Jordan B. Petersonin tilaisuudet Suomessa loppuunmyyty

Jordan B. Petersonin Suomen tilaisuudet marraskuussa ovat jo loppuunmyytyjä. Blogimetsän uutisista voimme neutraalisti – seuraten median yleisiä käytäntöjä liittyen puolueettomaan tiedonvälitykseen – juhlistaa asianlaitaa. Toimittaja on niin iloinen, että tämmöinen saarnamies rantautuu Suomea herättelemään.

Jäämme odottamaan mielenkiinnolla mitä tästä seuraa.

Tämä Peterson aikoo perustaa yliopiston kait, kun nämä kanadalaiset ja jenkkiläiset ovat rappiolla kokonaan. Toivottavasti yliopisto toimii samalla tieto-kuuluu-kaikille- periaatteella kuin mitä tähänkin asti, ja rahat tulee näistä tämmöisistä fanitapahtumista, joita yliopiston vähän kärttyisen tuntuinen rehtori pitää ympäri maailmaa ja ihmiset maksaa maltaita. Vielä muuten tilaisuuksiin pääsee mukaan, jos maksaa lähes 200 euroa jostain lipusta, joka antaa mahdollisuuden päästä gurun kanssa samaan kuvaan tai sanomaan sille ”hi. how are you doing?”

PS. Toimittaja ei ole menossa paikalle – ellei hänelle tarjota jotain ilmaista media-lipuketta – mutta kuuntelee netistä, jonne kaikki tulee kuitenkin.

Viimeksi kuuntelin alla olevaa esitystä Islannissa. Aina vaan jotain uuttakin puhuu. Loputon tuntuu olevan miehen aarreaitta. Varsinkin lopun keskustelu oli minusta mainio. Jos elämässä on ongelmia, niin siellä tulee behavioral psykologin ohjeistusta, miten voi itseään jekuttaa elämään paremmin. Alussa kertoo myös, miten kaiken takana on nainen, joku kirjastotäti joka pienelle Jordanille syötti ikävää luettavaa ja se jäi vaivaamaan.

Kaikkein hassuintahan tässä on, että ihmiset viitsivät näitä kuunnella.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Tilaa
Ilmoita
21 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Yki Räikkälä

Ainahan näitä guruja ja lahkoliidereitä tulee. Itsepetoksen rahakkaat markkinat ovat aina auki opportunistisille ja tarpeeksi älykkäille helppoheikeille.

Perussuomalaiset (Huhtasaari seuraajineen ainakin) ovat kaikesta päätellen aivan innoissaan tästä gurusta. Lienee kansanedustaja siellä Alppilassa ainakin paikalla.

Lauantain hesarin Jaakko Lyytisen kolumnista: ”Jos joku seuraa jotakuta yhtä ihmistä joka asiassa, hänen paikkansa ei ole senaatti vaan lahko”. -Seneca, Elämän lyhyydestä

Yki Räikkälä

Lähtökohtaisesti minua ei kiinnosta nämä ”oman elämänsä sisäistä sankaruutta” julistavat pipit ja papit, olivat mistä aate-, ideologia- tai teologiasuunnasta. Nämä helppoheikit ovat varastaneet muilta ajatukset ja sekoittaneet niitä omassa mikserissään ja tarjoilevat niitä omina neronleimahduksina ja tietysti rahastavat. Jos pelkkä piippuhyllypaikka on yli 30 euroa ja sitten on vielä näitä parin sadan euron hymyillään kuvassa -lippuja, ei kiitos. Pysyttelen kaukana.

Ei tämä Peterson tarjoile mitään uutta eikä häkellyttävää. Hän on yksi lisä siinä pitkässä ketjussa omalla nokkeluudellaan rahoiksi pistävistä ja pian unohdetuista henkisen käärmeöljyn myyjistä.

Ulla Tuominen

Petersonin suurimpia syntejä lienee se, että hän on ryhtynyt arvostelemaan feminismiä ja vihervasemmistolaista maailmankuvaa. Niinikään hän puolustaa voimakkaasti sananvapautta aikana, jolloin yleistä konsensusta vaativa ”elitismi” pyrkii kaikin keinoin sitä rajoittamaan. Eipä siitä sen enempää…

Se mikä pistää minun silmääni on Petersonin vaatimus tai toteamus, miten vain, siitä, että ihmisen tulisi oppia ottamaan itse vastuu omasta elämästään. Tämän päivän perusajatus on se, että yhteiskunta on vastuussa yksilön hyvinvoinnista ja hänen valinnoistaan. Epäonnistuminen, epäviihtyvyys, vaikeudet ja konfliktit ovat yhteiskunnan syytä ja korjausta tilanteeseen vaaditaan yhteikunnalta. Siinä suhteessa petersonin idologia ei sovi vasemmistolaiseen maailmankuvaan, missä yhteiskunta on aina velkaa jäsenilleen.

Näyttää siltä, että hänen näkemyksiään kritisoidaan ”ihan periaattesta” , En ole nähnyt ainakaan suomalaisessa mediassa asiallista, analyyttistä ja tasapuolista keskustelua. Tuo: ”lähtökohtaisesti minua ei kiinnosta” taitaa olla kovasti käytetty asennoituminen jolla kaikki poikkeava ajattelu torjutaan.….. Ellei sitten jatkossa ,,,,

Yki Räikkälä

Olen jonkun verran tutustunut Patersonin sanomaan. Ei paljon villoja, mutta enemmän porua ja hypeä. En tiedä, onko hän arvostellut ”vihervasemmistolaista” maailmankuvaa. Vasemmistolaista näkemystä hän on arvostellut, kuten kaikkea sitä, mikä on muiden keksimää ja tuottamaa.

Muuten mikä se sellainen ”vihervasemmistolainen” maailmankuva on? En tiedä sellaisesta mitään. Itse termi on kummallinen ja lienee persujen keksimä. Olisiko peräti Soinin…

Itse käytän lähtökohtaisesti -sanaa aina silloin kun kyseessä on ilmiselvä humpuuki tai muu käärmeöljykauppa. Lähtökohtaisesti minua ei kiinnosta saarnaajaa, joka myy 200 euron lippuja, joilla saa suu messevän maireassa hymyssä otettavia selfieitä.

Tapio Tuomaala

Ykin kanssa samaa mieltä Petersonista, joka on yksi lisä uskonnollisten rahankeräys puoskareiden listalle. Peterson kauppaa katolista uskonoppia. Turvallinen valinta, koska katolilaisia on noin 1,1 miljardia ja heidän oppinsa ytimen ytimen jakaa käytännössä koko kristikunta. Tarkoittaa sitä, ettei hän saa uskonnollisilta ihmisiltä minkäänlaista haastetta.

On toki kuvaavaa ajallemme, että opettamalla itsestään selvyyksiä saa gurun maineen.

Vasemmiston työllä on rakennettu suomalainen hyvinvointiyhteiskunta, jota Sipilän porvarihallitus purkaa kiireellä ja tohinalla vähät välittäen laillisuudesta. Sata kertaa mieluummin olen vihervasemmistolainen kuin Soinin oppien ja käytäntöjen jakaja. Mitä Soini valheineen, sitä hänen opetuslapsensa. Moni ei tosin tajua jakavansa Soinin katolista maailmankuvaa. Siis samaa katolisuutta kuin mitä Peterson edustaa.

Ulla Tuominen

Jordan B. Peterson:Käsikirja kaamosta vastaan (WSOY)
Suomentaja:Tero Valkonen
Saatavana myös E-kirjana
Uskonnon psykologiaa käsittelevää Maps of Meaning:a ei t ietääkseni ole suomennettu ainakaan vielä.

Petersonin arvostelu kohdistetaan useimmiten hänen persoonaansa eikä niinkään hänen ajatuksiinsa. Joskus käväisee mielessä, haluamatta ketään loukata, että jos halutaan elää utopiassa, inhotaan ihmistä, joka muistuttaa niistä elämän itsestänselvyyksistä. ”Meillä on unelma” – asennoituminen ei kestä arkirealismia eikä vaihtoehtojen esiintuomista.
Mitä tekemistä tällä sitten persujen kanssa, on minulle kyllä jäänyt epäselväksi.

Minusta Petersonin ajatukset kumpuavat enemmänkin evoluutiopsykologiasta kuin uskonnosta. Toistan itseäni, mutta: Luonto elää tosiasioiden kanssa, tuntee ja tunnustaa ne. Siksi siellä ei ole niin paljon epäjärjestystä kuin ihmisten yhteiskunnassa,

Yki Räikkälä

Anne, kuinka paljon itse olet tutustunut? Se mitä itse tarkoitan jonkun verran tutustumisellani, käsittää lukemani hänestä hyvin lyhyeltä ajalta ja parin youtubepätkän vilkaisua. Aikaa minulla ei ole enempiin ollut. Huonolla englannillani sain sen verran selville, että voin kertoa mielipiteeni, jonka siis olen kertonut. Enpä tuosta miehestä ole edes kauaa vielä tiennyt. En myöskään ymmärrä sitä, miksi tämä omilla sivuillaan vielä ohjaa meitä valitsemaan ”oikeita” kirjoja luettaviksi. Keille hän oikein sanomaansa jakaa? Jos hän ohjaa lukemaan Hemingwayta. Steinbeckiä, Tolstoita, Orwellia ym., niin tulee mieleen lähinnä teini-ikäiset tai sellaiset aikuiset, jotka eivät juuri muutenkaan lue. Sama pätee tietokirjoihin, joita hän suosittelee.

Muuten, minä en ole nähnyt Petersonin arvostelua hänen persoonastaan johtuen, vaan juuri nimenomaan hänen populistissävytteistä ja opportunistista sisällöltään aika köykäistä ja aika olemattomasti mitään uutta sisältävän sanomaansa kohtaan.


Sitten, vaatii kyllä aika hyviä todisteita, jos väittää ”vihervasemmiston” tuhonneen hyvinvointiyhteiskunnan. On kyllä paksu ja asenteellinen väite.

Tapio Tuomaala

”Petersonin arvostelu kohdistetaan useimmiten hänen persoonaansa eikä niinkään hänen ajatuksiinsa. ”

Näyttää olevan karismaattinen persoonallisuus siinä missä karismaattiset supersaarnaajatkin, joille rahan tekeminen on ykkösasia. Annen blogista jäi päällimmäiseksi havainnoksi rahan kerääminen. Persoonallisuutta siinä arvostellaan, jos rahan kipeyteen kiinnittää ensimmäiseksi huomiota.

Edellisen Annen postauksen yhteydessä tutustuin Petersonin ajatteluun ulkomaisten sivujen avulla. Nostaa esiin katolisen perisynnin hyvänä asiana. Perisynti ei ole Raamatun oppi. Arvioin Petersonia hänen uskonnollisen sanomansa perusteella, kun matkii karismaattisia julistajia. Samat jutut ja suhde rahaan. Peterson on samanlainen ilmiö kuin Jari Sarasvuo.

Jos joku saa hyvät fiilikset Petersonin jutuista, niin se on positiivista. Kannattaa seurata ja vaikka maksaa, että pääsee kuuntelemaan.

Yki Räikkälä

En tiedä, kuinka paljon vasemmisto (kumpi, demarit vaiko vasemmistoliitto?) haluaa rajat täysin auki ja kaikki tänne. Tuskin kovin moni. Jotkut ovat voineet päästää moisia älyttömyyksiä ilmoille. Vihreistäkin suunnilleen samoin.

Mutta vihervasemmistoa ei ole olemassakaan. On siis demarit, vassarit ja vihreät. Niillä kaikilla on omia painotuksiaan ja omat ohjelmansa. Demarit ovat minun mielestäni lähinnä porvaristoa, kuten myös vihreistä suurin osa. Olenkin monen muun tavoin pitänyt vihreitä Kokoomuksen puutarhaosastona.

Mutta kaikenkaikkiaan, demarit ja entisajan Suomikommarit olivat niitä, jotka Suomen hyvinvointivaltiota rakensivat – vuorineuvosten kanssa yhdessä itse asiassa. Sellaisia vuorineuvoksia kuin 50 – 70-luvuilla oli, ei enää ole. Näiden jälkeen tuli dynaamiset uuskapitalistit, jotka 90-luvun alusta valtaan tulleiden porvarivetoisten hallitusten (Lipposen hallitukset mukaan lukien) myötä ovat sitä Suomen hyvinvointivaltiota romuttaneet. Ei siinä vassarit eikä vihreät ole olleet mukana.

Jos halutaan, ettei tänne tulleille kuulu terveydenhoito yms. ilmaiseksi samoin kuin suomalaisille, tulee silloin perustuslakia muuttaa. Se on nimittäin perustuslaissa.

Mutta maailma muuttuu. Jos ilmastonmuutos etenee, niin tänne länsimaiseen Eurooppaan on tulossa miljoonia pakolaisia. Tänne Suomeenkin satojatuhansia ellei oma miljoonansa. Mitä sitten tehdään? En tiedä. Länsimaitten olisi ollut jo kauan sitten syytä tarttua rivakasti toimiin, joilla ainakin ihmisen toimista aiheutuvaa ilmastonmuutosta oltaisiin radikaalisti vähennetty. Vieläkin se on hankalaa. Trump on irtisanonut Pariisin sopimuksen, mikä on aika ikävä signaali. Länsimaat ovat hankkineet rouhean elintason muiden kustannuksella ja tekevät sitä yhä. Ehkä tulee maksun aika.

Tapio Tuomaala

”Jos ilmastonmuutos etenee, niin tänne länsimaiseen Eurooppaan on tulossa miljoonia pakolaisia. Tänne Suomeenkin satojatuhansia ellei oma miljoonansa.”

Samaa mieltä. Kun miljoonia tulee Suomeen, niin mitä sitten tehdään? Ammutaanko vai rakennetaanko Trumpin muurin jatko Eurooppaan? Rajat kiinni liikkeet edustavat patriotismia, josta ei seuraa mitään hyvää. Amerikka ja Australia sulkevat rajojaan. Maan ryöstäjien ja alkuperäiskansojen murhaajien jälkeläiset. Ihmisen omistajuus maasta on samaa kuin muurahaisten, jotka puolustavat reviiriään omanaan. Ei ole ihminen muurahaista älykkäämpi tässä asiassa.

Anne: ”Kaikkein vähiten olen kuunnellut noita raamattuselvityksiä. En jaksanut niitä.”

Mulla menee päinvastoin. Psykologia hömppää olen kurkkuani myöten täynnä, edustakoot sitä professorit tai keittiöviisaat.

Ykin kanssa täysin samaa mieltä Suomen politiikasta ja sen viime aikaisesta kehityksestä. Lipponen oli kokkareiden myyrä ja Urpilainen jatkoi samalla linjalla. Tällä tiellä jatkaa Sipilä. Rinne on hieman muuttanut linjaa, mutta ei lupaavalta näytä. Li Anderson on omaa luokkaansa. Älykäs, osaa asiansa ja on köyhien ja sorrettujen puolella. Eli tekee samaa työtä kuin Jeesus.

Olen samaa mieltä kuin Hesarin kirjoittaja: uusoikeiston saarnamies tulee Suomeen.

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005828313.html?utm_source=facebook&utm_medium=toimitus

Uusoikeisto pullistelee kaikkialla maailmassa ja kirkot sitä tukevat — joko hiljaa hyväksymällä tai avoimesti samoja arvoja liputtaen. Kirkon arvot ovat aina edustaneet porvariston ja aatelisten arvoja, sillä rikkaat kaappasivat kirkot alistaakseen köyhiä. Jos jollakin on todella särmää, hän nousee sitä hirviötä vastaan, jonka edestä Peterson saarnaa.

Tapio Tuomaala

”sillä rikkain 20% kustantaa 70%:n ”hyvinvoinnin”. Heidän kannaltaa tämä vasemmistolainen hyvinvointivaltio ei ole erityisen huokutteleva.”

”Vasemmistolainen” Jaakob ymmärsi, että rikkaiden rikkaus on työmiehiltä riistettyä palkkaa. Aina, aina ja aina. Kapitalismin idea on peittää riisto.

”Kuulkaa nyt, te rikkaat: itkekää ja vaikeroikaa sitä kurjuutta, joka on teille tulossa.
Teidän rikkautenne on mädännyt, ja teidän vaatteenne ovat koin syömät;
teidän kultanne ja hopeanne on ruostunut, ja niiden ruoste on oleva todistuksena teitä vastaan ja syövä teidän lihanne niinkuin tuli. Te olette koonneet aarteita viimeisinä päivinä.

Katso, työmiesten palkka, jonka te vainioittenne niittäjiltä olette pidättäneet, huutaa, ja leikkuumiesten valitukset ovat tulleet Herran Sebaotin korviin.

Te olette herkutelleet maan päällä ja hekumoineet, te olette sydäntänne syötelleet teurastuspäivänä.”

Herran päivä tulee, tai sitten Raamatun profetia on valhe.

Amazon on oiva esimerkki Amerikan vapaudesta, jossa vahvimmat riistävät heikoimmassa asemassa olevia. Amazonin omistaja lienee maailman rikkain, mutta työntekijöiden olot ovat surkeat. Edes vessassa ei saa käydä taukojen välillä. Käytetään pulloja ja vaippoja.

,

Yki Räikkälä

Anne, mihin perustuu tämä, että rikkain 20% kustantaisi 70%:n hyvinvoinnin? Onko siinä otettu huomioon KOKO verokertymä, vaiko vain tuloverot?

Tapio Tuomaala

Pääministeri Sipilä on hyvä esimerkki siitä, miten rikastutaan valtiollisen korruption avulla eli veromaksajien rahoilla. Rikkaus on kerätty pienten ihmisten palkasta, vaikkakin verottajan kautta. Työmies ei ole saanut sitä palkkaa, mikä hänelle kuuluisi.

”Juha Sipilästä tuli miljonääri valtion tuella ja härskeillä tutunkaupoilla”

https://seura.fi/asiat/seuran-selvitys-juha-sipilasta-tuli-miljonaari-valtion-tuella-ja-harskeilla-tutunkaupoilla/?shared=1738038-55764b37-500

Björn Wahlroos teki myös sipilät. Korruption ytimeen pääsee jo sillä, että isä on ollut mahtimies valtion hallinnossa. Eivät nämä tosiaan halua vasemmistolaista eli Ut:n mukaista maailmaa, jossa työmiehiltä riistetty palkka jaettaisiin niille, joille se kuuluu.

Talousopit ovat uskontoja. Minkä uskonnon aivopesemä olet, sen alttarille kannat lahjasi.

.

Yki Räikkälä

Tuo on edelleenkin harhaanjohtava suhde. Siinä on otettu huomioon vain välittömät verot eli lähinnä palkkaverot. Tuloverojen osuus koko verokertymästä on vain noin 35 %. Eli ei pidä paikkaansa, että suurituloiset maksaisivat köyhempien hyvinvoinnin. Siihen osallistuu koko yhteiskunta ja myöskin ne pienituloiset. Ja itse asiassa vuodesta 2000 hyvätuloisten palkkaverojen osuus koko verokertymästä on pienentynyt koko ajan. Vuonna 2000 se oli yli 40%.

Valtion ei tarvisisi velkaantua yhtään. Nyt maksetaan verohelpotuksineen ja suoraan kaikkinensa peräti 8 miljardia yritystukina, aggressiivisen verosuunnittelun myötä ainakin miljardi, veronkierron vuoksi ties kuinka paljon, yksi vai kaksi miljardia? Ei tiedetä. Harmaan talouden osuus (siis me kaikki) on useita miljardeja. Ja nämä siis vuodessa.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial