Hermes, jumalani

Hankin pari vuotta sitten pari uudenkarheaa Hermes -merkkistä fillaria kasarin alusta hintaan 80 euroa yhteensä. Olivat siis suunnilleen sisäänajetut. Monark-Crescentin laatuvalmistetta. Olivat jonkun vanhan pariskunnan aikoinaan hankkimat ja olleet vuosikymmenet autotallissa pölyttymässä. Omallani olen nyt ajellut noin 3600 km. Nämä kasarin Hermes -merkkiset fillarit ovat harvinaisia, eikä niitä juuri näy. Vielä harvemmin on nähty se, mistä nämä nimensä ovat saaneet.

Hermekseni kantaa siis uljasta nimeä. Hermes oli tai on runoilijoiden, matkustajien ja varkaiden suojelusjumala. Hermes oli jo vauvana aivan ylivertainen. Varttitunnin ikäisenä tämä konttasi syntymäluolassaan ja pyysi äidiltään soihtua, että voisi tutkia luolaa. Kun äiti ei antanut, keksi Hermes uuden innovaation: hän löi kaksi kiveä yhteen ja sai risut syttymään. Luola tuli tutkittua. Sen jälkeen tämä noin puolituntisena lähti kävelylle. Takaisin tullessaan hän toi mukanaan lauman lehmiä ja kilpikonnan. Kilpikonnasta piti tulla hyvä soppa. Hermes opasti äitiään kokkauksessa, että tuli pistää paljon valkosipulia ja ripaus fenkolia perään. Sen jälkeen tämä otti veitsen mukaansa ja meni teurastamaan yhden lehmän pääruoaksi.

Melkoista. Oma Hermekseni on jo noin 40-vuotias, eikä se edelleenkään tee mitään omaehtoisesti. Se vain tottelee passiivisesti isäntäänsä, ateistista kunnotonta uskonnotonta. Mutta hyvä niin. En jumaloi pyörääni, jonka nimi on jumalan nimi. Monet taas jumaloivat kuvittelemaansa jumalaa ja tekevät kauheuksia tämän nimissä kilpikonnaliemen sijaan. Minä poljen pyörää, jolla on jumalan nimi. Toiset tappavat niitä, jotka polkevat näiden kuviteltua jumalaa.

Miksi sitten tappavat, johtuu se yhdestä ihmiskunnan surkeimmista keksinnöistä, nimittäin monoteismista. Aikoinaan, kun jumalia oli runsaasti, suorastaan tuhansia, oli suvaitsevaisuuskin aivan eri tasolla. Nimittäin jos vain yksi jumala on oikeassa, muiden on oltava väärässä. Tai jos on vain yksi jumala, ei muita saa olla olemassa. Ja näinhän siinä on käynytkin – kaikki kirjanuskonnot ovat vainonneet ns. vääräuskoisia ja rankaisseet julmasti väärin uskomista. Myös kristinusko. Vääräuskoisuus tai harhaoppi on sekin muuten käsite, joka on lähtöisin kristinuskosta. Se syntyi Nikeassa, jossa myös määriteltiin kristinuskon pääpiirteet kolmiyhteysoppeineen kaikkineen. Nikean kokouksen pani pystyyn Rooman keisari Konstantinus, joka oli ilmeisesti nähnyt unta, että ”tässä merkissä olet voittava”. Kyse oli kilpailijan nujertamisesta, mikä onnistui, joten Konstantinus määräsi uuden uskonnon pakolliseksi. Vanhojen jumalien palvomisesti sai maksaa hengellään. Kuten myös siitä, jos ei suostunut uhraamaan  

Yksijumalaisuus on vallanpitäjän kannalta tietysti helpompi uskonto kuin monirönsyinen jumalaverkosto. Jonas Gardell kertoo kirjassaan ”Jumala” (jota muuten suosittelen luettavaksi): ”Jumala, yksi ainoa jumala, meidän jumalamme, on yhteensulautuma koko joukosta eri jumaluuksia ja jumalauskomksia, jotka ovat syntyneet eri heimojen, kansojen ja kulttuurien piirissä itäisen Välimeren alueella useiden tuhansien vuosien aikana. Isäni Jumala sulautuu kanaanilaisten Eliin, joka muuttuu midianilaiseksi Jahve-jumalaksi. Se lisäksi olemme kohdanneet Jumala jo monta kertaa demonina”.

Mielenkiintoisesti monoteismissa on läpäisevänä ehdoton kielto ”palvoa muita jumalia”. Sehän lukee myös meidän luterilaisten Kymmenessä käskyssä. ”Minä olen Herra, sinun Jumalasi. Sinulla ei saa olla muita jumalia”. Tämähän ei siis tarkoita sitä, että ei olisi muita jumalia, vaan päinvastoin edellyttää sen. Juutalaisten jumala, josta sitten tuli kristittyjenkin jumala, oli sekin aikoinaan poliittinen päätös. Päätettiin siirtyä monista jumalista yhteen. Uskonnot ovat politiikkaa.

Yksikään monoteistinen uskonto ei ole demokraattinen. Kristinuskokin on yhtä kaukana demokratiasta kuin Stalin kävi lempeästä ja viisaasta hallitsijasta. Demokratia ei sovi kirkkoon, kirjoitti aikoinaan sittemmin ”Kristuksen sijaiseksi” valittu kardinaali Ratzinger johtaessaan virastoa, joka aiemmin tunnettiin nimellä inkvisitio. Itsevaltiaat pelkäävät aina demokratiaa. Se tietää vallan menetystä. Kristinuskon jumala on yhtä vihamielinen ja tyrannimainen kuin on Venäjän despoottihallitsija Putin – tee niin kuin minä haluan tai muuten tuhoan sinut. Demokratiaan kuuluu se, että kaikki vaihtoehdot tutkitaan yhdessä ja niistä päätetään yhdessä. Monoteistiset uskonnot ovat teokraattisia ja näiden edustama oppi on ainoa oikea ja näiden jumala ainoa jumala. Monoteistiset uskonnot syrjivät muita ja ovat aiheuttaneet todennäköisesti eniten tuhoa ja kärsimystä maailmassa historian mittaan.

Vanhempi kansanosa muistaa hyvin Hermes -fillarit vuosikymmenien takaa. Niitä oli runsaasti käytössä vasta autoistuvassa Suomessa. Oma Hermekseni on tyyten eri fillari, vaikka alkuperä onkin sama. Hermestä valmisti aikoinaan Nymans Verkstäder Uppsalassa. Monark -yhtiö sulautti sen itseensä 1960 ja yhtiöstä tuli Monark-Crescent, jonka valmistama oma Hermekseni on. Uppsalassa valmistui viimeiset Hermekset 1963. En tiedä, mistä firma aikoinaan keksi nimetä fillarinsa Hermekseksi, mutta mainio nimi. Ja niinpä poljen jumalaa, Hermestä.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Tilaa
Ilmoita
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial