Nettikauppa E-ville ja Donald Trump

Huomenta kaikille. Pitkästä aikaa kirjoitan blogimetsään, vaikka aiheita iskee tajuntaan jatkuvasti joka tuutista, siis sellaisia, joita pitäisi kommentoida tavalla tai toisella nopsaan, viimeistään illalla. Mutta ei sitä aikuisopintotuella ja näin ollen suoritusvelvoitteen alla elävä opiskelija koskaan sitten enää jaksa eikä ehdi. Mitä nyt nopeasti ja vähemmällä vaatimustasolla rustaa jotain Facebookiin.

Mutta nyt onkin lauantai ja kävin juuri äänestämässäkin ennakkoon katsellen samalla kirjastotalossa täällä Janakkalassa kuvakavalkadia Ida Aalbergista (alun perin Ahlberg), ratavartijan tytöstä, joka niin vain lähti reilusti alle kaksikymppisenä vähän ovet paukkuen ensimmäisen suomalaisen teatterin pakeille Helsinkiin, ja pian koko silloisessa Euroopassa noteeratuksi näyttelijäksi. Idan tarinassa ja epäilemättä asenteessaan on jotain samanlaista, kuin monen suomalaisen menestykseen nousseen yrittäjän tarinassa.

Tunnen suurta sympatiaa vaikkapa nettikauppa E-villen perustajaa, Ville Majasta kohtaa, jonka tarinan luin juuri äsken blogistaan. Olen ollut hänen seuraajansa Facebookissa jo jonkin aikaa. Tosi ennakkoluulotonta ja reipasta toimintaa, vähän Jounin kaupan perustajan, Vesa Keskisen ja miksei aikaisemman yrittäjän, Donald Trumpin tyyliin, joka muuten taitaa vapaaehtoisesti nostaa palkkaa nykyisestä työstään peräti 1 e/ kk, joka hänen vannoutuneiden arvostelijoidensa mielestä lienee syytä pitää pimennossa, onhan se kovin positiivinen seikka aikana, jolloin vallassa olijoita arvostellaan mm. oman edun tavoittelusta. Sitä leimaa Sipiläkin lienee monilla valinnoillaan yrittänyt välttää mutta niin vain saatiin hänen Intiassa edistämänsä iso kauppakin huonoon valoon ja medialle töitä – aiheetta, joka oli syytä arvatakin.

Nyt yhä menestyvämpi yrittäjä Majanen on saanut yllättävää, korkeimman tahon huomiota USAssa, itse presidentiltä. Asia selviää hänen blogitekstistään (www.e-ville.com). Tämän kirjoituksen pontimena oli se, että yrittäjä pyysi saman tien seuraajiltaan neuvoa visaiseen kysymykseen. Hän on lanseerannut puolihuolimattomasti, pilke silmäkulmassa, kuten hän käsittääkseni varsin vilpittömästi kirjoittaa, WC-paperin, jonka kuvituksena on kyseinen vastavalittu presidentti. USAn suurlähetystöstä (minkä maan, ehkä Kiinassa olevan) on nyt lähestytty miestä pyynnöllä poistaa presidentin kasvokuva tuosta painotuotteesta. Pres. Trumpkin on twiitannut asiasta rentoon tyyliinsä. Twiitti löytyy blogista. Pitäisikö yrittäjän taipua tai toimia toivotulla tavalla? Mitä itse mietit?

Taisin olla ensimmäinen, joka ehti vastaamaan yrittäjän myöskin vilpittömän oloisesti seuraajilleen esittämään kysymykseen. Vastasin tapani mukaan oitis puhelimitse. Kopioin sen alle ja muokkasin osin uuteen uskoon, mutta idea oli sama, eli toive poistaa kuva WC-paperista. Samalla siitä tuli pikainen demokratian puolustus, käsittääkseni ihan raamatullisessa hengessä, siis laillisen esivallan kunnioituksen hengessä.

Mitä mieltä blogimetsän lukijat ovat nyt jo kohta puoli vuotta vallassa olleesta presidentistä ja ennen muuta median järkyttävästä asenteesta demokraattisen maan pressaa kohtaan, ottaen huomioon, että hän ei ole diktaattori, joka pystyy tekemään kaiken mitä on vaalikampanjan aikana luvannut? Häntä saa vapaasti arvostella, toisin kuin monen muun maan ehdotonta vallanpitäjää. Alla muokattu kommenttini E-Villen yrittälle menestyksen toivotuksin:

”Pitäisi poistaa (Trumpin kuva WC-paperista). Ihan kohteliaisuuslogiikalla ja vallankin jos demokraattisen maan suurlähetystöstä sitä pyydetään. Kohteliaisuus ei ole ikävä kyllä enää korkeassa kurssissa istuvien presidenttien tai vaikkapa jonkun mielestä ”väärän” pääministerin, ym. – suhteen.
Minusta asiaa kannattaa katsoa myös realistisesti maailmanpolitiikan näkökulmasta. Uskon, että tämä wc-papericase oli Sinulta yrittäjä ajattelematon ja harmittomana pitämäsi juttu. Mutta mietitään sitäkin näkökulmaa, että montako maailman maata voisi olla, joiden poliittisen tai uskonn. johtajan kuvan epäröisit oikeasti, esimerkiksi omasta turvallisuussyystä laittaa wc-paperiin. Ajattelen noiden johtajien fanaattisia kannattajia.
Eilen katselin juuri netistä erään P-Koreasta paenneen (USAhan muuten) pakolaisen tarinaa. Miten monen monta kertaa esimerkiksi Israel on tuomittu YKssa (sama koko) mutta miten harvoin siihen nähden P-Korea? Mietin sitä, miten osaamme täällä lännessä arvostaa ja kunnioittaa (?!) sananvapauttamme. Ei kai siitä ole tullut someaikana jotain ihan muuta merkitykseltään, kuin alun perin on ollut tarkoitus? USAn istuva presidentti on 60 miljoonan kansalaisen valitsema kahdesta voimakkaita tunteita herättäneestä ehdokkaasta.
On ongelmallista, että meillä on viimeisen vuoden aikana käytetty lehdistönvapautta tässä mitassa mr. Trumpin häpäisyyn (sitähän tämä toimittajiemme lietsoma ilmiö on). Toivon, että vedät pois kuvan ja lähetät vaikka muodollisen kohteliaan anteeksipyyntöviestin. Samalla viestität, ettei merkittävää osaa toimittajakuntaa vaivaava sopuli-ilmiö, suorastaan vauhkoontuminen ole ollut sinun manööverisi takana…
Jos mietitään maailman suurimpia maita ihan USAn kokoluokassakin niin arvelen arvosteltavia alkaen itse järjestelmistä, ei vain johtajista, löytyvän muista ilmasuunnista. On USAlla sentään ainutlaatuinen historia demokratian mallimaana, josta kirpeät sananvapaus- ja poliittiset kamppailut juuri kertovat. Yllättäen Donald Trumpin katkerien arvostelijoiden ongelma näyttää olevan se, että Trump ei ole diktaattori täysin valtuuksin, kuten on nähty.”

Lisäkommenttini vielä: Trumpin halveksijat aavistavat omassatunnossaan, että samalla he tulevat arvostelleeksi, elleivät peräti arvottaneeksikin johonkin kategoriaan, merkittävän määrän amerikkalaisia. Viime kädessä he käyvät demokraattisen järjestelmän kimppuun, jota varsinkin punavihersokeutuneet toimittajat, juontajat ja taiteilijat ovat tehneet omassakin maassamme valtaapitäviä jopa hyvin naivisti arvostellessaan jo pitkään. Voidaan vaan kysyä, mikä on vaihtoehto, jos säännöllisin vaalein valittu järjestelmä lopputuloksineen ei kelpaa?

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
5 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Anne Mikkola

Tämä ilmeisesti ei ole aprillipila? Uskoin jo yhden sellaisen – kirkosta – ihan täysillä. Harvemmin käy noin.

Ulla Tuominen

Minulla oli taannoin ryhmässä autismikirjon tyttö, joka piti minut kiitettävästi selvillä siitä, mitä kulloinkin on soveliasta ajatella. Yhtenä päivänä hän toisteli ponnekkasti ”Minä inhoan sitä Veikkoa!!! Minä kysymään lopulta, että tunnetkos sinä edes sen Veikon ja miten se on sinua loukannut. Vastaus tuli empimättä. ”Etkö sinä tiedä, että sitä Veikkoa k u u l u u inhota!”

Joko minä olen ilkeä ihminen, tai ainakin hyvää vauhtia tulossa sellaiseksi. mutta… kun tässä mediaa seuratessa tulee jatkuvasti mieleeni bandarlogit. Nekin oleilevat enimmäkseen puissa ja tulevat vain ani harvoin maan pinnalle. Tuli lapsena luettua ahkerasti muuatta hirveän konialistin, Rydjard Kiplingin kirjaa ja se on nyt ruvennut kummittelemaan siinä määrin, että piti ihan kaivaa se taas esille.
”Kun yksi puhuja vaikeni vetääkseen henkeä, niin kaikki huusivat yhteen ääneen: Me olemme vapaita, me olemme ihmeteltäviä! Me olemme viidakon viisain kansa! Me sanomme sen kaikki ja siksi se on totta!”
– Tabaqui (shakaali) on varmaan puraissut näitä kaikkia, sanoi Mowgli itsekseen.”

ps. Lastenkirjat(kin) voivat olla vaarallisia. Onneksi Disney teki Viidakkokirjasta sellaisen vesitetyn version – mitä temppua en ole vieläkään antanut hänelle anteeksi.
ps. Toivotaan nyt kuitenkin ettei kaveri ihan pilaa suomalaisen pehmopaperin mainetta maailmalla. Ei tästä lamasta muuten selvitä.

Anne Mikkola

Vessapaperi voi olla totta samalla kun Trump on aprillia. Tosin kyllä Trumpin twitteritilin koodit on oikein yms. , mutta ehkä niitä pystyy väärentämään ja photosoppailemaan.

Anne Mikkola

Vilkaisin keskustelua. Aika paljon siellä Jouko saat kannatusta. Hyvä niin.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial