kritinuskon muaan islam on paha. Tosiasiassa maailmassa ei ole muuta pahaa kuin tämä meidän huulipunahallitus. Tuostakin asiasta on eriäviä mielipiteitä, mutta Jyrki Laitila tämän päivän Iltasanomissa kyllä kertoo, miten asia on:

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006463420.html

Kannattaa lukea kommentitkin, sillä hallituksen mediasuosia alkaa kärsiä koronakriisin pitkittyessä. Näin on toki käynyt ennenkin, eivätkä Esko Aho ja Iiro Viinanen tule koskaan saamaan julkisuudessa ihmisarvoaan takaisin. Ennen moiset antisankarit lähetettiin Siperiaan, nykyisin Brysseliin. Poissa silmistä, poissa mielestä – vaikka palkka juokseekin.

Niinpä niin. Jos on korona, se on luojan luoma. Mikä on ikävää Ykin tai Markun mielestä, on Jumalan silmissä näköjään aika yhdentekevää. Omassa mielessään kannattaa kysyä, onko Markku, Yki vai Jumala erehtynyt hyvä ja pahan suhteen?

Luotuaan maailman Jumala totesi – ”Kaikki on Hyvää”. Jos korona kelpaa Jumalalle se saa luvan kelvata minullekin.

Kari Kukkanen

Deismi tarkoittaa, että Jumala ei enää puutu ollenkaan asioihin, on siis jäänyt eläkkeelle. Rakastava Jumala kuoli luomansa ihmisen puolesta. Siinä sitä eläkettä kerrassaan, vai mitä?

Sitä paitsi Jumala tulee luomaan uudet taivaat ja uuden maan, josta synti on poissa. Olisiko eläkeläistä nuhdeltava liiallisesta työnteosta?

Markku Hirn

Taunolle vaan. En ole pannut koronavirusta mihinkään hyvä-paha skaalaan. Se vain on. Se pyrkii säilymään hengissä etsimällä ja löytämällä itselleen isäntäorganismeja niin kuin ihmisiä.Virukset ovat yksi elinkelpoisimmista elämänmuodoista pystyessään hyvin nopeasti sopeutumaan uusiin olosuhteisiin törmätessään sitä tuhoaviin esteisiin niin kuin ihmisen imunsysteemi.

Kari Kukkanen

Tässä on mielenkiintoinen juutuuppaus tähän problematiikkaan amerikaksi.

https://www.youtube.com/watch?v=5GaVkkp3SVc

Jos joku jaksaa seurata lähes parituntista pohdiskelua, voisi ehkä saada mielenkiintoisia virikkeitä omaan pohdiskeluunsa, jos ei ole allerginen.

Tauno J. Jokinen

”Ja kuningas sanoi kuningatar Esterille: ”Suusanin linnassa juutalaiset ovat tappaneet ja tuhonneet viisisataa miestä ja Haamanin kymmenen poikaa; muissa kuninkaan maakunnissa mitä lienevätkään tehneet! Mitä nyt pyydät? Se sinulle annetaan. Ja mitä vielä haluat? Se täytetään.”

Näillä juutalaisilla tuntuu olevan pitkät perinteet tappamisessa.

Anne Mikkola

Ja Ester sanoi: ”Jos kuningas hyväksi näkee, sallittakoon Suusanin juutalaisten huomennakin tehdä saman lain mukaan kuin tänä päivänä. Ja ripustettakoon Haamanin kymmenen poikaa hirsipuuhun.”

”Hamas” tulee sanana kuuleman mukaan Haamanista.

Kari Kukkanen

On mielenkiintoista, että tappamisen perinne alkoi pian paratiisista pois maastamuuton jälkeen. Lieneeköhän syy jokin?

Seppo Heinola

Juu, syynä oli se, että Jumala kirosi maan yhden naisimmeisen vähäpätöisen totelemattomuuden takia. Meni nyt yhden omenan syömään vaikka ei olisi saanut. Jumala antoi kohtuulliset ja oikeudenmukaiset sanktiot miljardeille eevan jälkeläisille…

Kari Kukkanen

Onneksi kukaan ateisti ei olisi missään tapauksessa ollut samanlaisessa tilanteessa tottelematon Jumalalle.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial