KESÄTERÄTEOLOGISIA MIETTEITÄ 32. Rukoilu dopingina

Kuten me kristityt tiedämme, on rukoilu kommunikaatiota Jumalan kanssa. No, ainakin näin minulle on vakuuteltu. Tosin itse olen havainnut rukoilun olevan lähinnä avun pyytämistä Jumalalalta. Anelua milloin mistäkin asiasta. Isä meidän -rukous on sekin alun imartelun jälkeen pelkkää pyytelemistä.

Ei ole niin harvinaista nähdä urheilijan hypistelevän ristiä kaulassaan tai tekevän jotain uskonnollisia käsieleitä ja tämän huulten liikkuvan ennen urheilusuoritustaan. Selvästikin tämä rukoilee. Jos pikajuoksija rukoilee ennen satasen kiitoon lähtöä, hän ilmeisesti anoo Jumalalta menestystä kilpailussa. Voittoa tietysti, koska sehän se on urheilijan tavoite. Mutta jos kävisikin niin, että Jumala todellakin auttaa tätä voittoon, niin eikö se ole dopingia? Urheilijan fyysisen suorituksen parantamista ulkopuolisin lisävoimin? Tai miten tämä eroaisi kemiallisesta dopingista?

Entä jos kaksi sprintteriä siinä lähtötelineissään rukoilee voittoa ja Jumala kuulee molemmat. Jos nämä urheilijat ovat muuten henkilökohtaisissa elämissään yhtä moitteellisia tai nuhteettomia, niin kumpaa Jumala auttaa, vai jättääkö molemmat auttamistoimenpiteiden ulkopuolelle? Sama juttu (tämän olen täällä jo kauan sitten esittänytkin) jalkapallossa. Jos on kaksi jalkapallojoukkuetta ja molemmilla on yhtä suuri voitosta rukoileva kannattajajoukko tai kummassakin joukkueessa rukoillaan voiton puolesta, kumpi voittaa, mikäli Jumala on yhtään pelissä mukana?

Vai olisiko niin, ettei Jumala piittaa tällaisista mitenkään? Ei auttaisi yhtäkään urheilijaa missään suorituksessa. On luonut itselleen urheiluauttamisen eettisen säännöstön. Mutta kun olen saanut jo vuosikymmeniä kuulla tai lukea, että Jumalan huolenpito on jatkuvaa, eikä mikään jää Häneltä huomaamatta. Jumala varjelee ja auttaa kaikissa tilanteissa ja elämänvaiheissa. Vai onko tämä silkkaa toiveajattelua ja rukoilu pelkkää tuuleen huutamista?

Tästä tulikin mieleeni vanha vitsi kirkkoherrasta, joka pyöräili kovassa vastatuulessa sunnuntaikirkkoon. Tämä rukoili, että Herra kääntäisi tuulen. No, kotiin palatessaan tuuli olikin kääntynyt…

(Kesäteräteologi on ollut nyt tämän kesän pahasti kesäterässä, eikä juuri ole kesäteräteologisteoretisoinut)

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
9 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Tauno J. Jokinen

Joo Yki, …

 Hän hallitsee kaikkea, vaikuttaa kaikessa ja on kaikessa.

Hieno kirjoitus, joka toi elävästi mieleeni Pietro Mennean 200 m maailmanennätyksen vuodelta 1997. Mennealla oli kaulassaan suurikokoinen risti, jota hiveli rukoillessaan. Mennea asettui rauhallisena telineisiin. Kun lähtölaukaus pamahti, muut jäivät kuin telineisiin, Mennean kiitäessä enkelin lailla uuteen maailmanennätysaikaan 19,79. Maaliviivan ylitettyään Mennea nosti kasvot ja kädet taivasta kohti aivan kuin kiittääkseen Jumalaa, joka ilmiselvästi oli mukana juoksussa.

Jumalaa saa rukoilla jokainen, joka rukoilemisen hyväksi näkee. Jumala kyllä kuulee jokaisen lähtöviivalla hiljentyvän urheilijan rukouksen – niin ja ainakin urheilussa rukoukset kuullaan ja ne vaikuttavat lopputulokseen. Ei Jumalalle ole ongelma auttaa useampaa toisiaan vastaan kilpailevaa urheilijaa yhtä aika. Ei rukous ole dopingia, sillä Jumala ei ole mikään keinotekoinen ulkopuolinen lisä, vaan urheilija itse on Jumalan ilmentymä.

Kalevi Kauppinen

”Jonathan David Edwards on englantilainen entinen kolmiloikkaaja sekä olympiavoittaja, maailmanmestari, Euroopan mestari ja hallitseva maailmanennätysmies.” Hänen ennätyksensä on vieläkin voimassa 18,29 hän on syvästi uskonnollinen, muistaakseni niin, että alkupuolella ei osallistunut kilpailuihin, jotka olivat sunnuntaina.

On sitten urheilijoita, jotka eivät ole uskonnollisia ja silti ovat maailman huippuja. Tämä vain kertoo sen, ettei Jumala puutu ihmisen elämään sillä tavoin, että hän pyytäessä tekee toisesta paremman kuin toisesta.

Minusta Yki on oikeilla jäljillä Uuden testamentin tulkinnassa, vaikka se on hänelle kuvitteellinen kirja.

Viimeksi muokattu 1 kuukausi sitten by Kalevi Kauppinen
Juha Hyrsky

Tosin itse olen havainnut rukoilun olevan lähinnä avun pyytämistä Jumalalalta. Anelua milloin mistäkin asiasta. Isä meidän -rukous on sekin alun imartelun jälkeen pelkkää pyytelemistä.”

Yki parhaimmillaan koskettelee ansiokkaasti kristinuskon kipupisteitä, mistä hänelle suuri kiitos. Mutta kyllä Ykin tuutista tulee sekundaakin ja tällä kertaa näin pääsi käymään. Menneet tai tulevat helteet ovat pahasti tylsistyttäneet Ykin terän.

Ykin pintaraapaisut rukoilun alalla saattavat purra johonkin näppylänaamaiseen protuleiriläiseen mutta tämän sivuston lukijat ovat senverran paatuneita uskovaisia, että tarvittaisiin lihaa kuivan luun päälle. Rukoilemisesta on kirjoitettu kilometri kirjahyllytilaa ja sen ulottuvuuksia on ruodittu, revitty ja valotettu niin paljon, että tämänkertainen juttusi ei sen enempään innosta. Kommenttisi vastaa jalkapallon vihaajien ikiaikaista tylsyyttä pursuavaa ”miksei jokaiselle anneta omaa palloa”

Sori Yki. Ensi kertaa odotellen. Ja ihmetellen, miten vuodesta toiseen jaksat vääntää juttua aiheesta, johon et usko. Siis väität,ettet usko. Ihan piruuttani rukoilen puolestasi. Ja puolestani; että ymmärtäisin.

Tauno J. Jokinen

Yki hyvä,….

Jumala auttaa niitä, jotka auttavat itseään. Varmasti muutkin kuin Mennea ja Edwards rukoilivat Jumalaa. Se rukouksen antama lisävauhti tulee lisänä kovan harjoittelun antaman vauhdin päälle.

Golfissa on tapana sanoa onnistumisen päälle, että kävipä tuuri. Tähän pelikaverit vastaavat, että tuuri lisääntyy taidon kasvaessa. Kokemuksesta voin kertoa, että kyllä pieni rukouskin saa golf-pallon lentämään suorempaan.

Doping-aineet on tarkoin listattu ja kyllä rukoileminen on urheilussa täysin sallittua. Ykin logiikalla kaurapuuro ja muu terveellinen ruokakin olisivat dopingia, jos ne auttavat juoksemaan lujempaa.

Anne Mikkola

Jumala ilmeisesti näki parhaaksi, että hänen apunsa Pietro Mennealle muistetaan vielä 25 vuotta myöhemminkin Blogimetsässä. Ehkä jossain muuallakin muistellaan. Yritimme tubettaa Mennean juoksuja. Niitä löytyy, mutta oliko niistä leikattu rukoilut pois, niin kuin medialla on tapana näinä aikoina photosoppailla kirkoistakin ristit pois.

Anne Mikkola

Ok. Joo. Lidlin pakkauksessa oli se toinen ”skandaali” eli ei media. Media itseasiassa nostaa nämä julkisuuteen.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial