KEVÄTTERÄTEOLOGISIA PÄIVITTELY 12. Jumalan nimi

Allahilla on 99 kaunista nimeä. Rakkaalla jumalalla on monta nimeä.

Armelias, Armollinen, Kuningas, Pyhä, Rauha, Uskollinen, Suojelija, Mahtava, Kaikkivaltias, Itsessään Suuri, Luoja, Aikaansaaja, Muotoilija, Anteeksiantaja, Voittoisa, Antaja, Elättäjä, Avaaja, Kaikkitietävä, Tarttuja, Levittäjä, Alentaja, Ylentäjä, Kunnian suoja, Nöyryyttäjä, Kuuleva, Näkevä, Tuomari, Oikeudenmukainen, Ystävällinen, Pystyvä, Lempeä, Ylevä, Kaikki Anteeksiantava, Arvostava, Korotettu, Suuri, Vartija, Ylläpitäjä, Kunnioitettu, Majesteetti, Antelias, Valpas, Rukouksiin vastaaja, Kaikenkäsittävä, Viisas, Rakastava, Loistava, Herättäjä, Todistaja, Totuus, Uskottu, Vahva, Vakaa, Hyväntekijä, Ylistettävä, Se joka pitää lukua, Esiintuoja, Palauttaja, Elämänantaja, Kuolemantuoja, Elävä, Ikuinen, Se joka löytää, Ainutlaatuinen, Yksi, Pysyvä, Kykenevä, Se jolla on valta, Edistäjä, Viivyttäjä, Ensimmäinen, Viimeinen, Ilmeinen, Salattu, Ohjaava, Korkein, Hyvä, Laupias, Kostaja, Armahtaja, Myötätuntoinen, Herruuden Haltija, Se joka omistaa kaiken Korkeuden ja Kunnian, Oikein Toimiva, Kokoaja, Itseriittävä, Rikkauden antaja, Pidättäjä, Tuskantuoja, Hyödynsuoja, Valo, Opastaja, Kaiken Alku, Jäljelle Jäävä, Perijä, Oikeamielinen, Kärsivällinen, Jumala – korkea on Hänen Majesteettinsa.

Juutalaisten jumalalla, sillä samalla tietääkseni kuin meidän luterilaistenkin, on myös useita nimiä. Tosin nämä kutsuvat tätä kiertoilmaisulla Hashem (nimi), tai Adonai, Kyrios, tai vaihtoehtoisesti Pyhä nimi, Ainoa, Luoja, Tuhoaja, Valvoja, Kuningasten kuningas, Totuuden tuomari, Armelias isä, Kaikkivaltias, Suuri Arkkitehti jne. Niitä on vaikka kuinka. Vähän kuin Allahilla. Mutta Jumalan oikea nimi on niin Pyhä, ettei sitä saa käyttää. Sen käyttämisestä seuraa onnettomuuksia, vaikka jopa kuolema!

Meidän luterilaisten, kuten ortodoksien ja katolisten, totisella jumalalla on vain yksi nimi (tosin käytämme mekin myös kiertoilmaisuja kuten Kaitselmus, Kaikkivaltias ja se Luoja) ja se nimi on Jumala! Joskus poikasena luulin, että Jumalamme nimi on Sebaot, kun se niin monissa paikoin aina mainittiin. Mutta ei.  Käsitykseni oli aivan väärä. Mutta vähänpä minua aikoinaan valistettiin näistä. Tuskinpa pyhäkoulussakaan kerrottiin ai kerrotaan nykyäänkään Sebaotin tarkoittavan jotain sotajoukkoa, Israelin iskujoukkoja tjms. Pyhäkouluun ei kuulu Herramme väkivaltainen puoli.

Ennen täällä Niemellä oli useitakin jumalia omine nimineen, joilta sopi pyytää onnea ja menestystä oikein nimeltäkin mainiten, mutta sitten saapui kristinusko, joka monopolisoi uskonnon ja jumaluudet. Ahti, Tapio, Ukko Ylijumala ja Hiisi saivat painua hiiteen.

Lähes kaikilla muiden uskontojen jumalilla on aina jokin tai jotkin nimet, mutta kristinuskon perustajat eivät varmaankaan saaneet ilmoitusta jumalansa nimestä, joten nämä päätyivät oivallisesti nimeämään tämä Jumalaksi. Jumala nimeltä Jumala. Ovelaa itse asiassa. Näin saatiin omittua kaikki jumaluudet yhteen jumalaan nimeltä Jumala. Kaikki muut ovatkin sitten valejumalia kuten omatekoiset lääkärit ovat valelääkäreitä!

Nerokasta.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
8 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Seppo Heinola

Niin, heprealaisilla rabeilla oli jumalalleen 72 nimeä (shemhamepforash), luku on astronominen ja viittaa niiden vuosien määrään, jonka pohjantähti tarvitsee siirtyessään taivaalla prekessiossa yhden asteen. Siksipä ’Herra meidän Jumalamme, Herra on yksi.’ Jumalat kun olivat alun perin planeettoja (theos-liikkuva),ylijumala oli aurinko ja Jumalan puoliso maa, jonka aurinko hedelmöittää joka kevät, ja poika oli kuu.

Viimeksi muokattu 1 kuukausi sitten by Seppo Heinola
Seppo Heinola

On. Juutalaisten jumala voidaan johtaa myös matemaattisesta yhtälöstä eli ympyrän suhteesta halkaisijaan, sillä elohjim = 31415.Myös Jahven lukuarvo 1056(5) sisältää matemaattisen rakenteen 16 x 66 ja lukuarvo on mm. mittayksikö, minkä kerrannaisilla Raamattu ilmoitta oikeat etäisyydet maasta aurinkoon ja kuuhun. (360×1056 = 380160. Huomaa, että 360 vastaa paitsi ympyrän astelukua myös heprean sanaa ha-shana eli ’tuo vuosi’ (juurikin kuuvuosi)

Viimeksi muokattu 1 kuukausi sitten by Seppo Heinola
Markku Hirn

Kristityt häviävät Jumalan nimi kilpailussa. Islamissa on jumalalla on 88 nimeä ja vielä yksi jonka vain kameli tietää.Muslimeilla on hieno jumalannimistä tehty laulu . Löytyy You Tubilta,

Seppo Heinola

Kyllä kamelilla on paljonkin tietoa, nimittäin sillä kamelilla joka ei mahdu neulansilmästä eli kirjaimella Gimel merkiten kamelia, jonka lukuarvo on 73 eli viisaus, joka ei mahdu neulansilmään eli kirjaimeen Ajn, jonka lukuarvo on vain 70. Gimel on vapaamuurarien kuuluisan G kirjaimen yksi lähde ja kameli edusti tiedon l. elämän vettä, jota se kantoi halki kuivan erämaan lännestä itään.

Viimeksi muokattu 1 kuukausi sitten by Seppo Heinola
Markku Hirn

Yritin välittömästi korjata luvun 99 mutta korjausta ei . Siis 99+ kameli

Seppo Heinola

Kyllä tuo 88 on Raamatussakin merkityksellinen, se on arvo mm sanamuodolle ’jumalassa’ ja ’kirkkaudeksi’. Se on myös jumalten sanansaattajan eli Mercuriuksen vuoden pituus päivinä ja sisältää 2 x44 eli 2 x sanan veri dam hepreaksi.
8+8=16 ja 16 vasta sana sielu ruach ja 8×8=64 joka vastaa nimiä adam +eeva…Shakkilaudassa ei sattumalta ole 64 ruutua, sillä niin monta mahdollisuutta elämällä on koostua kodoneiksi.Siis DNA:ssa oleva kodoni eli kolmen emäksen jono vastaa aina yhtä aminohappoa tai ohjausmerkkiä. Näin kodonissa voi olla kolme eri emästä, mutta neljää eri tyyppiä. Kolmesta neljäntyyppisestä emäksestä voidaan muodostaa 4^3 eli 64 erilaista kolmen emäksen jonoa. 64 vastaakin hepreassa myös sanaa DAjN eli totuus.

Viimeksi muokattu 1 kuukausi sitten by Seppo Heinola
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial