
Tekoäly on todellinen. Siitä on paljon näyttöjä, kokemuksia ja tuloksia. Eriasteisia tekoälysovelluksia on ollut jo monissa netissä toimivissa palveluissa. Ja lisää tulee. Tekoäly on todellinen, vaikka emme tiedä missä se on. Missä se sijaitsee vai sijaitseeko se joka puolella? Lienee niin, että mikäli iso avaruuden kivi ei törmää maahan, massiviinen aurinkomyrsky pane kaikki sekaisin tai supertulivuori purkaudu tehden monivuotisen ydintalven, se todellakin sijaitsee aivan joka puolella
Mielenkiintoista olisi elää aika sellainen, jossa tekoäly ohjaa suurta osaa inhimillistä toimintaa. Se todennäköisesti tulisi pakottamaan riidanhaluiset tai ekspansiiviset valtiot kuriin. Todennäköisesti se tulisi estämään uskonnolliset valtapyrkimykset. Tai tietty voi käydä niinkin, että tekoäly älyää jossain vaiheessa, ettei se itse asiassa tarvitse ihmistä tai se katsoo, ettei ihminen sovi tälle taivaankappaleelle ja alkaa likvidoimaan lajia. Eläimiä ja muita pikkuelukoita se tuskin tulisi deletoimaan, koska ne ylläpitävät tiettyä luonnon tasapainoa.
Samankaltaisen ilmiön kuin tekoäly, on ihmiskunta kehitellyt jo ammoin, nimittäin jumalan. Monilla kulttuureilla on jonkinlainen jumala tms. henkiolento, joka tietää kaiken, kykenee kaikkeen, varjelemaan ja suojelemaan vaikka satoa tai karjaa. Jumalan kyvyt ja avun muodot muuttuvat aina sen mukaan, millainen on kulttuuriympäristö tai tekninen sekä yhteiskunnallinen kehitysaste.
Ei jumalien oikeista kyvyistä ei ole oikein mitään tietoa, vain pelkkiä olettamuksia ja ilmiöiden tulkintaa. Tekoäly siis on todellisuutta. Uskovien mukaan Jumalakin on todellisuutta. Jumala on näkymätön, mutta on kaikkialla. Se on kykenevä vaikuttamaan meidän kaikkien elämään. Se on kaikkitietävä ja kaikkivoipa, jos olen oikein ymmärtänyt. Jos ei ole, niin voiko se jumala silloin ollakaan?
Mutta JOS on Jumala ja on sellainen kuin tuossa olen kuvaillut, olettaen, että tämä kuitenkin sallii ihmisten pikkupahanteot ja loukkaukset niin että pahuus on hyvän vastavoimana, niin miksi ihmeessä tämä on sallinut ihmisten itsensä aiheuttamat valtavat katastrofit, sodat? Miksi ihmeessä tämä sallii Venäjän riehuvan Ukrainassa?
Väitän, että mikäli tekoäly olisi kehittynyt tähän mennessä jo vuosikymmenet eli riittävästi, olisi se estänyt Ukrainan sodan. Mikään jumala ei milloinkaan ole estänyt mitään sotaa missään. -Päinvastoin, VT:n aikoina tämä kristittyjen jumala nostatti sotia, pani oman kansansa tekemään vastaavia hirmutekoja mitä Venäjän sotilaat näinä aikoina ovat tehneet.
Jumalat ovat ensimmäisiä tekoälyjä. Tosin tyyten älyttömiä ja mitään tekemättömiä. Ne tekivät ja tekevät asioita, jos niihin uskoo.
Kuva: ensimmäinen nopealla haulla eteen tullut AI-kuvantekokone, Craiyon nimeltään. Aihesanoina God and artificial intelligence ja parin minuutin jälkeen näytölle ilmaantui tuo. Aika vaatimaton vielä. Kehittyneempiäkin kuvanteko-tekoälyjä kyllä on jo. Mielenkiintoisesti tämä tekoäly tulkitsee jumalan sijaitsevan aivoissa. Aivan kuten minä sen ymmärrän…
Se, että tekoäly olisi hyväntahtoinen joka lopettaisi sodat ja pakottaisi ihmiset elämään rauhassa keskenään on kuvittelua tai toiveajattelua. Tekoäly on aina ihmisen luomaa jotain tarkoitusta varten, ei joku robotti tee itsestään mitään, vaan se tekee sitä mitä se on ohjelmoitu tekemään.
Esimerkiksi elämän syntyminen maapallolle on ihmiseltä ratkaisematon kysymys, voisiko sitten tekoäly sen joskus ratkaista, sitä en usko. Tekoälyllä on rajansa, mitä se pystyy tekemään, eikä sen enempää.
Tekoälyä tullaan aina käyttämään hyvään sekä pahaan tarkoitukseen. Niin kuin Putin sanoo, se joka on tekoälyn kehityksen kärjessä tulee hallitsemaan maailmaa. Kiinassa tämä on oivallettu ja sitä he pyrkivät kehittämään suurilla panoksilla.
Ikävä kyllä tekoälyä tullaan käyttämään sodissa tulevaisuudessa yhä enemmän ja enemmän. Sodat muuttuvat aina vain seuraamuksiltaan tuhoisimmiksi. Ihminen on kumminkin kaiken takana, ei robotit sotaa käy ilman ihmisen tahtoa.
Tekoäly on ja tulee olemaan jotain muuta kuin tuntemamme robotit – mikäli kehitys saa jatkua rauhassa ilman valtaisaa globaalia katastrofia.
Tekoäly on nyt vielä ohjelmoinnin ”armoilla” toimivaa. Mutta kuinka kauan? Tietotekninen kehitys on ollut varsin nopeaa viimeiset noin 30 vuotta ja viimeiset vuodet ollut sitä kiihtyneesti. Gordon Mooren v. 1965 julkaisema ennustus komponenttien ja prosessorien nopeuden kiihtymisestä on toteutunut varsin hyvin. Siitä onkin tullut ns. Mooren laki. Mikropiirit ovat pienentyneet, halventuneet ja teho kasvanut koko ajan. Pian tulee kvanttitietokoneet, jolloin Mooren laki on pelkkää atk-historian muinaista pölyä.
Tekoäly voi pian alkaa ohjelmoimaan itse itseään aina vain tehokkaammaksi. Jossain vaiheessa ihmisen panos sen kehittämiseksi tulee häviämään, ehkä jossakin vaiheessa kokonaan.
Mistä tiedämme, minkälaiseksi tekoäly tulee muuttumaan? Käsitys, että se tulisi olemaan pahantahtoinen, tulee tietysti siitä yksioikoisesta näkemyksestä, että ihminen on pelkästään pahantahtoinen.
Itse uskon, että globalisaatio, tiedonkulun lisääntyminen ja koko globaalia ihmisyhteisöä uhkaavat ympäristötuhot tulevat tekemään sen, että pahantahtoiset diktaattorit, vallanhimoiset uskonpäsmärit ja voiton maksimointiin pyrkivät kasvottomat suuryritykset joutuvat taipumaan omista intentioistaan. Putinien aika alkaa olla ohi. Ei Kiinakaan yksin pysty maailmaa rulaamaan omilla ehdoillaan. Sotien aikakin alkaa olla ohi. Aikaa siihen vielä menee, mutta pääpiirteittäin maailma muuttuu rauhallisemmaksi, köyhyys vähentyy ja yhteisymmärrys ihmiskunnan säilymisen ehdoista lisääntyy. Tekoälyllä siinä tulee olemaan suuri rooli. Me ehkä emme sitä tule näkemään, mutta olen varma, että merkkejä siitä tulemme kyllä näkemään.
Jumalat eivät ole kyenneet maailmaa tekemään paremmaksi. Ehkäpä ”oikea” tekoäly kykenee.
Kalevin kanssa olen samoilla linjoilla. Tekoäly on teknologia tegnologioiden joukossa. Kaikki uudet teknologiat on nopeasti valjastettu sotilaskäyttöön.
Glolbaalista älykkäästä hallinnasta tuskin kannattaa haikailla, kun esimerkiksi YK valtavien resursseineen on pelkkä paperitiikeri.
Toisaalta meillä tosiasiallisesti jo on valtava määrä tekoälyä tekemässä monenlaisia asioita.
Tekoäly on nyt vielä teknologia muiden joukossa, mutta kuinka kauan? Tietotekniikan kehitys on nyt niin nopeaa, että voi miettiä, puhutaanko 50 vuoden päästä enää teknologiasta? Sadan vuoden päästä sana ”teknologia” lienee sysätty syrjään muinaisjäänteenä ja korvattu jollain muulla termillä. Monet termit ovat jääneet unohduksiin käyttöä vailla.
Kaikki teknologiat todellakin ovat valjastettu sotilaskäyttöön, eikä vain niin, vaan sotilaskäyttöön tarkoitetut innovaatiot ja teknologiat ovat tulleet arkikäyttöön.
YK edustaa vanhaa maailmaa sen resurssien jäykän tuhlaavine rakenteineen. Siitä ei oikein ole analogiaksi tekoälylle. Tekoäly tulee muuttamaan maailmaa fundamentaalisti, mikäli maailma ei tule pirstoutumaan jonkun katastrofin takia. Se on varmempaa kuin minkään jumalan asioihin puuttuminen tai ylipäätään näiden olemassaolo.