KEVÄTTERÄTEOLOGISET PÄIVITTELYT 16. Vedenpaisumus ja veneet

Vedenpaisumus on Raamatun perustavia kertomuksia. Se opetetaan tai on opetettu iät ja ajat koulussa. Kaikki tietävät mistä siinä on kyse. Olen tuolloin tällöin miettinyt sitä ongelmaa, mikä tässä on. Niitä on kaksikin. Ensinnä se, että miten ihmeessä kaikkitietävä ja kaikkivoipa jumala voi tietämättään luoda niin onnettomasti ihmisiä, jotka ovat tyyten pahoja? Tosin on otettava se mahdollisuus, että ihmiskunta, joka oli lähtenyt kahdesta ensimmäisestä, oli niin sukurutsainen, että luonteenpiirteet sikäli olivat rujoja. Mutta tämänkin olisi pitänyt ennalta tietää.

Se toinen ongelma on se, että miten kaikkitietävä ja hyvä jumala voi surutta hukuttaa kaikki pienet lapset ja vauvatkin. Ja kaikki eläimet. Ja vielä sekin, että miten kaikkitietävä voi katua..? 1. Moos. kirjassa jakeessa 5. kerrotaan, että Jumala ”katui”, että oli luonut ihmiset. Eikö kaikkitietävä tiennyt, miten tulisi käymään? Entä miten pitää suhtautua Jumalan poikiin, jotka olivat aivan lääpällään ”ihmisten tyttäriin” ja kävivät perusteellista vispilänkauppaa näiden kanssa niin, että syntyi jättiläisiäkin. Joutivatko sitten nämäkin, Jumalan pojanpojatkin ja sankareiksikin mainitut, hukkua? (1. Moos. 6, jakeet 2 ja 4)

Sitten on vielä yksi kummallisuus. Jumala siis käski Nooan rakentaa arkin. Suuren laivan. 300 kyynärää pitkän, 50 kyynärää leveän ja 30 kyynärää korkean. Kolme kantta ja niissä osastoja eri elukoille. Ja niin se sitten rakennettiin. Työtä riitti, eikä Nooa kolmine poikineen mitenkään olisi onnistunut suurisuuntaisessa projektissa, vaan piti olla muutakin apuvoimaa. Niitä pahoja ja syntisiä, joiden oli määrä hukkua. Kyllä näitä varmasti kiinnosti, miksi niin valtavaa laivaa rakennettiin keskelle kuivaa maata. Mitäs Nooa ja pojat vastaisivat? ”-No, kun tässä pian alkaa vähän tuo veden pinta nousta…” Eiköhän epäilykset olisi alkaneet herätä työporukoissa. Ja eiköhän olisi alkanut vähän paikassa ja toisessa paattien kunnosteleminen ja rakenteleminen.

Ja siis tuli sitten se vedenpaisumus. Satoi kunnolla viikkotolkulla. Eikä kenelläkään muulla ollut mitään paattia? Näinkö tosiaan oli? Kuitenkin noina ammoisina aikoina oli varsin järkevää asustaa rannikkoseuduilla, kuten hyvin tiedämme. Ja kuten tiedämme, on ammoisina aikoina ihmiset käyttäneet monenmoisia välineitä vesistöissä kulkemiseen.

Meidän kaikkien yhteinen luojamme, kaikkivoipa, hyvä ja armollinen Jumala, hukutti siis aikojen alussa kaikki ihmiset ja elukat maan päältä, niitä arkkiin roudattuja lukuun ottamatta. Koska ihmiset kaikki olivat niin tyyten pahoja. Tämä on kerrottu siis VT:n puolella ja meidän uskovienhan on toki muistettava, että se oli ”vanhan liiton” aikana. Mutta nyt on ”uusi liitto”, joka alkoi Jeesuksen Kristuksen, meidän kaikkien vapahtajan tullessa aikaan ja poistuessa ajasta tehtyään lunastuksen meidän kaikkien pelastukseksi.

Mutta emme me siitä kauheudesta niin vain eroon pääse – Jeesus muistuttaa tuosta karmeasta kohtalosta Matteuksen 24. luvussa: ”Vedenpaisumuksen edellä ihmiset söivät ja joivat, menivät naimisiin ja naittivat tyttäriään aina siihen päivään asti, jona Nooa meni arkkiin. Kukaan ei aavistanut mitään, ennen kuin tulva tuli ja vei heidät kaikki mennessään. Samoin käy, kun Ihmisen Poika tulee.”

Tarkkailkaamme siis taivaan merkkejä. Kyllä sieltä jonkun aavistuksen saa, jos kelit meinaavat muuttua pahemman kerran kosteiksi. Nykyinen meteorologiakin on aika kehittynyt, joten säätiedotuksiakin kannattaa seurata. Veneitä lienee hyvä myös alkaa katsella, jos ei sellaista jo ole.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
3 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Kalevi Kauppinen

Paljon kysymyksiä joihin kukaan ei tiedä vastauksia. Kysyjä itsekin tietää sen.

Näin on tapahtunut ja sen kanssa on opittava elämään. Jos uskomme sattumaan, niin miten sattuma on saanut kaiken tämän aikaan.

Kun ihminen ottaa elämän ohjat omiin käsiinsä, niin tuloksena on viimeinen Ukrainassa tapahtuva hävitys, jossa Hitlerinkin hirmuteotkin kalpenevat.

Ei Yki voi kaikesta Jumalaa syyttää, koska sellaista ei hänen mielestä ole olemassakaan. Syyllisiä Yki joutuu etsimään jostain muualta.

Markku Hirn

Estonia katastrofi sai minut eläytymään haaksirikkoisiin kylmässä vedessä ilman pelastuksen toivoakaan. Me jotka osaamme uida, mitä tehdä? Antaako periksi vai uisiko siinä toivossa että joku ihme pelastaisi pahasta?

Keski-Idässä on kaksi katastrofia jotka aiheuttivat vedenpaisumuksia. Kun Santoriinin tulivuori räjähti ja toinen kun Mustan meren sulavesiallas Jääkauden jälkeen murtautui Välimereen.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial