Blogimetsä 2012-2016: Kaipaatteko blogejanne?

Muinoin oli puhetta, että vanhasta Blogimetsästä julkaistaan arkisto tänne. En tiedä kaipaako sitä kukaan? Haluatteko sitä julkiseksi? Se on mahdollista laittaa niin, että myös keskustelut ja tykkäämiset sun muut ovat blogin yhteydessä luettavissa. Tuomaksella se on aika pitkälle tehty, mutta ei ihan.

Itse olen opiskelut noita tietokanta sun muita kuvioita sen verran, että onnistuin poimimaan vanhan Blogimetsän arkistoista omat blogini pötköön niin, että siinä on pvm, otsikko ja sitten blogiteksti (ilman kuvia ja kommentteja).  Tuo on helppo tehdä sillä ohjelmalla, jonka väsäsin. Eli jos joku haluaa pötkön blogeistaan vuosilta 2012 joulusta vuoden 2016 loppuun, niin voin semmoisen tiedoston halukkaille luoda ilman, että sitä laitetaan julkisuuteen, mutta voitte halutessanne siitä poimia kaikki kirjoittamanne blogit.  Sain lopulta ääkköset sun muut toimimaan niin, että tekstiä on visuaalisesti miellyttävää lukea.

Mun omia blogeja oli kait keskimäärin yksi kolmessa päivässä, ja tuosta tuli monta sataa sivua tekstiä. Oi noita aikoja… huh huh.

Vielä ainakaan en ole selvittänyt, miten Tuomas on saanut tuon kokonaisen arkistoversion aikaiseksi. Olen siis nähnyt sellaisen version teksteistäni, jossa on kommentitkin mukana. Se koostuu vain useista tiedostoista ja sikäli vähän hankala jakaa.

Mutta siis kertokaa, mikä on mieltymyksenne. Jos kaipaatte arkistoa tänne julkisuuteen, niin voisin ennen joulua vielä ehkä yrittää perehtyä lisää tuohon Joomlan tietokantaan ja siihen, miten sieltä niitä datapalasia poimitaan ja pyöritellään. Yrittää selvittää Tuomaksen koodia loppuun asti ja miettiä mitä sitten voisi haluta.

Aikamoisia mahdollisuuksia tämä PHP ja MySQL tarjoavat, kun vaan pääsee kaikenlaisiin optioihin sisälle. Tunnit ja yöt ja päivät vierähtävät hetkessä kun näiden kanssa ryhtyy eksperimentoimaan. Mulla on tietysti ollut aika paljon ihan perus-perus-asioissa opiskeltavaa, että ymmärtää tätä isompaa infrastuktuuria mitenkään päin. Tuomas on kivasti vinkannut aina vähän eteenpäin siinä, mistä harjoituksia jatkaa.

Näiden avulla olen hommaa opiskellut yritys-erehdys-metodin ja mallioppimisen lisäksi:

https://www.codecademy.com/ 

https://www.w3schools.com/php/

Siitä vaan opiskelemaan, jos on aikaa ja energiaa.

Meillä on siis WordPress-ohjelmisto, joka on ladattu hostingpalvelun palvelimelle, jonne sitten WP muodostaa tietokannan omia aikojaan, jossa kaikki blogiston tiedot ovat riveinä. Sieltä sitten pitää SQL-komennoilla etsiä haluamansa ja käsitellä PHP:llä sitten eteenpäin. PHP on se kieli, jolla kommunikointi tämän maanpäällisen näkyvän elämän ja tietokannan välillä toimii.

Näistä eri kielipalasista voi värkätä tiedoston, joka tekee kaiken ja tuottaa sen mitä sen haluaa tuottavan. Aika hieno systeemi. Paljon on valmiiksi mietittyjä palasia ja ohjelmointikielen palikoita, joista kokoamalla saa aikaan haluamaansa. Ei tämä niin mahdotonta ole, etteikö vanhakin voisi oppia – ainakin jotain.

 

 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Tilaa
Ilmoita
4 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Tuomo Hirvi

Minusta tuntuu, että ne jotka näitä blogeja haluavat niin voivat ilmoittaa tässä siitä. Minä kyllä mielelläni ne näkisin.

Ja kiitos Annelle viitseliäisyydestä, että jaksat puuhata tämän Blogimetsämme hyväksi. Itselläni on ollut kovin raskas vuosi mutta nyt alkaa helpottaa. Kyllä tästä vielä selvittiin kunnialla.

Tuomo Hirvi

Kysymykseesi vastaukseni tulee kovasti viiveellä. Olisin avoimen linjan kannattaja eli vaihtoehdoista ensimmäinen lienee mieluisin.

Ai avaako Kotimaa24 uutiset ja blogit avoimiksi ensi vuonna. No jo oli aikakin. Ei sitä ”lehteä” ole luettu aikoihin ja kirkon tiedotus on kaiken kaikkiaan kuin lehmän henkäys kun pitäisi olla kuin ikuinen myrsky. Sitä ei käytännössä ole ollut enää aikoihin taikka on ollut kovin kaistapäistä yhden linjan propagandaa.

Seppo Heinola

Kyllä mielelläni näkisin wanhoja blogeja ja kommenttejakin. Käytän lähde-aineistona kirjaani ’Salattu Raamattu’. Siihen tulee 666 sivua.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial