Pyhiinvaellus

Kävin vaeltamassa Saint Jean Pied de Portista Sanitago de Compostelaan. Matkaa tuli 779 km – sikäli mikäli joku osaa kaikki mutkat tarkoin laskea. Aikaa kului kaikkiaan 40 päivää. Jotkut menevät nopeammin ja jotkut hitaammin.

Mies ja Patsas
Matkalla

Jos Kotimaa24-blogikirjoittajia uskomme, pyhiinvaellus on suurta syntiä tai ainakin pahanlaatuista harhaoppisuutta. Toisaalta oma käsitykseni luterilaisuuden harhaoppisuudesta kovine kirkonpenkkeineen vahvistui tuntuvasti.

Santiagossa jumalanpalvelus oli monta kertaa päivässä, eikä istuinpaikkoja siltikään riittänyt kaikille. Kirkkomusiikki ei ollut laahustavaa luterilaista virrenveisuuta, vaan kutakuinkin oopperalaulajan tasoista yksinlaulua. Puitteista puhumattakaan.

Alttarin alla kävimme katsomassa apostoli Jaakobin viimeistä leposijaa. Jaakobin luut löytyivät kuuleman mukaan 800-luvulla tammen alta, jonne ne perimätiedon mukaan olivat monien vaiheiden kautta päätyneet Jaakobin kärsittyä marttyyrikuoleman Jerusalemissa vuonna 44.

Kaiken kaikkiaan matka oli mielenkiintoinen. Fyysisyyden lisäksi espanjalainen kulttuuri ja arkkitehtuuri avautuivat aivan uudella tavalla. Pyhiinvaeltajat ovat myös yhteisö. Vaikka jokainen eteneekin omaa vauhtiaan, koko joukko kasvoja käy tutuksi ja aina on aikaa vaihtaa muutama sana.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
20 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Anne Mikkola

Onpa mukava nähdä ja kuulla sinusta, ja että olet ilmeisen hyvässä vauhdissa. Hiukan epäilin jo, että olet lähtenyt Putinia pakoon Espanjaan lopullisesti ja jättänyt meidät tänne kärvistelemään itseksemme.

Ulla Tuominen

Ihan kateeksi käy, ollut varmaan hieno elämys. Minun pisti silmääni tuo raamatullinen 40 päivää.

Jeesus oli erämaassa 40 päivää, vedenpaisumuksen aikaan satoi 40 päivää, Mooses oli vuorella saman verran jne. Kai tuolla luvulla on jokin erityinen merkitys Raamatussa.?

Anne Mikkola

Eikös tuommoisesta ala tulla pitemmän päälle jotain rasitusvammoja. 20 km/päivä tuntuu aika pitkältä taivallukselta.

Kuuluko tuohon ohjelmaan jotain hengellisiä tilaisuuksia/harjoituksia joka päivä jotenkin myös, vai vasta siellä lopussa sitten? Seurasitko edes sotaa? Varmaan et siellä Twitteri päällä taivaltanut…

Markku Hirn

Kateeksi käy kaikkia joilla on polvet joilla tuollaisia taipaleita taittuu.

Ihmettelen vain, että mistä olet kuullut että pyhiinvaellukset olisivat harhaoppia? Nehän ovat korkeinta muotia niille jotka vain jaksavat. Vaimoni innostui takavuosina olemaan mukana st Fransiskuksen vaeltajaporukassa ja tykkäsi että parempaa hengenravintoa ei löydy. Varsinkin kun ei tarvitse kuunnella sellaisia ja tällaisia saarnoja vaan osallistua hienoihin keskusteluihin kanssavaeltajien kanssa.

Anne Mikkola

Onko tuo pyhimysten luusoppa suolaista sitten?
Mitenkäs muuten Espanja avautui/puhutteli, kun asian mainitsit useaankin kertaan? Olen vissiin kerran käynyt Espanjassa jossain taloustieteen konferenssissa, eli ei ole paljon näkemystä koko maaasta.

Seppo Heinola

Ken bonjaa miksi ko pyhiinvaelluksen symboli on simpukka ja miksi elokuvassa Piukat paikat on Shell niin voimakkaasti läsnä, saattaa päästä hajulle, mistä kaikesta kristinuskon synnyssä on ollut kyse. Sandro Botticelli – La nascita di Venere – Google Art Project – edited – Venuksen syntymä (Botticelli) – Wikipedia

Seppo Heinola

Ei vain työ- vaan ennen kaikkea yömoraalin vartijana…

Anne Mikkola

”Kokemuksena nykyisyys ja menneisyys ovat nivoutuneena yhteen.”
Onpa mielenkiintoista.Tarkoitat varmaankin, että tämä pätee Espanjaan yleensä, eikä vain reitin varrella.

Ulla Tuominen

Katselin tuossa Sanitago de Compostelan kuvamateriaalia. (jotakin iloa netistäkin) – Huikaisevaa arkkitehtuuria.
Unohtuu helposti miten vahva kulttuuritekijä katolinen/kristillinen kirkko on vuosisatojen kuluessa ollut – ja on kaiketi vieläkin. Se ei näy vain arkkitehtuurissa, vaan myös musiikissa ja kuvataiteessa. -Soli Deo Gloria. Usein sitä perintöä ei edes tiedosta, se on meille niin itsestään selvää.

Nuo kaiken maailman luontotutkijat ovat aina kiinnostaneet. ”Minä puhun sinulle metsän puissa” on minulle ymmärrettävämpää kuin pappien saarnat.

Konrad Lorenz oli nobelpalkittu tiedemies, mutta tunnusti uskonnon merkityksen inhimillisenä kulttuuritekijänä: ”Harhaluulo,että ihmiskunnan kiinteään tietovarastoon muka kuuluisi vain järjellisesti tajuttavaa tai suorastaan vain tieteellisesti todistettavissa olevaa ainestoa, on vaikutuksiltaan turmiollinen. Se saa ”tieteellisesti valistuneen nuorison” heittämään yli laidan koko sen suunnattoman tiedon ja viisauden aarteen, joka sisältyy jokaisen vanhan kulttuurin perinteisiin ja samoin suurten maailmanuskontojen oppeihin. Se, joka luulee, että tuo kaikki on turhaa ja tarpeetonta, syyllistyy samalla johdonmukaisesti toiseenkin aivan yhtä turmiolliseen erehdykseen, koska hän uskoo silloin, että tiede ilman muuta pystyy järjellisin keinoin ja olemattomasta lähtökohdasta tuottamaan kokonaisen kulttuurin ja kaiken siihen liittyvän.”

Konrad Lorenz 1973 (Die acht Totsünden der zivilisierten Menschheit)

urosliftari

Kiva lukea kokemuksia pyhiinvaelluksesta 🙂 Olen kulkenut kerran n. 300 km matkan Santiago de Compostelaan ja ensi huhti-toukokuussa on tarkoitus kahden samanikäisen kaverin (60vee) kanssa kulkea pidempikin matka. Kiitos tarinasta.

urosliftari

Viimeksi aloitimme Leónista, nyt tod. näk. Pamplona. Pitkin Camino Francésia.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial