KEVÄTTEOLOGINEN PÄIVITTELY 6. Seksi, seteli ja sepite

Seteli on arvoton paperinpala, vaikka siinä lukisi ja olisi mitä numeroita hyvänsä. Sen arvo perustuu sopimukseen. On sovittu, että se on tietyn määrän eri maiden numeroyksikköjä vastaava vaihdon väline. Vielä näihin aikoihin asti setelit ovat olleet konkreettisia esineitä, mutta niiden käytöstä luovutaan ennen pitkää ja niistä tulee numismaatikkojen keräily- ja vaihtoesineitä. Museoissa niitä jälkipolvet tulevat kummastelemaan. Setelit eli raha muuttuu biteiksi ja on jo muuttunutkin. On nimittäin niin, että jo nyt maailmassa on arvoltaan suunnattomasti suurempi määrä rahaa ja valuuttaa kuin on painettu setelimäärä tai on sellaista jo nykyisin harvinaisuutta kuin kultakantaa. Se muuttuu näkymättömäksi. Yhtä näkymättömäksi kuin jumalat. Vaikka molemmat ovat näkymättömiä ja ihmisten välisiä sopimuksia, voidaan yhtä lailla niiden avulla kyllä tehdä sekä hyvää että pahaa. Ikävä kyllä runsaasti pahaa.

Raamattu, Koraani, Veda-kirjallisuus, Mormonin kirja jne. ovat samankaltaisia kuin setelit. Uskonnot ovat nekin sopimuksia. Pyhät kirjat perustuvat aineettomalle ja abstraktille samoin kuin raha, jolla on vain sovittu arvo, joka näkyy sinänsä arvottomissa paperinpaloissa. Setelin arvo on sepite.

Samoin ovat uskonnot sepitteitä. Uskonnot sisältävät tietyt sopimukset, joiden mukaan uskontoa harjoitetaan. Kussakin omansa samoin kuin eri maiden seteleissä on omat sopimuksensa niiden arvosta. Lapsena en ymmärtänyt seteleistä mitään sikäli kuin niitä näin. Mutta kun ikää tuli tarpeeksi, ymmärsin setelin mahdin. Ja niinpä eräänkin kerran kähvelsin keittiön kaapista sinne ruokarahaksi jätettyjä kolikoita ja markan seteleitä ja menin kauppaan vaihtaakseni ne karkkeihin. Toimi.

Mitä enemmän on rahan kanssa tekemisissä, sitä enemmän siihen alkaa uskoa. Suuret talousmahdit, suuryritykset ja rahastot ovat tarinoita. Eivät mitään konkreettisia entiteettejä. Vähän samoin kuin ovat valtiot. Nekin ovat pelkkiä käsitteitä ja sopimuksia. Mitään sellaista konkreettista entiteettiä kuin Suomi ei ole olemassa. Se on vain asia. Sopimus muiden sen tunnustaneiden valtioiden kanssa. Multa, maaperä, vesi ja ilma ovat samanlaisia kaikkialla riippumatta millä nimellä niitä kutsutaan. Samoin on uskonnoissa. Jokaisessa uskonnossa on pyhät tekstinsä, rituaalinsa ja uskon kohteet eli jumalat. Paitsi kenties jossain buddalaisuudessa, joka itsessään on ennemmin filosofia kuin uskonto.

Samoin kuin rahan kanssa, mitä enemmän on uskonnon ja sen pyhien kirjoitusten äärellä, sitä varmemmin niihin alkaa uskoa. Tosin useimmilla usko setelin voimaan on paljon suurempi kuin ihmeitä tekevään jumalaan. Kirkollakin. Vaihdon väline eli raha, oli se missä muodossa hyvänsä, on vanhempi keksintö kuin nykyiset valtauskonnot. Mutta melkeinpä alusta lähtien varsinkin kristinuskon kirkko ja sen miehet ovat toimineet toisin kuin kristinuskon idoli, Jeesus, kehottaa. Ne ovat keränneet varoja kiitettävällä ahkeruudella. Kirkolla on Suomessakin melkoinen vuosisatojen aikana haalittu omaisuus. Papeilla ja piispoilla on hulppeat virka-asunnot. Seurakuntalaisiltaan eli paimennetuilta lampailta kerätyillä kymmenyksillä, kolehdeilla ja veroilla hankitut. On tehty kaksikin sopimusta: on sovittu, että tämä uskonto antaa synnit anteeksi ja lupaa taivaspaikan. Seurakuntalainen on antanut siitä vastineeksi sopimuksia eli rahaa. Yhdysvaltalaiset TV-pastorit ovat saaneet näitä sopimuksia niinkin paljon, että ovat voineet ostaa itselleen saarnamatkoille omia suihkukoneitakin.

Sopimus nimeltä raha on hyvä hallinnan väline. Sillä saadaan pidettyä epätoivottu käytös aisoissa ja kansa kurissa. Se näkyy joka päivä politiikassa, joka on käytännössä melkein läpeensä talouden hoitoa. Samoin uskonto, toinen sopimus, on ollut ja on edelleenkin monin paikoin hyvä hallinnan väline. Joka ainoa hallinnan muoto, ideologia, aate ja muu formuloitu käsitteistö ovat sepite. Sepitteen avulla on helpompi hallita kuin esittämällä todellisuus sellaisena kuin se oikeasti on.

Isis, joka oli kehittänyt oman sepitteensä islamista, ryösti valloittamillaan alueilla olevista pankeista satoja miljoonia dollareita ja kauppasi dollareita vastaan öljyä, ei suinkaan väheksynyt tuota USA:ssa tehtyä sepitettä. Päinvastoin, se toi sille valtaa, uusia uskonsotureita ja aseita. Sepitteen avulla sepitettä levittämään. Sopimus nimeltään seteli toi voimaa, jolla pyrittiin levittämään toista sopimusta, uskontoa.

Setelit ovat seksikkäitä. Setelit symboloivat vaurautta. Vauraus tuo valtaa. Vaurailla on enemmän seksiä kuin köyhillä. Rikkailla on aina ollut ylilyöntiasema vallassa. Niin se on edelleen. Vauraampi on tasa-arvoisempi kuin köyhä. Valta ja vauraus kiihottavat, koska ne tarkoittavat myös turvallisuutta. Evoluutio on muodostanut käyttäytymismalleja, joissa uros on se vahvempi, ruoan tuoja ja jälkeläisten selviytymisen eli suvun jatkamisen turvaaja. Vahva uros vetää puoleensa. Kautta aikain myös kirkot ja kirkon miehet ovat haalineet valtaa. Valta maistuu hyvältä. Mutta se turmelee.

Aikoinaan kirkolla oli lähes absoluuttinen valta (teokratioissa vieläkin). Absoluuttinen valta turmelee absoluuttisesti. Niinpä ei ole yllättävää, että monissa uskonnollisissa yhteisöissä on esiintynyt ja esiintyy omavaltaista seksiä eli hyväksikäyttöä. Seurakuntalaisten, varsinkin lasten ja nuorten, hyväksikäyttöä. Monet uskonnolliset yhteisöt ovat suojelleet omiaan maallisilta oikeuksilta. Asiat on käsitelty omassa piirissä. Hairahtumisia on ymmärretty ja anteeksi annettu, ei suuremmin edes paheksuttu. Katoliset papit ja opettajat on vain siirretty, ei oikeuslaitokselle, vaan johonkin muualle. Pois silmistä ja mielestä.

Uskonnot ja setelit ovat sopimuksia ja sepitettä. Seksi ei. Se on evolutiivinen ja biologinen tosiasia. Ainoa konkreettinen asia näistä tässä kirjoituksessa olevasta kolmesta asiasta. Ja ainoa, johon kirkko kompastuu alituiseen ja jatkuvasti.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
14 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Seppo Heinola

Upea analogia, ansaitsisi suuremman julkisuuden kuin tämä palsta.
Tarjoa suoraan Hesariin.

Kari Kukkanen

Yki, olet täysin oikeassa, että Jumala on tehnyt ihmisten kanssa sopimuksia, joista yksi vaatii ihmisiltä jotakin, eli Siinain lakiliittosopimuksen. Valitettavasti ihmiset eivät pysty siihen.

Kaikki muut sopimukset eli liitot on Jumala tehnyt itsensä kanssa, eli Hän täyttää ne ihmisten hyväksi.
Näistä tärkein on veriliitto Poikansa kautta, jolloin Jumala itse kuoli ihmisen sijasta, ettei tämän tarvitsisi kuolla ikuisesti, vaan että Hän tarjoaa jokaiselle iankaikkista elämää.

Tietenkään suurin osa ihmisistä ei tästä piittaa mitään, omaksi vahingokseen.

Seppo Heinola

Miksi luulet Kari,että Jumala halusi tuon liiton merkiksi miehen peniksen esinahan poistamisen? Mistä ja miksi tuommoinen verinen liittoporno?
Miksi piti myöhemminkin mässäillä – kuten pakanat- uhriverillä?

Kari Kukkanen

Olenko ymmärtänyt oikein, Seppo, että esoteerikko ei osaa harjoittaa seksiä muuten kuin ensin suutelemalla lingamia?

Seppo Heinola

Et ole ymmärtänyt oikein, mutta varmaankin monienkin miesten saamat ko suudelmat ovat olleet varsin mukavia…

Mutta vastaisitko kysymykseeni mihin Pyhä Jumala tehdessään liiton Abrahamin kanssa tarvitsi tämän esinahkaa?

Kari Kukkanen

Seppo, en vieläkään ymmärrä miksi esoteerikkojen täytyy erektoida penispaalu paratiisiin?

Seppo Heinola

Ei sitä kuule nykyajan esoteerikot ole Genesikseen nostaneet, sen ovat tehneet ihan Raamatun ko kertomusten kirjoittajat, jotka ovat tuon
s y m b o l i n kirjoituksiin skrivanneet.
Raamatun symbolikielestä saat hyvän kuvauksen aikansa ehken parhaalta asiantuntijalta eli Filon Aleksandrialaiselta:

http://www.helsinki.fi/teol/pro/emo/tutkimuksen/filon.html#2

Ps. Ja et sittenvastannut kymsyksen mihinkä Pyhä Jumala
Abrahamin erämaassa ryvettynyttä esinahkaa tai tämän paljasta ollonia tarvitsi?

Kari Kukkanen

Symbolit ovat täysin eri asia kuin esoteria. Katsopa sanakirjasta.

Minä vastaan kysymykseesi sitten kun vastaat ensin kysymykseeni miksi esoteerikkojen täytyy erektoida penispaalu paratiisiin?

Seppo Heinola

”Symbolit ovat täysin eri asia kuin esoteria. Katsopa sanakirjasta.”

Höpöhöpö. Symboleissa voi olla ja on syvämerkitykseltään salattuja.- Kanssasi on vaikea keskustella kun peruskäsitteitenkin merkitysisällöt ovat sinulle vieraita
tai annat niille kritillisen proipakansan vääristellyt merkitykset.

”Minä vastaan kysymykseesi sitten kun vastaat ensin kysymykseeni miksi esoteerikkojen täytyy erektoida penispaalu paratiisiin?”

Ei ’täydy’ mitään. Paratiiskertomus on pohjaluonteeltaan selvästi sukupuolinen minkä esim. Laulujen laulukin symboliikassaan hyvin näyttää,kun sulhanen vertaa morsiamensa häpyä suljettuun puutarhaan. Ja nimen Gan Eden sukupuolisuus on monien kielentutkijoiden todentama. Ja on fakta että yts chajjim עץ החיים kääntyy myös ’elämän sauva’.

Kari Kukkanen

”Minä vastaan kysymykseesi sitten kun vastaat ensin kysymykseeni miksi esoteerikkojen täytyy erektoida penispaalu paratiisiin?”

Et siis osaa vastata, silloin en minäkään vastaa. Vrt Lk. 20:8

Kalevi Kauppinen

Israelin kansalle annettiin monia elämän ohjeita, jotka olivat hyödyksi erämaavaelluksen aikana. Yksi tällainen oli ympärileikkaus miehille, jota oli terveyden kannalta tärkeä. Toinen esimerkki oli lihan syömisestä määrättyjen eläinten kohdalla trikiinivaaran takia. Monta muutakin ohjetta annettiin sen takia, että kansa selviäisi kovasta koettelemuksesta, jota erämaavaellus kieltämättä oli.

Ei näitä ohjeita turhaan annettu, vaan ihmisen itsensä parasta ajatellen.
https://yle.fi/uutiset/3-5303428

Seppo Heinola

”Minä vastaan kysymykseesi sitten kun vastaat ensin kysymykseeni miksi esoteerikkojen täytyy erektoida penispaalu paratiisiin?”

Minähän vastasin ja totean lisäksi että kysymyksesi on trollaavasti asetettu,sillä se siältä sinun oman spekulatiosi verbissä ’täytyy’…
Sinä tuskin kykenet selittämään mihin Jumala tarvitsi miljoonia verisiä esinahkoja.

Seppo Heinola

”…joka oli terveyden kannalta tärkeä.”

Tuskalliset leikkaukset tehtiin alkeellisissa oloissa alkeellisin välinein ja aiheuttivat usein tulehduksia, jotka saattoivat tuhota poikalapsen siittimen. Ja ympärileikkaus ei ollut heprealaisten idea vaan oli ollut laajalti käytössä Afrikassa jo Dogoneilla eli oli varsin pakanallinen tapa.
Tarkoitus oli estää hienoa hiekkaa menemästä esinahan ja ollonin väliin ja siinä mielessä okei, mutta miksi moinen valittiin juurikin LIITON merkiksi eli oliko ko. liitto jollain tavoin liitynyt elohimien ja ihmisen suhteeseen juurikin sukupuolisessa mielessä? Eli mitä olikaan oikeasti alussa tapahtunut?

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial