Pelkotila

Mitä ihmiset pelkäävät, luulen että jokainen meistä, joka vähänkin seuraa maailman tilannetta tuntee pelkoa siitä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Jatkuva pelkotila aiheuttaa monenlaisia haittoja ihmisen arkipäiväisessä elämässä. Ehkä riski sairastua mielen taikka ruumiin sairauksiin on pahin, joka ihmistä voi kohdata.  

Voiko sitten tänä päivänä elää ilman pelkoja, sekin on mahdollista. Pekka Sartola on esitelmissään tuonut ihmisen pelkotilat esille. Hän perustaa ajatuksensa Raamatun sanomaan, jossa Jumala pitää huolen omistaan viimeiseen asti, pelkoa maailman menosta ei tarvitse kantaa. Tämä vaatii ehdotonta luottamusta Jumalan sanaan.  

Pelkoa voi kantaa sodista, jotka heiluttavat tällä hetkellä koko Eurooppaa. Myös tautitilanne on hälyttävä. Ilmaston lämpeneminen aiheuttaa kuivuutta ja runsaita sateita. Kuivilla alueilla on nälänhätää ja joillakin alueilla liiat sateet aiheuttavat valtavia tuhoja. Maanjäristykset ovat lisääntyneet. Ihminen itse on syyllinen luonnon tasapainon järkkymiseen. Raamatussa on kaikki nämä pelkoa aiheuttavat tilanteet ennustettu, jos lukee Raamattua, niin mikään ei tule yllätyksenä.  

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Tilaa
Ilmoita
13 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Yki Räikkälä

Ikävin pelkotila, minkä minä tiedän, on diktaattorien omat pelkotilat valtansa ja miljardiensa menettämisestä ja demokratian uhasta, ja jotka pelkotilat tuottavat vihaa.

Ei Raamatussa mitään ole ennustettu. Tulevaisuuden ennustaminen on

muutenkin mahdotonta. Voidaan vain esittää todennäköisiä skenaarioita olemassa ja tiedossa olevien parametrien perusteella.

Raamatussa esitettiin juuri tällaisia todennäköisiä tapahtumia kirjoitusten aikaisten tapahtumien, olosuhteiden ja maailmannäkemyksen mukaan. Huvittavia sitten ovat UT:n ”ja tämä tapahtui, että kävisi toteen mikä kirjoitettu on” -jutut. Itseään toteuttavia ”ennustuksia”.

Mutta sitten, JOS Raamattu todellakin sisältäisi ennustuksia sodista, katastrofeista ja muusta mukavasta, jotka tulisivat käymään toteen, olisi se vain osoitus jumalan veret seisauttavasta julmuudesta ja ylimaallisesta pahuudesta.

Ja tuo vastuuton pelottelijasaarnaaja Pekka Sartolakin ilmoittaa, että ”jumala on luvannut pitää huolen omistaan”. Niinpä, ne muut joutavat kärsimään ja helvettiin, oli sitten kuka tahansa, vanhus, köyhä, vammainen, lapsi tai sylivauva.

Yki Räikkälä

Niinpä niin, ”Raamatun tuntemusta”. Tosiasia on, ettei Raamatussa ole ainuttakaan oikeaa ennustusta. Ja ne UT:n kirjoitukset, ”koska on kirjoitettu”, ovat naurettavia juttua. Ei ole ollut suurikaan vaiva tutkia vanhoja kirjoituksia ja sepittää niiden pohjalta uutta legendaa.

Aika on meillä täällä lineaarinen, eikä kukaan näe tulevaisuuteen. Ei ole nähnyt eikä tule milloinkaan näkemään – ellei sitten aika ala käyttäytymään kummallisesti ja kiepsahtelemaan eri aikatasoihin. Mutta sitäkään ei tässä tuntemassamme universumissa tapahdu.

Sattumat ovat asia erikseen. Joku ennustus voi aina sattumoisin toteutuakin. Mutta kyse on silloin pelkästä sattumasta.

Yki Räikkälä

Perustele, miksi ”tällainen” maailmankatsomus ruokkii pelkotiloja.

Mitä tarkoittaa se, että vähänkin seuraa maailman menoa? Jos se tarkoittaa uutisten katsomista, niin silloin mennään metsään. Uutiset kapeuttavat näkemystä maailmasta. Uutiset välittävät todella kapean siivun maailmasta – ja juuri sen pimeän puolen. Maailma on kuitenkin mennyt koko ajan keskimäärin parempaan suuntaan. Menneinä vuosisatoina ja vielä viime vuosisadalla meno maailmassa oli huomattavasti väkivaltaisempaa ja kurjempaa kuin nyt. Orjuus ja naisten äänioikeudettomuus olivat vielä normaalia aivan vähän aikaa sitten. Tieteen ja ”ihmisperäisen” sivistyksen avulla on köyhyyttä ja sairauksia on kyetty vähentämään globaalissa mitassa radikaalisti. Sotia käydään edelleen, mutta ne johtuvat hyvin harvojen yksilöiden vinoutuneista näkemyksistä ja valinnoista. Siitähän Ukrainan sodassakin on nyt kyse. Ihmiskunta ei todellakaan ole tuuliajolla. Päinvastoin, kurssia on voitu reerata enemmän kuin milloinkaan aiemmin.

Ukrainasta vielä sen verran, että miksi jumalasi sallii tuon Venäjän brutaalit toimet? Miksei Hän estänyt tapahtumia? Miksi Hän ei tee yhtään mitään? Miksi Hän antaa pienten lasten, vanhusten ym. kärsiä julmien, tunteettomien ja viinalla ja huumeilla itsensä turruttaneiden miehittäjien raaoissa käsissä?

Itse katson, että Jumalan sanaan uskova oikeasti joutuu elämään pelkotilojen kanssa, kun ei voi olla varma siitä, pääseekö ”taivaan iloihin ikuisesti” vai joutuuko iankaikikseen kadotukseen… Siis EI voi olla tietoinen siitä, mitä on tulossa. Jos elää uskossa, että ”pääsee” taivaaseen, eikö silloin syyllisty ylpeyden syntiin..?

Seppo Heinola

Siispä jo hyvinkin nuorten ihmisten mielenmaisemaan maalattu kuva ikuisesta helvetin tulesta, jossa rakastava Jumala kiduttaa enemmistöä luoduistaan on mitä saatanallisinta ja sairainta mielenterveyttä vaurioittavaa pelottelua ja pitäisi sanktioida henkisenä väkivaltana.
Miten sodissa ja katastrofeissa ihmisille käy ei noudata Jumalan suojeluksena tai suojaamattomuutena mitään järkevää logiikkaa. Kiihkouskovaisilta rukoilijoilta lentää sodissa suolet pellolle ihan siinä kuin ateisteiltakin.

Seppo Heinola

Silloin kun helvetti on ujutettu mielenmaisemaani olen ollut niin pieni, ettei minulla ole ollut mahdollisuutta torjua opetusta ja sen luomaa helvettikuvaa, jonka muodostumista edesauttoi myös jo lapselle näytetty karmea kirkkotaide liekeissä vääntelehtivine alasomine ihmisineen. (Näin esim. Keuruun kirkossa.) Vaikka aikuisena en enää usko asian, ei se alitajunnastani ole mihinkään poistunut ja tiedän ihmisiä, jotka regressoituaan ovat joutuneet tuon helvettikammon tähden mielisairaaloihin. Tietenkin kirkko pelottelee helvetillä, vaikka onkin nykyään kätkenyt uhkailunsa sievisteleviin kierto-ilmauksiin, on sen verran ovela, ja erilaiset enemmän tai vähemmän hihhulit saarnaajat kiljuvat helvetistä yhä kurkku suorana valmistellessaan kolehtikarjaansa uhrilahjan antamiseen.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Seppo Heinola
Seppo Heinola

Luepa se Vanhatestamenttisi Kalevi uudestaan ja huomaa, että Jumala aivan omatoimisesti tai käskyttäen tappaa ja tapattaa syyllisten ohella samassa makaaberissa verijuhlassa myös täysin syyttömiä eli lapsia, jopa vauvoja..

Seppo Heinola

Kyllähän selityksiä kiusallisille kysymyksille aina löytyy. Sitä kutsutaan runsinapullateologiaksi…
Tessalonikalaiskirje kuuluu Uuteen testamenttiin. Ja siinä (2 Ts. 1:8) kerrotaan, että Jeesus tulee nimenomaan tulisine enkeleineen ’kostamaan’ (didomi eksikesin) kaikille, jotka eivät häntä ja hänen isäänsä tunne. Tuliset enkelit edustivat Vt.ssä juuri tappamista ja tulisuuden mainitseminen ko asiassa viittaa selvästi koston luonteeseen.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial