Entä jos

Neuvostoliiton varapresidentti Janajevin vireä vallankumousneuvosto tiedotustilaisuudessa, jossa ilmoitettiin maan tilan vaatineen Gorbatsovin pidättämistä virastaan.

Jossittelu ja kontrafaktuaalinen historiointi on käytännössä turhaa, mutta mukavasta ajanvietteestä se käy. Monet turhat asiat ovat viihdyttäviä ja siksi ne pysyvät ihmiselämässä mukana. Kirjailijat ovat kehittäneet jossittelusta taiteen lajin. Mutta JOS ei olisi ollut kirjailijoita ja taiteilijoita omine jossitteluineen, niin minkälainen maailmamme olisikaan nyt? Oltaisiinko onnellisempia vaiko vielä angstisempia? Sveitsi, jossa ei juuri muuta ole tehty kuin jemmattu rahaa ja valmistettu käkikelloja, on säästynyt sodilta, mutta italia, jossa oli renessanssi, on ollut taitelijoita, kirjailijoita ja säveltäjiä läjäpäin, on koko historiansa aikana ollut lukemattomissa kriiseissä, konflikteissa ja ideologioiden kurimuksissa.

Mitäs, jos Gennadi Janajev ja votkanhuuruiset toverinsa olisivatkin elokuussa 1991 jättäneet muutaman votkashotin siemaisematta, eivätkä olisi ryhtyneet älyttömään vallankaappaushulluuteen? Entäs jos Jeltsinin tilalla olisikin ollut joku muu? Joku, jolla olisi ollut taloudellista kompetenssia ja näkemystä ja jolle votka olisi maistunut vähän vähemmän?

Jospa se olikin Janajev, joka sai aikaan Neuvostoliiton romahtamisen? Jeltsin tuli, näki ja voitti. Nimittäin vallankaappaajat ja neuvostojärjestelmän. Ja aloitti uudenlaisen kleptokratian. Yksi kleptokratian häärääjistä, Jeltsinin hallinnossa toiminut ja tämän humalaisen innostuneella rohkaisulla yhteisen omaisuuden ryöväämisen aloittanut oligarkki Berezovski nosti Putinin Jeltsinin apulaiseksi, josta sitten tuli pääministeri ja isäntänsä syrjäyttäjä ja pääkleptokraatti. Entä jos ei olisi ollutkaan tätä Berezovskia, joka kuvitteli saavansa Putinista hyvän ja kovanyrkkisen työrukkasen valtion omaisuuden ryöväämisessä, mutta joka ei ollutkaan oligarkkien ohjailtavissa? Berezovski ei tipahtanut ikkunasta, kuten monet Putinin vastustajat, vaan tämän kohtalona oli ”itsemurha” omassa kylppärissään Lontoossa, jonne hän oli paennut.

Minäkin olin yksi niistä, jotka kuvittelivat aluksi presidentiksi nousseen Putinin panevan ryöstelevät oligarkit järjestykseen ja saavan Jeltsinin holtittoman hallinnon sivuun. Niinpä kyllä saikin, mutta ryöstely jatkuikin. Nyt Putinin ja hänen lähipiirinsä taskuihin. Putinille ei sitten riittänytkään miljardit, vaan piti alkaa ryöstämään muiden maiden alueita. Tajusin Putinin olevankin roisto varmaankin muutama vuosi toisen Tsetsenian sodan jälkeen. Silloin kun alkoi olla epäilyjä FSB:n olevan sodan ”syyn” eli kerrostaloräjäytyksien takana. Sekin sota oli Putinin hyökkäyssota.

Näin se menee kaikessa täällä maailmassa: pienistä sattuman oikuista ja muutamasta henkilöstä voi saada alkunsa megalomaaniset onnettomuudet. Muutaman henkilön oltua väärässä paikassa väärään aikaan Ukrainassa tapahtuu hirveyksiä ja koko maailman rauha on niin sanotusti Herran kädessä. Emme tiedä mitä tulee tapahtumaan. Kukaan ei milloinkaan ole nähnyt tulevaisuuteen, eikä yksikään ennustus missään eikä milloinkaan ole toteutunut. Sattumat ja tulkinnat ovat eri juttu.

Venäjällä on ollut ja on vahva uskonnollinen traditio. Ortodoksikirkko voi suhteellisen hyvin myös kommunismin aikana vastoin monen käsitystä. Stalin palautti sille asemansa, kun tietäen Venäjän kansan olevan hyvin uskonnollista ymmärsi tarvitsevansa kirkon tuen, kun Natsi-Saksan hyökättyä oli maa tukalassa paikassa. Nyt Venäjän autokratia on tiiviisti kiinni uskonnossa ja Moskovan patriarkaatissa. Jaan Kaplinskin mukaan Venäjällä valtio olisi lähinnä uskonnollinen käsite. Ja niinpä Moskovan patriarkka Kirill on kiihkeästi ja varauksettomasti Putinin kannalla siunaten meneillään olevan mielettömän sodan ja julistaessaan Pyhässä sodassa Pyhän Venäjän puolesta kaatuneet ikuisesti autuaiksi. Patriarkan mukaan Venäjän hyökkäyssota on hyvän taistelua pahaa ja syntistä länttä vastaan.

Presidentti Putinin vireä hovi pomon ilmoittaessa Venäjän nyt korjaavan suurta geopoliittista onnettomuutta Neuvostoliiton hajoamisessa ja Ukrainan alueiden ”palauttamisesta” Pyhän Venäjän yhteyteen.
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
1 Kommentti
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Seppo Heinola

Sveitsi on säästynyt sodilta paljolti vuoristomaisemansa ja taloushistoriansa vuoksi. Se on että temppeliherrat tekivät siitä aikanaan rahataloudellisen keskuksen, jonka kautta rahoitettiin puolta Eurooppaa, eli ei murtovarkaidenkaan kannata räjäyttää koko kassakaappia ja jos ovea ei voida murtaa jää kaappi koskemattomaksi.

Viimeksi muokattu 5 kuukausia sitten by Seppo Heinola
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial