Jessejumppaa päiväkotilapsille

Eräs kolmevuotiaan vanhempi oli saanut lapsensa mukana päiväkodista lapun, jossa oli rastitus siitä, saako lapsi osallistua seurakunnan järkkäämään ”Herran siunaus -jumppaan”. Kuva lapusta siis tuossa ylhäällä.

Tiedossani ei ole, onko lapun laatija päiväkoti vaiko seurakunnan jumppavetäjä. Mutta ovelasti lapun laatija on osannut tuoda tuossa ilmi, että päivänselvä indoktrinaatio onkin ”katsomuskasvatuksellista”. Ja näin varmasti, jos lapun laatija on seurakunnasta. Jos lappu on peräisin päiväkodista, voi kyseessä olla silkka ajattelemattomuuskin. Tuo ”Herran siunaus -jumppa” on tasan varmasti uskontokasvatusta katsomuskasvatuksen sijaan. Lisäksi tuossa ei esitetä mitään vaihtoehtoa tuolle siunuujumpalle. Ilmoitetaan epämääräisesti, että ”suunnitellaan jotain”.

Kyseessä on kaupungin ylläpitämä päiväkoti, eikä mikään uskonnollisen yhteisön päiväkoti, missä tällainen lienee normiarkea ja sinne menevät ovat pääasiassa uskovien vanhempien lapsia. Mutta OPH:n varhaiskasvatuksen ohjeiden mukaan ainakaan yhteiskunnallisen päiväkodin ei pidä järjestää lapsille mitään muuta kuin pedagogista ohjausta. Kristilliset päiväkodit tietysti painottavat omaa uskonnollista opetustaan eli indoktrinoivat lapsia.

Ote OPH:n ohjeesta: ”Opetushallituksen hyväksymien varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden 2016 mukaan varhaiskasvatukseen sisältyy katsomuskasvatusta, jossa yhteisen tutustumisen kohteena ovat lapsiryhmässä olevat uskonnot ja muut katsomukset. Uskonnottomuutta tarkastellaan muiden katsomusten rinnalla. Varhaiskasvatus on uskonnollisesti, katsomuksellisesti ja puoluepoliittisesti sitouttamatonta. Sitouttamattomuus tarkoittaa, että katsomuksia tarkastellaan tasaveroisina arvottamatta niitä. Lasta ei saa ohjata mihinkään katsomukseen eikä häneen saa katsomuksellisesti vaikuttaa…”

Tämä ohje sulkee selvästi pois seurakunnan järjestämän rukoiluttamisen ja jeesusjumpat. Itse katson, ettei päiväkotilapsille tarvitse vielä erityisesti opettaa uskonnoista tai katsomuksista juuri mitään kummempia. Yleissivistävä eri asioiden kuten vuodenkierron juhlien tarkastelu, niistä ja yhteisöllisistä asioista puhuminen ja keskustelu varmasti riittää. Ja sen pitää tapahtua katsomusneutraalisti.

Lapsia ei pidä asettaa eriarvoiseen asemaan minkään asian perusteella

Tuo lasten vanhemmille toimitettu lappunen on paitsi tyyten ajattelemattomasti sutaistu, on tuossa ehdotettu menettelykin erittäin onneton ja tyly tai sitten muuten vain ajattelematon. Se jakaa lapset toistensa nähden eri ryhmiin. Jos Jessejumppaan ei pääsekään, lapsi voi kokea sen vaikka rangaistuksena. Että ei pääse johonkin kivaan juttuun. Entä miten sitten selitetään ihmettelevälle lapselle, että tämän kaveri Jani-Petteri tai Emma-Liisa ei nyt voi tulla siunuu-jumppaan? Syrjintä ja poroerottelu on tässä ilmiselvää. Tällaista ei pidä missään nimessä hyväksyä. Uskonto ei kuulu yhteiskunnallisesti ylläpidettyyn päiväkotiin. Uskovat vanhemmat järjestäkööt uskontokasvatusta jälkikasvulleen itse.

Tämä jeesusjumppaa tarjoava seurakunta lienee toteuttavan ”Liikkuva seurakunta” -eetosta. ”Liikkuva seurakunta on toimintamalli, jonka avulla liikettä voidaan seurakunnissa lisätä sekä tehdä näkyväksi. Liikkuva seurakunta perustuu kristillisen ihmiskäsityksen kokonaisvaltaisuuteen.” Sivuilla esitetään mm. kehollisia rukouksia, kirkon ympärijuoksua, kristillistä niska-hartiaseudun hierontaa, liikunnallista uskontunnustusta, liikunnallinen isä meidän jne. Ja onpa jälleen lapsillekin omaa ohjelmaa: ”Hyvää huomenta, Jumala! – lasten aamurukoushetki”. Liikuttavaa, miten kirkko yrittää kaikin keinoin sinnitellä näkyvissä olevien heikkenevien jäsenlukujen uhatessa koko kirkon asemaa.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
3 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Juha Hyrsky

Vapaa-ajattelija tietenkin karsii, kieltää ja rajoittaa. Ymmärrettävä reaktio, kun mitään omaa, kiellettävän nuuskinnan ohella, ei ole tarjota. Tuttu kuvio.

Viimeksi muokattu 1 kuukausi sitten by Juha Hyrsky
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial