Rauha Kazakstanissa ja ihmisillä hyvä tahto

Ortodoksinen maailma vietti viime viikolla joulua. Meillä joulupyhinä ei ole oikein mitään oikeita uutisia, mutta Venäjällä sekä viralliset tiedotusvälineet että ulkovaltojen agentit syöttivät jatkuvasti uutisia Kazakstanista. Tulkinnat tosin vähän poikkesivat.

Miksi Venäjälle on niin tärkeä asia pitää Kazakstan kontrollissa?

  • Kazakstan on tärkeä öljyn ja kaasun tuottaja. Venäjä itse asiassa tuo öljyä ja kaasua Kazakstanista ja myy jalostettuja polttoaineita sinne takaisin (johan siinä tulee hinnankorotuspaineita)
  • Kazakstan on maailman tärkeimpiä uraanin tuottajia.
  • Baikonurin avaruuskeskus sijaitsee Kazakstanin puolella.
  • Venäjä pelkää, että kazakkienemmistö alkaa sortaa venäläisvähemmistöä. Kazakstanin väestöstä n. 20 % on venäläisiä. Kazakit ovat kansallismielisiä ja perinnetietoisia (tykkäävät metsästää haukoilla ja sen sellaista), ja Nazarbajevin on tietysti kannattanut ylläpitää siihen sopivaa mielikuvaa itsestään kaanien jälkeläisenä maan päällä.
  • Venäjä pelkää, että islamistit saavat vaikutusvaltaa muslimienemmistöisessä Kazakstanissa. Esimerkiksi naapurimaa Uzbekistan on ”kunnostautunut” lähettämällä terroristeja Venäjälle ja Eurooppaan.
  • Kazakstanissa asuu verraten paljon kiinalaisia, erityisesti Almatyssa.
  • Kazakstan kuuluu Kiinan suunnittelemaan Silkkitien talousvyöhykkeeseen, joka yhdistää Kiinan Eurooppaan
  • nuorisokulttuuri ottaa etäisyyttä Venäjään ja suuntautuu itään
  • jotain muuta, mitä?

Nykyinen presidentti Tokajev on ilmoittanut, että Venäjän joukot lähtevät takaisin tammikuun 13. päivä. Nähtäväksi jää, mitä sen jälkeen tapahtuu. Erityisesti Venäjän ja Valko-Venäjän oppositio seuraavat kiinnostuneina. Jos vallanvaihto onnistuu Kazakstanissa, onnistuisiko ehkä muuallakin? Tuleeko maassa ehkä vapaat vaalit? Tuskinpa ihan heti. Joka tapauksessa Putin puhui varmaan ihan totta sanoessaan, että Venäjä ei aio hyökätä Ukrainaan (ainakaan nyt).

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
7 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Anne Mikkola

Venäläiset munkit eivät tainneet kovin hyvin Tsingiksen joukoille pärjätä muinoinkaan. Kazakstan on kuin jenkkien Texas näköjään. Siellä sanotaan, että me pidetään Nasa ja Tesla ja öljy ja mitä siellä nyt onkaan – kun siis jenkkilä hajoaa.

Niin Putin väittää, että mellakoijat ovat terroristeja. Jostain kuulin, että etelässä on Isiksen fanijoukkoja. Onko mahdollista, että oikeasti oli kyse jonkin sorttisesta terrorismista osin? Vähän niin kuin jenkkien capitolin valtauksessa?

Mielenkiintoista asiaa.

Viimeksi muokattu 7 päivää sitten by Anne Mikkola
Tauno J. Jokinen

Ajankohtainen aihe, …

Venäjä on ollut yllättävän arka Aasian suunnassa. Varmaankin Afganistanin kokemukset pelottavat, eikä Putin halua haastaa riitaa islamistien kanssa. Oma lukunsa on tietenkin Kiina, joka ei missään tapauksessa halua epävakautta Kazakstaniin.

Jos olisin taipuvainen salaliittoteorioihin, epäilisin CIA:n häärivän jossain varjoisilla kujilla. Levottomuudet idässä alkoivat yllättävän samanaikaisesti, kun lännessä neuvoteltiin. Toisaalta tällainen edellyttäisi USA:lta jonkinlaista ammattitaitoa, mistä en ole vakuuttunut – vaikkakin häiriöiden aikaansaaminen tuntuu olevan heidän ydinosaamistaan.

Ehkäpä CIA on luvannut ISIS:sille aseita, jos käynnistävät rähinää.

Anne Mikkola

hmmm… Eikös Bidenin ulkopolitiikan/puolustuksen yms..toimijat ole lähinnä suoraan Obaman ajalta ja Obama tuskin mitenkään etäällä noista varjoisten kujien hommista?
Kuuntelin juuri kirjan, jossa kirjoittaja oli vakuuttunut siitä, että USA hajoaa rauhanomaisesti (parhaimmassa tapauksessa) tai ajautuu sisällissotaan (pahimmassa tapauksessa). Kirjoittaja piti sitä väistämättömänä. Jos näin olisi, niin silloinhan USA:n kohtalo olisi NL:n kohtalo, ja Kazakstan/Ukraina vs Texas rinnastus ei ehkä ole ihan hatusta vedetty.

Historia taitaa viitata siihen, että hyökkäys ulospäin on paras puolustus on kotona menee huonosti, vai miten tuo meneekään? Mutta jos kotona menee näin huonosti, niin ehkä todella ”paras strategia” on koittaa saada Putinin huomio muualle, että pystyttäisiin keskittymään omaan sisällissotaan. Vai miten tällaisessa tilanteessa toimittaisiin? Mun pitäs kirjoittaa blogi tuosta jenkkitilanteesta, sillä tuo kirja herätti ajatuksia.

Tauno J. Jokinen

Kävi vain niin, että osa porukasta (keitä sitten lienevätkään) jäi rettelöimään ja hajottamaan paikkoja.

Palkatut rettelöitsijät on aivan klassinen tapa villitä väkijoukkoja. Toimintamalli sopisi varsin hyvin CIA:n hämärähommiin. Sopisi toki Putininkin toimintakulttuuriin, mutta vaikuttaa siltä ettei Putinilla isoa intoa alkaa rähisemään vihaisten islamistien kanssa.

Anne Mikkola

Hyvin mahdollisesti nuo palkatut rettelöitsijät olivat kahinoimassa myös Capitol-kukkulalla vuosi sitten, joten todellakin sopii CIA:n hämärähommiin.
Jenkeissähän on nyt jo käynyt kaikille kaiketi selväksi, että viranomaiset rakentelivat näitä valheellisia tarinoita Trumpin seikkailuista Venäjällä – oletettavasti joidenkin ns. ilmiantajien tietojen varassa. Russia Gate.

Viimeksi muokattu 5 päivää sitten by Anne Mikkola
Anne Mikkola

Yle äsken:
”Ulkopoliittisen instituutin tutkijat Kristiina Silvan ja Johanna Ketola arvioivat julkaisemassaan kommentissa, että protestit muuttivat luonnettaan sinä aikana, kun Kazakstanin hallinto päätti sulkea internetin.
– Rauhanomaisten mielenosoittajien lisäksi katumielenosoituksiin liittyi väkijoukkoja, jotka ryöstelivät kauppoja, polttivat autoja, valtasivat hallintorakennuksia ja hyökkäsivät poliisia vastaan. Tämänhetkisen tiedon varassa näyttää siltä, että eliitin keskeisiin jäseniin kytkeytyvät rikollisryhmät toivat paikalle osan väkivaltaisista mielenosoittajista. On kuitenkin yhä epäselvää, miten samanaikaiset tapahtumat eri puolilla maata etenivät, he kirjoittavat.”

Mitäköhän nämä eliitin keskeiset jäsenet ovat? Tietääkö Meri? Ulkomaalaisten agenttien kanssa kaveeraavat henkilöt? Vähän niinkuin suomalaiset EU mepit?

Viimeksi muokattu 2 päivää sitten by Anne Mikkola
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial