…Ja tästä eteenpäin uskoNI tiellä…(1/2)

Eläkkeelle päästyäni me vaimoni suosiollisen pakottamisen kautta päätimme muuttaa hänen synnyinkuntaansa Kangasniemelle. Mutta kerrostaloasuntomme oli Kouvolassa, ja koska se ei mahtunut automme takakonttiin, niin menin Kangasniemen ao. asioita hoitavan virkamiehen luo ja esitin toiveeni saada täältä vastaavan kortteerin!

Jonkin ajan kuluttua eli maaliskuun 27. päivänä v. 2000 sovimme ao. kunnan virkamiehen kanssa, että otamme ja muutamme lakkautetun Kaihlamäen koulun toiseen vapaana olevaan asuinhuoneistoon.

20.5.2000 muutimme vihdoin Kangasniemelle Kaihlamäen koululle.

Siinä varsinainen eläkkeellä olo sitten alkoi. Asunto Kouvolassa meni vihdoin kaupaksi paljon alemmalla myyntihinnalla kuin olisi ollut suotavaa.

Koululla sain taas radioamatööriasemani toimintakuntoon ja pääsi ”kusoilemaan” eli pitämään radioyhteyksiä.

Sitten alkoivat häätohinat 1.2.2002. Katja tyttömme ja hänen sulhonsa Harri olivat päässet vähän sotkuisen ajan jälkeen siihen pisteeseen, että 2.2.2002 soitin Keski-Suomen radion toivekonserttiin ja pyysin soittamaan Akselin ja Elinan häävalsin, ja kohtapuolin eli klo 16:00 olivat Katjan ja Harrin häät. Vihkitilaisuus oli todella lämminhenkinen, kaunis ja liikuttava. Niin kuin kai häät yleensä ovat, tai ainakin pitäisi olla. Vihkipappina oli Katjan ja Harrin tuttu Kouvolan Vapaaseurakunnan pastori Asko Tynjälä.

Marraskuussa teimme sitten vuokrasopimuksen koulun ostaneiden Samuli Ja Liina Heimosen kanssa. Tämä Samuli Heimonen kuuluu eturivin taidemaalareiden joukkoon – ainakin täällä Suomessa.

27.1.2003 jätin eläkkeensaajan hoitotukihakemuksen KELALLE. Sieltä tuli kielteinen päätös.

18.3.2003 tein hoitotukivalituksen em. päätöksestä tarkastuslautakunnalle.

Heimoset tarvitsivat koulun kokonaan omaan käyttöönsä, mutta onneksi kunnalla oli paritaloasunto n. 300 metrin päässä koululta ja sieltä oli juuri vapautunut toinen asunto, 2 h. makuuhuone ja olohuone-keittiö yhdistelmä, jonka sitten saimme ja jonne vävypoikieni avustamana kärräsimme käsirattailla omaisuutemme. Ja jossa tätäkin kirjoittelen!

Täytettyäni 65 vuotta 20.8.2003 sain Vakuutusyhtiö Ilmariselta kertaeläkkeenä 385 euroa!

SITTEN, jonka tuloksena tätäkin tänne kirjoittelen, ALKOI ALFA KURSSI.

Jonne minä ja vaimoni ilmoittauduimme saatuamme kannustavan vinkin Katja tyttäreltämme.

Tarkastuslautakunta antoi kielteisen päätöksen vakuutushakemukseeni, mutta päätin vielä olla ripustamatta hanskoja naulaan ja valitin vakuutusoikeuteen 3.2.2004.

Sieltä tuli ensin lisäselvityskysely, johon vastasin ja sitten vielä lisäselvityskysely, joka on arkistossani eli tällä koneella ja se oli:

Kangasniemi 23.8.2005

 

 

LISÄSELVITYS VAKUUTUSOIKEUDELLE

Dnro 1320/2004/21r

 

 

Lisäselvityksenä lähetän sisareni Internetistä löytämän ja minullekin lähettämän kopion siellä olevasta, tätä minunkin sairauttani käsittelevästä aineistosta.

 

Sain tämän vasta vuoden 2004 syksyllä, joten minulla ei ollut tätä käytössäni vielä aikaisempaa vastinetta antaessani.

 

Kopion yläosaan kirjoitin Internet-osoitteen, numeroin kopion sivut, suoritin alleviivauksia ja merkitsin sivujen vasempaan reunaan kohdat, jotka mielestäni kuvaavat myös minun tilannettani ja seuraavassa käytänkin tätä numerointia ja annan kussakin kohdassa myös omakohtaista täydentävää tietoa.

 

1.1 Minun sairauteni on minulle kerrotun mukaan tullut näkyviin ollessani n. 4-vuoden ikäinen.

 

1.2 Kuvaa hyvin omaa tilannettani, lapsena juoksin, leikin telmin ja tappelin siinä kuin toisetkin. Juoksu- ja hiihtokilpailuissa olin kyllä aina häntäpäässä – en kuitenkaan aina ihan viimeisenä. Nuorena miehenä olin kesätöissä useampana kesänä propseja (paperipuita) ristikoimassa ja jopa lautatarhalla lautataapeleita purkamassa.

 

1.3 Oireet täsmäävät omaan tilanteeseeni, varsinkin polviheijaste on voimakas.

lihasjäykkyys on aikuisiässä vuosi vuodelta vähitellen lisääntynyt, nyt en enää edes pääsisi pyörän selkään. Koko ”pyöräilykauteni” ajan minulla olikin naisten pyörä, koska en saanut jalkoja nostetuksi miesten pyörän rungon yli.

 

1.4 Jalkojen puutuminen on selvästi lisääntynyt, minkä huomaan varsinkin öisin.

Rakon toimintahäiriöt ovat lisääntyneet ja ilmenevät useampina ja äkkinäisempinä virtsaamistarvekertoina.

Jalkaterien liikeradat ovat paljon normaalia rajoitetummat.

 

2.1 = 1.4

 

2.2 Oireet ovat molemmissa jaloissa suurin piirtein samanlaiset, oikeassa tosin ainakin oman tuntemukseni mukaan hieman voimakkaammat.

 

2.3 Oireiden alkamisesta ks. 1.1. Ensimmäinen apuvälineeni oli lasteni 50-vuotispäiväkseni ostama ”herrastelu” kävelykeppi. Kynnys sen käyttämiseen oli korkea, mutta aloitettuani turvauduin siihen yhä enemmän ja saatuani edelleen lapsiltani 60-vuotispäivänäni säädettävän ”inkkari” kävelykepin oli sen käyttötarve jo välttämätön.

 

2.4 On juuri tilanteeseeni sopiva.

 

2.5 Juuri näin, käsien hienomotoriikan osalta voin todeta, että tavallinen ”kauno”kirjoitus on työlästä, minkä vuoksi nykyisin tekstaankin silloin jos käsin kirjoitusta tarvitaan.

 

2.6 ks. 1.4

 

4.1 Jalkapohjan heijastus (Babinski) on voimakas.

 

4.2 Tähän en itse osaa sanoa sen enempää.

 

4.3 Tähän kohtaan listaan lyhyesti ja luettelomaisesti tämän hetken tilannettani oman näkemykseni mukaan:

 

  • Portaiden nousemin ja laskeutumin ilman tukea ei onnistu enää ollenkaan.
  • Kävely ulkona vapaassa tilassa on käytännössä mahdotonta ilman kävelykeppiä.
  • Kävely kotona joko ”seiniä pitkin” tai käyttäen em. ”herrastelu” keppiä, johon laitoin kumitutin, vai millä sanalla sitä pitäisi ilmaista.

 

4.4 Tämä kohta ei kai varsinaisesti kuulu tähän yhteyteen, mutta lyhyesti:

 

Tämä sairaus on veljelläni ja hänen tyttärellään. Samoin nuorimman sisareni toisella pojalla. Omien kuuden lasteni osalta toisella pojalla ja hänen toisella lapsellaan(poika), neljän tyttäreni osalta vanhimmalla ja hänen kahdella pojallaan.

 

9.1 Polkupyörällä en enää kykene ajamaan. Kuntoliikuntaa harjoitan heinäkuussa 2004 hankitulla 3-pyöräisellä potkupyörällä. Soutamaan kykenen, jahka ensin saan laiturilla istuen vyörytettyä itseni veneeseen.

Tässä voisin todeta, että minulla on sama ero kuin krokotiililla, uin paremmin kuin kävelen. Jos vain jotenkin pääsen sinne veteen!

 

9.2 Nyt heinäkuussa pesu- ja WC-tiloihin asennettiin lisäkädensijoja seiniin, inva-vessanpytty ja madallettiin ulkoraput ja laitettiin niihin kaide.

 

9.3 Tämä kohta tuntuu lohdulliselta, näkö, varsinkin hämäränäkö on kyllä heikentynyt.

 

Yhteenveto:

 

Yritän kyllä sinnitellä itsellisenä mahdollisimman pitkään. Minun mielestäni yhteiskunnallekin on kai tarkoituksenmukaisempaa ja halvempaa antaa vähän euroja ja sanoa: ”Tuossa on, mene minne haluat ja kykenet” kuin ”ei anneta, kyllä me viemme”.

 

Kunnioittaen                                             __________________________

Toivo Vihmakoski

No minä sain sen eläkkeensaajan hoitotuen, tätä kirjoittaessani se on 61,71 euroa/kk.

Nro 2/2 tulee, jos edes joku sanoo, anna tulla?

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Tilaa
Ilmoita
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial