Pyhän Yrjö uhri

Olipa kerran kaupunki, jossa oli vesiongelma. Lohikäärme oli muuttanut kaupungin lähteelle. Tämä vaati vastineeksi vedestä uhrin. Ensin pari lammasta, mutta kun lampaat alkoivat vähetä, otettiin toisen tilalle neitsyt tai nuorukainen. Uhrattava arvottiin joka päivä ja vietiin lampaan höysteenä lohikäärmeelle einekseksi. Sellainen oli lohikäärmeen kanssa tehty sopimus. Mutta nuoret alkoivat loppua ja kerran arpa osui sitten kuninkaan tyttärelle. Kuningas ei saanut, ymmärrettävää kyllä, ketään sijaisuhriksi, vaikka mitä tarjosi. Prinsessa sitten vietiin lähteelle. Sattumalta paikalle eksyi eräs ritari. Suomalaisittain Yrjö nimeltään. Tämä teki ritarin työn ja iski lohikäärmeen pökerryksiin. Sitten tämä vei prinsessan ja lohikäärmevangin kaupunkiin. Kuningas lupasi tyttärensä, maita ja vaikka mitä palkkioksi urotyöstä. Mutta Yrjölle tämä ei kelvannut. Hän ilmoitti, että tappaakin tuon lohikäärmeen, mutta koko kaupungin tulisi kääntyä kristinuskoon. ”Jumala on lähettänyt minut vapauttamaan teidät lohikäärmeen vallasta. Uskokaa vain Kristukseen ja tulkaa kaikki kastettavaksi ja minä lyön kuoliaaksi teitä tyrannisoineen lohikäärmeen.” Näin kävi, lohikäärme menetti henkiriepunsa ja uljas ritari Yrjö karautti hevosellaan jonnekin hevonkuuseen.

Näin suunnilleen kristikansa on toistanut legendaa. Yrjöstä tuli Pyhä Yrjö paavi Gelasiuksen pyhitettyä tämän. Kuulemma tekee edelleenkin ihmetekoja. Itse olen ristimänimeni saanut tämän Pyhän Yrjön mukaan. Tai sitten Yrjö Maunu Sprengtportenin, ammoisen Suomen sankarin, mukaan. Ensimmäinen ja toinen nimeni ovat nimittäin nuo. Mutta en tiedä, kumman mukaan. Kummastakin puhuttiin. Jos Pyhän Yrjön mukaan, ei varmaan kuitenkaan uskon vuoksi, kun vanhempani nyt olivat uskossa aika kehnoja. Mutta sama se. Yrjön nimipäivä on 23. päivä kuluvaa kuuta, päivä, jona Yrjö-ritarin kaula katkaistiin. Nimipäiväni on siis teloituksen muistopäivä.

Roomalainen soturi Yrjö on saattanut ehkä ollakin oikeasti ja tämän kaula katkaistu v. 303, mutta kristillistä legendaa tästä alettiin rakentaa vasta 400-luvulla. Mielenkiintoisesti vähän samoin kuin noin 300 vuotta aiemmin kristuslegendaakin vuosikymmeniä itse sankarin poistuttua näyttämöltä. Molemmista tuli marttyyreita, jotka tekevät ihmetekoja vielä kuolemansakin jälkeen. Hmm, Yrjö-pyhimykseltä on tiettävästi vuosisatain mittaan pyydelty apua myös spitaalin, kupan ja herpeksen hoitoon. Olisikohan tuo se syy, miksi katolinen kirkko poisti Yrjön pyhimyslistaltaan vuonna 1969?

Pyhä Yrjö on muuten myös partiolaisten pyhimys.  Pyhä Yrjänä. Yrjänäksi minuakin on joskus haukuttu. Sivuseikkana mainittakoon, että partiolupauksesta täällä Suomessa poistui hiljattain Jumala. Partiokin sekularisoituu. Armeijassa nyt sentään vielä vannotaan tapettavan vihollisia Jumalan nimissä. Pyhä Yrjö on ollut myös sotilaitten ja teurastajien suojeluspyhimys. Vanhempani eivät ihan arvanneet nimeäni valitessaan, että pojasta tulisi pasifisti. Aina ei kaikki mene putkeen.

Mielenkiintoinen sankari kyllä tuo Pyhä Yrjö puhtoudessaan: tämä ritari tappoi uhreja vaatineen lohikäärmeen vain sillä ehdolla, että porukat kääntyvät kristinuskoon. Muuten tämä olisi jättänyt tuon paholaismaisen otuksen riehumaan ja uhreja vaatimaan. Sittemmin Yrjö itse joutui kidutetuksi ja teloitetuksi, kun ei suostunut luopumaan kristinuskosta. Hän uhrautui. Tässä toistuu juutalais-kristillisen uskon teemat. Uhrit, uhrautuminen ja ehdollisesti lankeava pahalta säästyminen. Pelastus.

Uskonnot ovat täynnään uhreja. Jumalat vaativat ihmisiä tai eläimiä. Vanhan testamentin Jumala oli erityisen perso paistetulle eläimen lihalle. Piti uhrata eläimiä tälle. Toki tämä oli perso myös väärien kansojen hurmeelle. Piti suorittaa kansanmurhia, että saadaan maa puhdistetuksi oikealle uskolle ja oikealle, Herran omalle, kansalle. Eräänlainen uhri tämäkin. Atsteekeilla oli oma uskomuksensa sellainen, että piti uhrata ihminen suunnilleen joka päivä auringolle tämän lepyttelemiseksi niin, että tämä suostuu nousemaan taivaalle seuraavanakin päivänä. Vähän samoin kuin kristinuskoisen legendan sileneläisten lohikäärmeelle ihmisuhrien kantaminen, että lähteeltä saisi vettä.

Nyt pääsiäisenä me kristikansa hiljennymme muistamaan omaa uhriamme, meidän puolestamme teloitettua, kuolemalla kuollutta, häpeään syntiemme vuoksi syöstyä, Jeesus Kristusta, joka voittoisana nousi kuin nousi ylös ja jolla voima ja kunnia on yli kuoleman ja lohikäärmeen. Hän tuhoaa oman syntitaakkamme, lohikäärmeen, kunhan me vain uskomme Häneen! Ja kyllähän me uskomme. Joka sunnuntai menemme uhrialttarille syömään uhrikaritsan ruumiin ja juomaan tämän veren. En muuten ymmärrä, miksi Jeesus ehdoin tahdoin halusi hänen seuraajansa alkavan harjoittaa tällaisia kannibalistisia menoja. Mihin sitä enää tarvitaan, jos Hän kerran jo kuoli tähtemme? Eikö se sillä sitten ollutkaan selvä, vaan meidän täytyy yhä uudelleen ja uudelleen niellä tämä pelastajamme ja synneistämme vapahtaja?

Niin se vain menee, tämä aikain meno ja tapain turmelus. Lieneekö uskoa enää päällä maan, kun Hän kerran on tuleva, kuten me kristityt hartaasti odotamme? – Usko pääsiäisen sanomaan, Jeesuksen ylösnousemukseen, on rappeutunut pahasti. Jos vielä vuonna 2003 suomalaisista 62 % uskoi Jeesuksen nousseen kuolleista, niin nyt enää noin 30 %. Ja sitä pienemmäksi prosentti menee mitä nuorempiin mennään. Tuliko aikain takainen uhri puolestamme annettua turhaan?

Minulla on ollut tapana keväisin tehdä uhrituli. Polttaa puunkaadoista ym. ryönästä rakentunut risukasa. En ole ajankohdalla pitänyt suurta väliä, mutta nyt ja tästä lähin toteutan sen huhtikuun 23. päivä. Uhraan vaivalla ja hiellä kootun risukasan Pyhän Yrjön muistoksi ja meidän kaikkien Yrjöjen kunniaksi. Kunniaksi siksi, että me olemme aina saaneet ja iankaikkisesti tulemme saamaan kuulla nimemme mainittavan vähemmän mairittelevasti ylenannon eli oksennuksen kontekstissa.  

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
2 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Tauno J. Jokinen

Mitä meidän tulisi ajatella sankarista, jolle kuninkaan tytär ei kelvannut? Olisiko koko Kristinusko avioonkelpaamattomien salaliitto?

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial