Muuri

Idän ja lännen välille on syntynyt muuri, joka näyttää tulevan pysyväksi. Tässä muuttuvassa maailmassa meidän ja tulevien sukupolvien pitää oppia elämään. Toisen maailmansodan jälkeen oli rautaesirippu, mutta tämä uusi tilanne tuntuu tulevan pysyväksi.

Kun seuraa Venäjän historiaa, niin jo tsaarin ajoilta saakka se on on aina pyrkinyt laajentamaan aluettaan, niin kuin sitä ei olisi tarpeeksi. Suomi on sen kokenut karvaasti, nyt on Ukraina hävityksen kohteena. Jos Venäjä saisi Ukrainan haltuunsa, niin ei laajentumispyrkimykset siihen loppuisi, vaan aina olisi joku uhka heidän mielestään rajan takana.

Venäjän kansan enemmistön täytyy olla kaiken tämän takana, muuten ei järjetön teurastus ja omaisuuden hävittäminen onnistuisi. Huolestuneena olen seurannut Kiinan tavallisen kadun miehen haastatteluja, joissa he kertovat Venäjän tekevän oikein puolustaessaan maataan ulkoisilta uhkilta. Venäjän kirkko on tässä kaikessa mukana tukemassa Ukrainan hävittämistä.

Se kaikki raakuus, joka on paljastunut niillä alueilla, joilta hyökkääjä on lähtenyt, ylittää kaikki inhimillisyyden rajat. Ihminen ei ole kehittynyt ihmisyyden suuntaan, vaan on vaipunut eläimen asteelle.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
17 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Tauno J. Jokinen

Unkarilla tuskin on papua asettua poikkiteloin tässä asiassa. Unkari toivoo saavansa halpaa energiaa Venäjältä, mutta Unkarilla ei ole satamaa, ja kaasuputketkin tulevat muiden maiden kautta. Euroopan Unionin rahoitus on tärkeää, samoin Naton tukikohdat. Unkarin on todellakin syytä katsella Länteen, eikä Itään.

Anne Mikkola

Sodan jäljet eivät varmaan koskaan ole kauniita, ainakaan jos toisena osapuolena ovat ukrainalaiset Ukrainan maaperällä. Liekö pitää paikkaan vai ei mutta jostain twitteristä (joo piti sinne palata sodan takia) luin, että ukrainalaiset olisivat valmistaneet venäläisille myrkytettyjä piirakoita ja vodkaa, ja useampi sotamies oli kuollut tai joutunut tehohoitoon. Siellä ei taida siviileitä ollakaan. On vaan maanviljelijöitä ja piirakan leipojia.

Mahtaako muuten Suomessa ole mitään hyväntekeväisyysjärjestöä, joka keräisi rahaa Ukrainan ilmapuolustukseen?

Viimeksi muokattu 11 kuukausia sitten by Anne Mikkola
Ulla Tuominen

Viimeisen kuukauden tapahtumat Ukrainassa ovat ravistelleet ainakin minun mailmankuvaani ja uskoani ihmiseen rajusti. Kun kaikki tunteet on käyty läpi, jää jäljelle vain viha.

Kalevi sanoi, että ”ihminen ei ole kehittynyt ihmisyyden suuntaan, vaan on vaipunut eläimen asteelle.” Tuo tekee vääryyttä eläimille. Niiden moraali on paljon enemmän. Yksikään eläin ei tapa tarkoituksettomasti eikä nauti avuttoman uhrin tuskasta. Jos ravintoa on niukasti, leijona voi surmata gebardin pentueen, koska ne kilpailevat sen pentujen kanssa samasta ravinnosta. Muuten petoeläin tappaa vain saadakseen ravintoa.

Olen välistä miettinyt Euroopassa asuvia venäläisiä. Nyt, kun länsimaiden luottamus Venäjään on mennyt täysin, epäluulo kohdistuu väistämättä myös heihin. Voi tietysti hurskastella loputtomiin russofobialla ja sillä, ettei tavallinen venäläinen, vaan se Putin. On kuitenkin hurskata utopiaa kuvitella ettei siinä joukossa olisi myös niitä, jotka ovat valmiit toimimaan ”suuren isänmaan” hyväksi, vaikka suurin osa halunnee vain elää rauhassa omaa elämäänsä.
Millainen on venäläisväestön tulevaisuus ja mahdollisuudet lännessä tämän sodan jälkeen voi arvailla.

Sinikka Hammari

On merkillistä, miten ihminen voi muuttua hirviöksi toiselle ihmiselle. Historia kertoo, kuinka natsit saattoivat kylmäverisesti tappaa ja kiduttaa ihmisiä ja mennä sitten kotiin iloisena perheen isänä ja puolisona. Olikohan heillä edes skitsofreninen olo?

Hodorkovski, Putinin vankilaan passittama entinen oligarkki, on sitä mieltä, että Putin haluaa tehdä historiaa, jotain suurta. No, nimi jää historian kirjoihin. Venäjällä ehkä suurena vapauttajana, lännessä mielenvikaisena massamurhaajana.

Kuulin myös, että venäläiset kuljettaisivat liikkuvia krematorioita mukanaan. Voi polttaa omien ja toisten ruumiit. Jäljet voi näin peittää, eikä tiedetä todellisia kuolleiden määriä. Kieroudella ei ole rajoja. Venäläinen propaganda on tehokasta. Sateliittikuvat kuitenkin onneksi paljastavat venäläisten sotarikoksia. Kaikkea ei voi salata.

Venäjä on niin valtavan iso ja joillakin syrjäseuduilla ei välttämättä edes tiedetä sodasta mitään. Tv lähetykset ovat täysin mr. presidentin ja kumppaneiden hallinnassa. Oppositio on saatu vaiennettua tehokkaasti. Tuntuvat tykkäävän erityisesti myrkyttämisestä hiljentämiskeinona. Jos uskaltaa vastustaa valtaapitäviä, vankila odottaa. Sääliksi käy tavallisia venäläisiä, jotka rakastavat rauhaa ja vapautta.

Anne Mikkola

”Hyvä kysymys on se, mikä tämän omatunnon sammuttaa. ”

  • Hyvä kysymys.. mikähän tähän olisi vastaus…tähän liittyy varmaan ihmisen laumaeläinluonnne, eli tehdään niin kuin muutkin. ”Se mitä Yle lähettää uutisissa on totta” määritelmän mukaan.
  • Ideologia, fundamentalistinen pitäytyminen yhteen ”arvoon”, jolle muut arvot väistävät.
  • Jos joku hyökkää ja tuhoaa, on kait pakko puolustautua. Minäkään en pane ollenkaan pahaksi, että Boris toimittaa tappoaseita varastoistaan Ukrainaan. Tässä ei voi olla neutraali, koska Venäjä uhkaa Suomea. Hirviomäisen tyyppinen ajatus kieltämättä, mutta ei tässä ole vaikea kuvitella oikeastaan, miten hirviömäisyyksiin päädytään. Jos joku hyökkää kimppuun, helpompi ampua päähän kuin lähteä haavoittuneiden laumaa hoitamaan tai jättää niitä kitumaan, eikö? Jos juuri ukrainalaiset teloittivat sotavankejaan ja naiset leipoivat jääkaappeihinsa myrkkypiirakoita, ehkä lähtiessä saattaa tulla mieleen sanoa, ”ampukaa kaikki poistuessanne”.

Huomenna sitten Sankari Presidentti puhuu Suomen eduskunnalle. Näyttelijä… Minua aina pikkasen vaivaa tuollainen ”karismaattinen” esiintyminen. Tulee mieleen jotkin matkasaarnaajat, jotka haluavat rahaa. En kovin helposti pääse tuosta tunteesta eroon, vaikka kuinka järjellä yrittää argumentoida itselleen muuta. Enkä ole varma, pitäisikö tässä kuunnella tunnetta vai järkeä. Tai siis, koitan kuunnella järkeä, mutta en pidä ollenkaan siitä, että tunne sanoo muuta. Täytyy katsoa yleltä.

Viimeksi muokattu 11 kuukausia sitten by Anne Mikkola
Sinikka Hammari

”Sankari Presidentti”

Onko suurikaan sankari. Riippuu varmaan, miltä kantilta katsoo. Joutuu kerjäämällä kerjäämään eri mailta apua. Maa alkaa olla monilta osin tohjoksi pommitettu. Jos se on sankaruutta, ettei ole antanut periksi ja paennut, vaikka jotkut ovat auliisti luvanneet auttaa lähtemään, niin siinä mielessä hänessä näyttää olevan sankaruutta.
Onko Ukraina Euroopan uhrilammas?

Anne Mikkola

Jos Zelenskyltä kysyttäisiin, niin Ukraina on uhrattu muun Euroopan puolesta. Veikkaan että tätä viestiä tulee huomenna tuutin täydeltä eduskuntataloomme. Tämä on varmaankin nimenomaan syy, minkä takia Itä-Euroopan maat tuntuvat tekevän kaikkensa saadakseen ukrainalaisille lisää aseita. Tilanne lienee aika vakava, kun Marin ja kumppanit ovat myös mielellään varmistamassa Ukrainan voittoa.

PS. En kyllä tajua miksi niitä Eremitaasin aarteita pitää takavarikoida Suomeen.

Sinikka Hammari

Niin, eihän me haluta sodan laajenevan. Eikä v
kukaan varsinkaan juuri omaan maahansa. Joutuisi leipomaan tosi paljon myrkkypiirakoita.

Anne Mikkola

Osaatko muuten leipoa myrkkypiirakoita? Mitä niihin pitäisi panna, jotta olisi tehokasta toimintaa? Olisi varmaan hyvä olla hiukan hidasvaikutteista, jotta uhrien kaverit ei huomaa, mistä tauti tuli.

Sinikka Hammari

En osaa. Ei ole ollut tarvetta tehdä, eikä ole kyllä koskaan käynyt mielessäkään. Itänaapurista ehkä löytyy reseptejä. Paitsi, että heidän reseptit taitavat olla aika huonoja.

Seppo Heinola

Kylmän sodan Gorban kanssa lopettanut Ronald Reagan, joka on rehabilioitu, oli näyttelijä. Samoin Tsekkoslovakian kommunismista paljolti vapauttanut Vaclav Havel. Hän löysi työn näyttelijänä Prahan teatteriryhmässä vuonna 1959 ja alkoi pian kirjoittaa näytelmiä . Vuoteen 1968 mennessä Havel oli edennyt Balustrade-yhtiön teatterin asukkaan näytelmäkirjailijaksi. Hän oli merkittävä osallistuja vuoden 1968 liberaaleihin uudistuksiin (tunnetaan Prahan keväänä ), Ja mitä ihmeen vikaa karismassa on? Oliko Jeesus karismaattinen?

Yki Räikkälä

Kiinaa ei Ukraina kiinnosta, eikä oikeastaan juurikaan Venäjänkään tuleva kohtalo. Kiina ei halua sekaantua konflikteihin eikä rähinöihin. Sitä kiinnostaa vain kilpailu USA:n kanssa maailmanmahdista. Ja siis taloudellisesta maailmanmahdista. Kiinan johto ”toivoo” rauhaan päästävän pian, mutta kantaa se ei ota sotaan syyllisiin/syylliseen. Kiina on tämän ajan johtava opportunistivaltio.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial