Riivattua halloweenia

Nyt viikonloppuna viettävät, ketkä viettävätkin, halloweenia. Onhan sitä vietetty jo ammoisista ajoista saakka. Jo muinaiset keltit… Halloween-kulttuuri nykyisessä muodossaan tietyllä tavalla leikeltyine kurpitsoineen ja kummitusvermeineen lienee jenkkilästä peräisin, vaikka itse juhla on eurooppalaista pakanallista perinnettä ja lähtöisin kelttien uuden vuoden juhlasta. Sittemmin kristinusko omi juhlan omiin tarkoitusperiinsä, kuten aina kaikki pakanalliset juhlat. Kristinuskon piirissä onkin aina harjoitettu kulttuurista omimista. Halloween -nimikin tulee sanasta ”All Hallows’ Eve”. Kaikkien pyhien ilta. Meillä tuota varsinaista ”pyhien iltaa” eli pyhäinpäivää eli alkuperäiseltä nimeltään ”pyhäin miesten päivää” oikeasti vietetään vasta viikon päästä, 6.11. Mielenkiintoisesti nimi on muutettu ”pyhäinpäiväksi”. Ilmeisesti naisetkin on nyttemmin hyväksytty pyhitetyiksi. Näin se kirkko on joutunut polvistumaan emansipaation ynnä muun kauhean maallistumisen edessä.

Tämä nyt tuli mieleen, kun kulttuuri-imperialismin kauniimmassa ilmentymässä, Facebookissa, tuli eteen muisto kirjoituksestani seitsemän vuoden takaa, jonka tähän nyt uusin. Halloweeniin sopii hyvin manaus. Kuvan hauskuutta ei oikein voi ymmärtää, ellei ole nähnyt William Friedkinin  The Exorcist (Manaaja) -elokuvaa vuodelta 1973. Jos sitä ei ole nähnyt, voin suositella.

– – –

29. lokakuuta 2014

Tämäpä erikoista. YLE:n aamu-TV:ssä oli haastateltavana filosofian tohtori, jonka mukaan riivaajahenget ja demonit ovat täyttä todellisuutta. Hän on kääntänyt espanjalaisen katolisen papin Jose Antonio Forten kirjan eksorkismista. Forte on manaaja. Tämä filosofian tohtori, Sakari Vainikka, on entinen ev.lut-pappi, joka on kääntynyt katolilaiseksi. Tottakai, eksorkismi kuuluu katoliseen oppiin. Jos joku katolinen pappi tms. sen sivuuttaa, syyllistyy tämä harhaoppiin.

Aamu-TV:n toimittaja oli joko jutun juonessa mukana tai sitten hän itse uskoi täpöillä manaamiseen. Ainakaan mitenkään ei tullut ilmi tämän epäusko, huvittuneisuus, sarkastisuus tai mikään muukaan edes pieni vihje siitä, että tämä olisi antanut katsojan ymmärtää että ollaan tekemisissä ihan aidon huuhaan kanssa. Erikoista. Jos kyseessä olisi ollut maikkari tai nelonen, niin olisin ymmärtänyt.

Tämä on hyvä, oli pakko lainata YLE:n sivulta, jossa aihetta käsitellään niin ikään kuin mitä tahansa relevanttia asiaa: ”Rituaalin aikana demoni kokee sellaista ahdistusta, että on pakko ikään kuin pakko lähteä. Kuin istuisi liian kuumassa saunassa. On erilaisia demoneja. Jotkut ovat niin vahvoja, että pysyvät, eivätkä suostu tottelemaan sitä manausta.”

– – –

Ja sitten tähän päivään. Lauantaisaunamme nyt toivottavasti ei ole liian kuuma, muttei myöskään haalea. Vihdon mieluusti kuumassa syntieni saunassa, kunhan se ei ole kohtuuttomasti kuumennettu. Haalentunut eli jälkijättöinen sauna on taas kuin synnitön elämä. Ei tunnu missään.

Näin halloweenin aikaan tulee mieleen, että on runsaasti aikuisia ihmisiä, jotka uskovat kummituksiin. Suomenkin katolisessa kirkossa uskotaan eksorkismiin, pahojen henkien karkottamiseen. ”Eksorkismin tavoite on karkottaa demoneja tai vapauttaa demonien vaikutuksesta sillä hengellisellä auktoriteetilla, jonka Jeesus on uskonut kirkolleen.” (katolinen.fi)

Katolisissa kirkoissa eri puolilla on eksorkistit, ja siis meillä Suomessakin on ollut virallinen eksorkisti. Ehkä on vieläkin. Seitsemän vuotta sitten oli, mutta tämä halusi pysyä nimettömänä.

Eikä pahoihin henkiin uskovia ole vain katolisessa kirkossa, vaan aivan tavan luterilaisetkin uskovat henkimaailmaan. Ja siihenhän koko kristinusko perustuukin – henkimaailmaan. Kun on se hyvä henki, on sille oltava vastinpari, paha henki. Uskonto on tarina, eikä tarinaa ilman hyvän ja pahan välisestä ikuisesta taistelusta.

Ylen sivuilla on vielä juttu Sakari Vainikasta seitsemän vuoden takaa, jos se jotain sattuu kiinnostamaan.
https://yle.fi/uutiset/3-7572217

https://yle.fi/uutiset/3-7572217
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Tilaa
Ilmoita
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial