Paavalin multikultti

Pitkästä aikaa ajattelin uuden ajatuksen. Pitääkin kertoa se teille hetimmiten.

Minun eksegetiikan metodi on pohjimmiltaan sama kuin Paaterolla. Jos nyt yhtään kuvittelee, millaista porukkaa Korintin Pyhien yhteisessä seurakunnassa oli, niin kyllähän sen nyt arvaa mitä alkaa tapahtua. Riitaa riidan päälle, kun eri etniset ryhmät ja yhteiskuntaluokat ottavat yhteen.

Mitä tekee Paavali? Ja tässä tulee varsinainen Jytky: Paavali rakentaa multikulttia. Sopua kaikenlaisten synnintekijöiden keskellä. Se halusi yli kaiken rakentaa universaalia Jumalan yhteisöä, jossa juutalaiset, kreikkalaiset, roomalaiset, orjat, vapaat, puoliorjat, miehet, naiset, viisaat ja vähemmän viisaat, ylhäiset ja rikolliset sopivat sopuisasti sietämään toisiaan. Kaikkia se kutsui pyhiksi. Toiset oli vähän vaan lihallisempia sellaisia.

Mutta kaiken rötöstelyn keskellä. Tiedättekö mitä. Tässä Paavalin multikultti-unelman epäonnistuneessa todellisuudessa ei ollut kuitenkaan koskaan yhtään tyyppiä, joka olisi veitsen kanssa tai ilman käynyt tappamaan toista yhteisön jäsentä. Henkirikoksia ei yhteisössä tehty. Ulkopuoliset kyllä taisi yrittää Paavalia joskus tappaa.

Multikulttia siis rakennettiin niiden kesken, jotka eivät halunneet tappaa toisiaan. Halveksivat ne kyllä toisiaan, mutta eivät huitoneet puukkojen ja hetekoiden kanssa.

Tässäpä hyvät ohjeet suomalaisillekin unelman kantajille. Niitä ei taida enää kyllä olla missään. Paitsi Markku Hirn Ruotsissa. Mutta Markku onkin ruotsalainen.

PS. Gradu etenee aikataulussa. Syyskuun loppu on tavoite. Tuntuu muuten siltä välillä kuin päivä päivältä joku vuosikymmenen taakka sulaisi vähitellen pois. Olen selvästikin valmis gradun jälkeiseen elämään. Sitä odotan.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Tilaa
Ilmoita
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial