Koulukriisi

Lauri Nurmi kirjoittaa Iltalehdessä asioita suoraan kuin Jussi Halla-ahon suulla. (Nurmi kirjoitti hyvin negatiivissävyisen kirjan muuten taannoin Halla-ahosta). Sen verran meinasin pudota tuolilta – niin kuin joka päivä nykyään – että oli pakko mennä vilkuilemaan tuota tekstissä linkattua tutkimusta.

Lukekaahan tästä sivu 52, joka kuvaa Varissuon koulun menoa. Aika järkyttävää luettavaa. Juttelin asiasta myös opettajaystäväni kanssa, ja hän sanoo että sellaistahan se on. Ei ole vaan viitsinyt kertoa, kun ei jaksa enää vapaa-aikana. Käytännössä nuo lapset jätetään oman onnensa nojaan. Ei ole varaa opettaa suomea, ei ole muka resursseja. Resursseja toki on, mutta niitä ei käytetä ollenkään järkevästi. Ei ihme, että Pisa-tulokset romahtavat, jos ei tehdä tilastoväärennöksiä, kuten Ruotsissa.

Kauheaa että viattomat lapset jätetään näin käytännössä koulutuksen ulkopuolelle. He eivät noissa oloissa opi mitään kieltä ja syrjäytyvät jo lähtökohtaisesti, vaikka valtaosa heidän vanhemmistaan kuitenkin toivoo (opettajaystäväni mukaan) lastensa integroituvan yhteiskuntaan. Varsinkin pojat jäävät käytännössä heitteille. Heillä kun on joku kunniakäsitys sentään. Eivät niin kysele opettajilta/avustajilta sanojen merkityksiä.

Uusi asia itselleni tuossa oli huomata, että kun etniset kieliryhmät ovat niin monet, lapsilla ei ole mitään yhteistä kieltä, ja yrittävät sitten selvitä jollain youtube-englannilla keskenään. Opetusvirasto sitten vielä kaiken kukkuraksi pakottaa opettamaan ruotsia tilanteessa, jossa lapsilla ei ole mitään kieltä operoida koulussa. Tilanne vaikuttaa aika mahdottomalta ratkaista, koska ympäristö puhuu tuhatta ja yhtä kieltä. Päiväkodeissa tilanne on sama, joten lapset eivät sielläkään opi mitään kieltä.

Tuntuu absurdilta, että yhdistyksemme kautta tuetaan lasten koulunkäyntiä Ugandassa, kun omat asiat ovat vielä hullummin kuin siellä.

Tämä on nyt keskustelualoite. Josko löytyisi viisautta foorumilta.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
3 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Tauno J. Jokinen

Ei tämä minusta mikään uusi ja ihmeellinen ilmiö ole. Vanhemmat haluavat lapsilleen parasta, mitä on tarjolla. Joihinkin kouluihin sitten jäävät ne, joiden vanhemmilla ei ole mahdollisuutta valita. Jonkin aikaa olen jo viitannut Detroit-ilmiöön, jossa hyväosaisten paetessa ympäristökuntiin jäljelle jää kaupunkikeskus ilman jätehuoltoa ja järjestyksenvalvojia.

Tämä meidän yhteiskunnan kuplautuminen on johtanut siihen, että Senaatintorin patioilla pohditaan, miten Varissuon koulun opettajat voisivat olla ratkaisu Varissuon koulun ongelmiin. Hyvässä uskossa laaditaan ohjeita raportoinnin lisäämisestä ja riittämättömien resurssien vahvistamisesta olemattomilla lisäresursseilla. Lopputuloksena ne viimeisetkin Varissuon opettajat uupuvat ja kyynistyvät.

Olen tämän uupumisen nähnyt tuolla meidänkin oppilaitoksessamme. Opetusministeriön suunnasta tulee ohjeita, miten insinöörikoulutusta tulee muuttaa ekologisemmaksi. Samalla tulee lisätä työttömien ja maahanmuuttajien koulutusta. Ulkomaita pitää löytää uusia koneinsinöörejä.

Nöyrästi istutaan palaverissa, jossa suunnitellaan englanninkielistä koulutusta nimikkeellä ”Vihersiirtymä Koneensuunnittelussa”. Enää puuttuu kielitaitoiset opettajat, maksukykyiset maahanmuuttajaoppilaat, mielekäs sisältö ja asiasta kiinnostuneet työnantajat.

Olen koittanut sanoa kavereille, että kirjatkaa jokainen palaverissa istuttu tunti ylös. Kun 1600 tuntia työtä on tehty, voi työnteon tältä lukuvuodelta lopettaa siltä seisomalta – vaikka ketään ei jäisi valvomaan kesän pääsykokeita. Parhaassa tapauksessa OAJ laittaa ovet kiinni jo toukokuussa, jolloin kurssisuorituksetkin jäävät kirjaamatta – lakossa istutut tunnit vähentävät vuosityöaikaa.

Opettajien omaa tyhmyyttä se on, jos työtä tehdään talkoohengessä yötä myöten. Tosiasia nimittäin on, ettei ylitöillä ole Jumalan siunausta. Mikä ei työaikana synny, ei yölläkään valmistu.

Senaatintorin patiolla on kiva ottaa skumppaa ja kirjata lakiin ohjeita olemattomien resurssien käytöstä. Lopputuloksena on näitä Varissuon kasvatteja, jotka eivät taida tulevaisuudessa ratkaista maamme työvoimapulaa, vaikka kuinka haluttaisiin.

Robotit tekevät tulevaisuudessa kaikki helpot hommat ja asiantuntijatyössä pitää osata lukea ja kirjoittaa. Kaikista ei voi oikein tulla poliisejakaan, vaikka kohtapuoliin poliisipartioon kuuluukin neljä poliisia – yksi osaa lukea, toinen kirjoittaa, kolmas ajaa autolla ja neljäs puhuu suomea.

Tauno J. Jokinen

Vihersiirtymä koneen suunnittelussa.

Joo – me naureskellaan tolle, että suunnitellaan koneiden sijasta niiden digitaalisia hiilivapaita kaksosia virtuaalitodellisuuteen. Sellainen ei kuluta luonnonvaroja ollenkaan ja sellaisten suunnitteluun saa niin paljon EU-rahaa kuin ikinä kehtaa pyytää.

Kaikki nämä Brysselin projektit ovat pois oikeasta työnteosta ja syövät kansakunnan resursseja. Uimahallin saunassa juteltiin äijien kanssa, ettei köyhät pääse nykyisin edes lääkäriin. Lääkäreillä on terveyskeskuksissa niin paljon raportin kirjoittamista, ettei potilaita ehditä nähdä enää lainkaan.

Tuo koulujärjestelmästä syrjäytyminen ei ole pelkästään maahanmuuttajien ongelma. Ne lapset pärjää, joita vanhemmat osaavat ja ymmärtävät auttaa. Loput eivät. Meille rakennetaan kovaa kyytiä luokkayhteiskuntaa.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Tauno J. Jokinen
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial