11 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Seppo Heinola

Väkilukuumme suhteuttaen murhat ja tapot ja pahoinpitelyt olivat Suomessa suurimmillaan samaan aikaan kun sitä oli ev.lut. kirkon valtakin… Yhteiskuntaamme on tuhoamassa kiire ja läpikaupallisuus, jota oikeistoon ja markkinatalouteen sitoutunut kirkkokin suosii.

Seppo Heinola

En ole sanot väkivallan johtuvan kirkon toiminnasta tuolloin enkä nyt. Vaan asiallisesti ettei kirkko ole vallassa ollessaankaan kyennyt estämään väkivaltaa joka oli Suomessa suurimillaan1900-luvun alussa. Ja kyllä aikamme ahdistus nousee juuri ylikuumenneesta ahneesta kaupallisuudesta ja kilpailusta missä kaikesta ja kaikessa pyritään vain tuottamaan mahdollisimman paljon rahaa. Kilpailussa pärjäämättömät syrjäytyvät ja etenkin viinaa otettuaan sublimoivat alemmuuskompleksejaan väkivallalla. Viinaa alkaakin tuottamaan ja myymään mm. Tampereen Tuomiokirkkoseurakunta, missä on huomattu että kirkon puistoon levittäytyneet jengit etenkin nuoret ovat potentiaalisia oluenostajia: ”Tamperelainen panimo kerää Keskustorin liki 200-vuotiaasta kirkosta hiivaa ja panee siitä olutta – ”Villiä makua tulossa”Oluen valmistava Pyynikin Brewing Company ja Tampereen Tuomiokirkkoseurakunta ovat solmineet yhteistyösopimuksen.”

Tauno J. Jokinen

Katselin tilastotietoa Ruotsin väkivaltarikoksista, eikä raa’an väkivallan kasvu syineen vuoden 2015 jälkeen jää epäselväksi.

Suomen tilanne ei ole aivan yhtä paha. Kasvua silti on. Merkittävä taustatekijä Suomessa on viina ja yhä useammin myös huumausaineet.

Suomalaisten suhtautuminen huumausaineisiin on liberalisoitunut. Kannabiskonservatiiveja pidetään nykyisin ilonpilaajina ja punaniskoina.

Koko moraalisen ajattelun liberalisoituminen maassamme on vahva trendi. Monessa asiassa ahdistavien rajoitusten löystyminen voi olla jopa virkistävää.

Moraalisten rajojen höltyminen yhteiskunnassa voi joillekin olla myös vahingollista, sillä selkeät rajat tuovat myös turvallisuutta.

Koskelan tapaus on esimerkki siitä, miten rajat löytyivät ja yhteiskunta puuttui asiaan vasta nuoren miehen maattua vuorokausikaupalla kuolleena. Siihen asti kaikki oli niin Kivakoulua.

Yksi päätyi lautoihin ja kolme rautoihin. Neljän nuoren ja heidän perheidensä elämä muuttui pysyvästi.

Yki Räikkälä

Nuorisomme väkivalta on erittäin marginaalista. Uutsointi suurentaa todellisuutta. Se on selvää, että koululaiset ovat tulleet selvästi rauhattomammiksi. Opettajavaimoni, jo yli 35 vuotta duunissa olleena on nähnyt muutoksen. Näyttää siltä, että suuri osa vanhemmista ei osaa enää kasvattaa lapsiaan. Lapset ovat nykyisin nähtävästi tietokone- ja nettipelien kasvattamia. Alaikäisten raju, äkkipikainen ja sadistinen väkivalta on kyllä lisääntynyt muutamina menneinä vuosina. Ja epäilen syrjäytymisen ja niinikään nettipelien olevan vaikuttajana tässäkin. Monet väkivallan tekijöistä ovatkin olleet sijoitettuina tai huumeet tavalla tai toisella olleet mukana.

Nuorison väkivaltaa esiintyi vielä 70-luvulla huomattavasti enemmän kuin nykyisin. Nuorten väkivalta onkin ollut koko ajan laskussa – tilastojen mukaan, mutta marginaalisen pieni joukko tekee sitten otsikoihin pääseviä karaakuheita tekoja. Mutta väkivaltaisuus ylipäätään on ollut koko ajan laskussa. -Ja tosiaan, aikoinaan vuosikymmeniä sitten, kun kirkon valta oli paljon suurempi kuin nykyisin, oli väkivalta paljon yleisempää. Mitä sekulaarimmaksi Suomi on muuttunut, sitä vähemmän väkivaltaa. Yleinen hyvinvointi ja elintason nousu vähentävät raakaa rikollisuutta ja väkivaltaa.

Yki Räikkälä

Niin, siis nämä ikävät teot ovat nyt lisääntyneet muutamana viime vuotena, mutta ne eivät osoita väkivallan nousevaa trendiä, mutta varmasti tekojen raaistumisen. Näihin tekoihin syyllistyy erittäin harva koko nuorisosta. Ja todennäköisyys joutua uhriksi, oli sitten aikuinen tai itsekin nuori, on erittäin pieni. Jokapäiväisessä liikenteessä ajoneuvolla tai jalan onnettomuuteen joutumisen todennäköisyys on paljon suurempi.

”Kaikki tapoista ja murhista epäillyt ovat täysi-ikäisiä Itä-Uudellamaalla” -Yle. Viime vuonna tuolla siis oli 23 henkirikoksista epäiltyä ja kaikki aikuisia. Tapon yrityksiin oli epäiltynä 12 alaikäistä. Itä-Uudenmaa on vielä aluetta, jossa köyhyys on periytyvää. Yhteiskunnalliset päätökset ja varsinkin toimettomuus köyhyyden torjumisessa ovat yksi syy väkivaltaan ja rikoksiin. Kun millään ei ole enää väliä, mennään sitten rankimman kautta. Otetaan päihteet, pillerit ja metamfetamiinit käyttöön ja jos siinä joku kylmenee, so what? Vahvemman laki. Se on vain elämää…

Ennaltaehkäisyyn on parhaita keinoja torjua köyhyyttä ja syrjäytymistä.

Tauno J. Jokinen

Miksihän tätä asiaa pitää vähätellä? Nuorin tyttäreni asuu 1. kerroksessa. Avoimesta ikkunasta yritti tunkea sisään mustanaamainen mies. Karate ja judotunnit eivät menneet onneksi hukkaan ja tytär löi ikkunalla kapuajan takaisin maanpinnalle. Poliisin mukaan kyseessä oli törkeän ryöstön yritys.

Yki Räikkälä

Kukas on vähätellyt?

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial