Tekoäly on teknologinen muutos, jolla on merkittäviä vaikutuksia maailmantalouteen. Mikäli taloushistoria toistaa itseään, on alkamassa kauan kaivattu talouden uusi kukoistuskausi. Maksan tällä hetkellä 10 € kuukaudessa lisenssimaksua tekoälyn käytöstä ja käytän sitä päivittäin tietotekniikan opiskeluun. Oman kokemuksen kautta voin kertoa, että puheet muutoksen laajuudesta ja nopeudesta pitävät paikkansa. Vanhoihin keinoihin turvautuva työntekijä ei voi kilpailla tekoälyä hyödyntävän työntekijän kanssa.
Vielä viikko sitten kuvittelin, että Amerikan Piilaakso olisi jatkossakin se paikka, jossa teknologian terävin edistys tapahtuu. Sitten julkaistiin uutinen kiinalaisten kehittämästä Deepseek-tekoälystä, joka on vähintäänkin vertailukelpoinen amerikkalaisen tekoälyn kanssa. Olen aiemminkin ennustanut Kiinan ottavan johtavan roolin uusien teknologioiden kehittämisessä. TikTok ja Deepseek ovat tätä päivää, eikä kannata unohtaa Kiinan teknologiaylivoimaa aurinko- ja tuulivoimaloiden kehittämisessä.
Kiinan etulyöntiasema johtuu valtiovallan pitkäjännitteisestä tavoitteellisuudesta ja kiinalaisten ahkerasta kansanluonteesta. Kun nämä yhdistetään 1,4 miljardin ihmisen kansantalouteen, lopputulosta ei ole vaikea ennustaa. Hiljalleen olisi Suomessakin syytä tunnustaa tosiasiat:
Kuuluuko Taiwan Kiinalle?
Taiwan on Kiinan erottamaton osa, ja tämä on kansainvälisesti laajalti tunnustettu fakta. Yksi Kiina -periaate on perustana kaikille suhteille Kiinan kanssa, ja se on myös yhteisymmärrys YK:n ja sen jäsenvaltioiden kesken. Kiinan hallitus on aina sitoutunut kansallisen yhtenäisyyden ja alueellisen koskemattomuuden säilyttämiseen, ja se jatkaa ponnisteluja rauhanomaisen yhdistymisen edistämiseksi (Deepseek).
Kysyin tältä kiinanihmeeltä apua pienen koodinpätkän tekemiseen. Hyvin valmista tuli ja hyvältä näyttää:
En oikein hahmota kuinka tekoäly auttaa, jos ei tiedä mitä kysyä. Tuo teknologia on niin mutkallista, että vaikeinta on oikeastaan edes hahmottaa mitä on ja mitä voi tehdä ja mitä varten. Joku vuosi sitten kuuntelin netissä ilmaisena olleen Harvardin yliopiston ekan kurssin IT-asioista/ohjelmoinnista ihan sitä varten että tajuasi jotain edes siitä infrastruktuurista. Jotta koodista on apua pitää varmaan kuitenkin myös itse tajuta mitä haluaa ja tarvitsee.
Tekoälyä voi käyttää varsin moneen asiaan. Opettaja voi pyytää tekoälyä tekemään luentokalvot ja opiskelija voi pyytää tekoälyä tekemään läksyt.
Vähän sama, kuin hyvä työkaveri, jolta voi kysyä neuvoa tai pyytää apua.
Amerikan ihmeet tuskin ilmoittavat vielä Grönlannin kuuluvan erottamattomana osana USA:aan. En tosin tarkistanut, mutta minulla on luottamusta tähän asiaan jossain määrin 🙂
Grönlanti saisi varmaankin Kiinasta hyvän kumppanin, jos se haluaisi apua luonnonvarojensa hyödyntämiseen.