Presidentit maallistuvat

Sunnuntai-illan tilanteesta voi helposti lukea sen, että toisella kierroksella äänet ohjautuvat Alexander Stubbille. Kolmanneksi ja neljänneksi äänestäneet tuskin tulevat äänestämään Haavistoa. Suomelle tullee siis sitten olleeksi, mikäli taivas ei putoa niskaan ja mikäli Stubb ei nyt ihan pahasti mokaa, melkein neljännesvuosisadan kokoomuslainen presidentti. Siihen lienee nyt syytä totuttautua.

Näin se uskonnon merkitys rapistuu Suomessa kuten yleensä kehittyneissä maissa, varsinkin länsimaissa. Presidentinvaalien toiselle kierrokselle menee kaksi henkilöä, joille uskonto ja jumala ovat varsin kaukaisia asioita, eivätkä kuulu näiden ajatusmaailmaan. Kolmanneksi sijoittui henkilö, joka on julkisesti kertonut olevansa ateisti. Tosin sellainen ateisti, joka on lukenut lapsilleen iltarukouksen ja joka ilmoitti, että presidenttinä hän toivottaisi ”Jumalan siunausta”.

Koko ehdokasryppäästä vähiten sai kannatusta ne, joille uskonnolla on merkitystä ja jotka tunnustavat uskonsa julkisestikin. Kristillisdemokraattien ehdokas jäi hännille. Tämän kannatus vaaleissa oli yli 20 prosenttiyksikköä pienempi kuin on arvioitu kirkon oppien kertomaan Jumalaan uskovien osuuden Suomessa olevan.

Tämä ei tietenkään ole sattumaa. Suomi on pitkälle kehittynyt demokraattinen maa, jossa heikoimmistakin pidetään ainakin periaatteessa huolta, maa, jossa on rakennettu turvaverkot ja saatu hyvinvointi jokseenkin hyvälle tasolle (jälleen ainakin periaatteessa). Maat, joissa demokratia on kehnolla tolalla, olot epävakaat, elintaso alhainen ja hallinto on keskittynyt yhdelle tai sotilasjuntalle, ovat niitä, joissa uskonnon asema on vielä vahva tai uskovien osuus kasvussa, mikä johtuu lähinnä väestönkasvusta. Alhaisen elintason maissa ja ns. kehittyvissä maissa väestonkasvu pääasiassa tapahtuu.

Tällaisessa maassa ei ole oikein enää sijaa jumalille. Niitä ei tarvita. Oikeat ja jokaisen elämässä tuntuvat arvot ovat syrjäyttäneet kirkon sanoman. Tämä presidentinvaalien tulos kuvastaa hyvin suomalaisten keskimääräistä arvomaailmaa.

Kävi miten kävi, ja tuli Stubb presidentiksi valituksi tai ei, on yksi asia varmaa: presidentit maallistuvat. Suomi sekularisoituu.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Tilaa
Ilmoita
11 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Kalevi Kauppinen

Suuri joukko ihmisiä näyttä iloitsevansa siitä kun kristilliset arvot heitetään syrjään ja tilalle tulee, niin mitä tulee, on syytä kysyä jotka tätä kehitystä vievät eteenpäin.

Esimerkiksi Amerikassa on ollut monta tunnustavaa uskovaista presidenttiä ja se ei ole haitannut tehtävien hoitamista, mieluummin päinvastoin. Suomessakin oli sodan aikana Kyösti Kallio joka pani viimeisen toivonsa Korkeimman johdatukseen.

Kalevi Kauppinen

Suomi säilytti itsenäisyytensä vaikka hävisi sodan, toisin kun Baltian maat, onhan siinä varjelusta ollut.

Kristilliset arvot löytyvät Uudesta testamentista.

Kalevi Kauppinen

Arvot voivat muuttua jatkuvasti, ei tarvitse olla pysyviä. Kun taas kristilliset arvot ovat ikuisia, eikä ne koskaan muutu, tässä on vissi ero.

Eri puolilla maapalloa on suuria eroja arvoissa. Presidentin vaalikeskusteluissa on tullut esille suomalaiset arvot, joihin enemmistö suomalaisia uskoo. Esimerkiksi maahan muuttaneilla voi olla kokonaan toisenlaiset arvot.

”Edelleen myös kaipaan vastausta siihen, mitä tulisi tilalle, jos kristilliset arvot heitetään syrjään.” Tilalle tulisi ihmisen itsensä luomat arvot jotka saattaisivat muuttua ajan myötä.

Kalevi Kauppinen

Lukemalla Uusi testamentti, niin kristilliset arvot selviää.

Kalevi Kauppinen

Luuk. 10:27 Hän vastasi ja sanoi: ”Rakasta Herraa, sinun Jumalaasi, kaikesta sydämestäsi ja kaikesta sielustasi ja kaikesta voimastasi ja kaikesta mielestäsi, ja lähimmäistäsi niinkuin itseäsi”.

Kristilliset arvot löytyy Uudesta Testamentista jos haluaa sieltä etsiä. Ihminen ei pysty tätä täyttämään vaan hän rakastaa itseään yli kaiken mutta kumminkin hyvä tietää se mitä ovat kristilliset arvot.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial