Esikuvan vaikutus

Viimeaikainen uutisointi mediassa on keskittynyt Sanna Marinin Kesärannassa illanviettoihin. Se näyttää jakavan mielipiteitä kansalaisten keskuudessa, toiset paheksuvat pääministerin käytöstä ja toiset taas pitävät sitä sallittavavana vapaa-ajan viettotapana.

Minusta pääministerin asemassa oleva on esikuva nuorisolle, joka saa viinan kannssa riehuessaan oikeutuksen käytökselleen. Tämä ei voi olla oikein, kun pyritään alkoholin vaaroja vähentämään jopa terveydellisistä syistä ja kaikesta muusta, jota viina tuo tullessaan.

Ei tämä uutta ole vallankäyttäjien juopottelussa, kyllä viina on ollut käytössä jopa virkatehtäviä hoitaessa. Silloin siitä ei pidetty suurta ääntä, koska se kuului ajan henkeen. Poikkeuksia kyllä oli, esimerkiksi Johannes Virolaisen ura kärsi siitä, koska hän pyysi maitolasin, kun toiset kallistelivat viinalaseja.

Minusta Sanna Marinin uskottavuus kärsii, koska hän ei pysty hallitsemaan tilanteita, joita joutuu sitten jälkikäteen pyytelemään anteeksi. Se, kuva joka minulla on ollut päämisteristä, on kyllä muuttunut näiden tapahtumien jälkeen kielteisemmäksi. Kuinka kauan oma puolue tätä kestää, se jää nähtäväksi, epäilen, että demareissa käydään tällä hetkellä kiivasta keskustelua siitä, mitä näin vaalien alla pääministerin käytös aiheuttaa puolueelle.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
9 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Seppo Heinola

”Älä lausu väärää todistusta lähimmäisestäsi” taitaa kuulua yksi Raamatun käsky. Käyttämäsi liioitteleva verbi ’riehua’ on juuri tämmöinen väärä todistus, sillä vauhdikaskaan tanssi ei ole vielä mitään riehumista. Raamattu kuvaa ja aivan hyväksyvästi selvästi viinin vauhdittamaa tanssia jota kutsuu ’karkeloimiseksi.
Entä Jeesus Kaanaan häissä? Hän juotatti 600 litralla viiniä jo valmiiksi humalaiset häävieraat känniin ja mahtoiko olla silloin itsekään ihan viivasuorassa kunnossa? Tunnettiinhan hänet ’syömärinä ja viininjuojana ja syntisten (siis juoppojenkin) ystävänä’.

Viimeksi muokattu 6 kuukausia sitten by Seppo Heinola
Seppo Heinola

Selittelyn makua Kalevi, kyllä viestisi viestitti selvästi että tämä malli nuorison ’riehumiselle’ voitaisiin saada Marinilta.

Tauno J. Jokinen

Kalevin todistus ei minusta ole kovinkaan väärä. Alkoholismi on sairaus joka periytyy myös isältä tyttärelle. Periytymismekanismit ovat geneettisiä, sosiaalisia ja psykologisia. Tunnusomaista vaivalle on, että viina vie ja tyttö vikisee – juhliminen karkaa lapasesta ja menee överiksi, kuten sanotaan. Vastuullista työtä tekevän perheenäidin bilettäminen peräkkäisinä viikonloppuina perjantaista sunnuntaihin kyllä vahvasti viittaa siihen suuntaan, että ohjaksissa on pullo tai pillerit.

Mielenkiintoista on Sannan vahva kannatus omissa joukoissa – hieman Trumpin tapainen ilmiö on siis kyseessä, kuten Ylen ajankohtaisissakin asiaa aika rohkeasti arvioitiin. Toisaalta vahva on myös vastustajien joukko.

On pikemminkin hyvä asia, että vallan vahtikoira ärhentelee pääministerin bilettämisestä. K-linjan aikoihin Känni, Kekkonen ja Karjalainen oli yleistä ja lehdistö pyrki salailemaan asioita. Onneksi meillä nykyisin on myös sosiaalinen media, joka joukkovoiman turvin kaivaa minigrip-pussinkin bittimössön seasta.

Anne Mikkola

Minigrip? Vähän niin kuin Bellingat tuo some jury.
Niin, eikös se Marinin tytärkin ole vielä hyvin nuori.

Joo. Uosukainen yllätti ja näkyy herättävän pahennusta Trump-vertauksellaan.
Marin jää joka tapauksessa historaan Suomen tai ehkä paremminkin Ruotsin viemisestä Natoon ja siitä että oli pitkäikäisin naispääministeri. Harmillista, että nyt homma kaatuu tällaiseen.

Minua on hämmentänyt se, miten häikäilemättömästi ”kulttuurieliitti” käyttää Marinia hyväkseen. Sopii toivoa, että maine menee noilta artisteilta myös ja rahantulo.

Seppo Heinola

Olisin varovainen leimamaan etenkään noin vain ’lonkalta’ ketään alkoholistiksi. Vain holisti itse voi tietään onko hän holisti vai ei. Rankkakaan ryyppääminen kun ei ole näet läheskään aina alkoholismia. Toisaalta pienikin toistuva tissuttelu voi sitä olla, olennaista on psykososiaalinen riippuvuus, ei etanolin määrä eikä laatu.

Viimeksi muokattu 6 kuukausia sitten by Seppo Heinola
Tauno J. Jokinen

Vain holisti itse voi tietään onko hän holisti vai ei.

Joo Seppo, …

Alkoholismin määrittelyyn liittyy erilaisia näkökulmia. Useimmiten kuitenkin holisti on juuri se viimeinen ihminen, joka tunnistaa ongelmansa.

Viittaamani perinnöllinen alttius on yksi näkökulma. Jotkut pitävät päihderiippuvuutta ja alkoholismia synonyymeina. Kolmas näkökulma on tämä viittaamasi oman päihdeongelman tunnistaminen ja tunnustaminen itselleen, mikä on edellytys toipumisen alkamiselle.

Selvästikään Marin ei ole valmis tunnustamaan itselleen, että jokin on mennyt bilettämisessä pieleen. Marin omassa puheenvuorossaan toteaa tarvitsevansa bilettämistä, koska hänellä on rankka työ. Siinä vaiheessa, kun päihteet ovat keino rentoutua puhutaan jo selkeästi päihderiippuvuudesta. Marinilla on myös aika tavalla oirehdintaa addiktiivisesta käyttäytymisestä.

Tuolla Marinin bilejengillä on läheisiä yhteyksiä huumeporukoihin. Mielenkiintoista on sekin, että Sanna Marin ja Niko Ranta-aho ovat molemmat lähtöisin Pirkkalasta ja kuuluivat siellä samaan bileporukkaan. Luulenpa, että tämä kohu ei vielä ole aivan loppusuoralla.

Markku Hirn

Pääministeriyys ei ole esikuva mutta se on institutio niinkuin presidentti-institutiokin. Sillä on historia ja sillä on tulevaisuus. Juuri presidentti-institution kassa se on kansakunnan keulakuva. Kansa haluaa arvostaa sitä eikä siedä että joku sen väliaikanen toimenhaltija alentaa sitä käytöksellään. Marin haluaa pitää yksityiselämänsä erossa työelämästä. Se ei käy vaan kaikki on julkista elämää eikä hänellä ole kun ehkä perhepiirissä ykstyiselämää virkakautenaan.

Tätä hän ei halua tiedostaa ja se saattaa kaataa hänet. Nuoriso on innostunut hänestä mikä ei ihmetytä.

Nämä juhlimiset paljastavat särön hänen persoonassaan. Tuollainen teini-ikäinen iloittelija ja toisaalta hyvin vakava, rationaalinen hyvinkontroloitu aikuinen roolissaan. Hänen bile-jenginsä on lehtitietojen mukaan keskimäärin kymmenen vuotta häntä nuorempaa. Eikö se ole niin, että keiden kanssa liikut niin niihin tai niiden kulttuuriin samaistut?

Tosi vahinko jos hän kaatuu tähän kaiken sen hyväntahdon jälkeen mitä hän on maailmalla Suomelle saanut. Ulkomaan lehdet ovat vain vähän huvittueita ja ihmettelevät suomalaisten reaktioita.

Viimeksi muokattu 6 kuukausia sitten by Markku Hirn
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial