21 teloituskäskyä

Kuvakaappaus ”Koston aika” -dokumentista. Teloittajat ovat jälkeenpäin kuvailleet, miten he kuulivat teloitettavan hengityksen. Teloitusryhmä oli vain viiden metrin päässä ammuttavasta. Nuoria miehiä. Monet näkivät varmasti painajaisia lopun ikäänsä. Todennäköisesti monilta meni myös usko Jumalaan, jos sellaista oli ollut. Ja tietty useimmilla noihin aikoihin oli.

Mielenkiintoinen tapa menettää uskonsa. Toisen maailmansodan päätyttyä Tanskassa tuomittiin kuolemaan ja teloitettiin kymmeniä natsien kanssa veljeilleitä ja yhteistoiminnassa olleita henkilöitä. Kätyreitä ja maanpettureita. Kollaboraattoreita.

Kuolemantuomio otettiin jälleen käyttöön vihaisen ja kostonhimoisen kansan vaatimusten paineessa. Teloitukset suunniteltiin tarkasti ja niiden toimeenpano määrättiin poliisille. Kööpenhaminan poliisipäällikkö joutui antamaan 21 teloituskäskyä. Painajaiset vaivasivat tätä koko loppuelämänsä. Hän kuoli 88-vuotiaana. Jäämistöstään löytyi lappunen, jossa luki: ”En halua hautajaisiini pappia. Kun on antanut teloituskäskyn 21 kertaa, usko Jumalaan on mennyt”.

Nuo Tanskan kollaboraattoreiden teloitukset olivat kosto. Teloitus on aina kosto, ei rangaistus. Monet kuolemantuomiot peruutettiin sittemmin. Kansan kostonhimo oli laantunut ja teloitukset katsottiin jälleen brutaaliksi ja sivistymättömäksi jäänteeksi historiasta.

Poliisipäällikön Jumalaan uskon kariseminen teloitusten toimeenpanijuuden vuoksi on kiinnostavaa siksikin, että kristinuskon jumala on koston jumala, joka Raamatun mukaan on vastuussa kymmenien miljoonien ihmisten kuolemista. Koston- ja verenhimoinen etninen puhdistaja, rasisti, lastensurmaaja, kansanmurhaaja, poikansa murhaaja ja pahansuopa tyranni, joka loi ihmisen kuvakseen itsestään.

Kuolemanrangaistus sinänsä on tyyten epärationaalinen toimenpide. Se määräytyy kulttuurisesti. Se heijastaa eri yhteisöjen kulloisiakin arvoja ja asenteita. Tanskassa viimeinen Natsi-Saksaan liittyvä kostoteloitus toimeenpantiin 1950. Ylipäätään viimeinen valtion toteuttama teloitus.

Ensimmäisenä teloitettiin SS-Waffeniin liittynyt toimittaja Flemming Helweg-Larsen. Erinomaisen mielenkiintoisesti teloituspappina toimi Flemmingin oma isä.  

Yle Areenassa on nähtävillä tanskalainen dokumentti ”Koston aika”, DR 2020.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
7 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Juha Hyrsky

Hyvä vinkki, kiitos. Jos menettää muuten uskonsa Ykin maalailemaan Jumalaan, on todellakin oikealla tiellä. Epäjumaliin ei kannata uskoaan laittaa eli tämän maailman kuvioita toistaviin hahmotelmiin.

Kalevi Kauppinen

Vanhan testamentin aikana Jumala käski tappamaan ihmisiä, mutta ei enää Uuden testamentin aikana. Tähän löytyy syy, miksi näin tapahtui. Olen tätä miettinyt monta kertaa, miksi näin tapahtui.

Jos ihminen tappaa, niin hän asettuu Jumalan asemaan ja ottaa vallan omiin käsiinsä, koska Jumalalla on vain valta ihmisiin ja siihen mitä hän luodulleen tekee.

Esimerkiksi Jumala käski kuningas Saulia tappamaan vastustajansa, mutta kun hän ei noudattanut käskyä johti siihen, että Sauli menetti kuninkuutensa.

Jumala on on luonut ihmisen ja hänellä on valta tehdä luodulleen mitä haluaa. Tämän tunnustaminen tuntuu olevan ylivoimaisen vaikeaa. Se on vähän niin kuin, jos ihminen luo vaikka taulun, joka on taideteos, mutta katseltuaan sitä tuleekin siihen tulokseen, ettei tämä tyydytä häntä, niin hän tuhoaa sen ja luo uuden luomuksen. Näin on tapahtunut ihmisen kohdalla, kun Jumala joutui uhraamaan oman poikansa luodakseen uuden ihmisen.

Viimeksi muokattu 4 kuukausia sitten by Kalevi Kauppinen
Seppo Heinola

Kyllä kait Kaikkivaltiaalla on oikeus tehdä omaisuudelleen, myös siis ihmisille, mitä mieleensä juolahtaa, vaikkapa polttaa pikkulapsia elävältä, kuten Raamatun mukaan on tehnytkin, m u t t a ainakin minulle on turha asioiden noin ollen tulla selittämään, että moinen Jumala olisi -r a k k a u s…

Viimeksi muokattu 4 kuukausia sitten by Seppo Heinola
Juha Hyrsky

”Tuota noin, en se minä ole maalaillut kummemmin jumalaa.”
 Toivottavasti et pahastu, kun mitä kummemmin kummeksun lausetta, mikä on selittelyistäsi huolimatta hyvin totuuden vastainen. Olet maalaillut yhtä fundamentalistista jumalan tulkintaa kohta toistakymmentä vuotta. Olkinukesta ei tietenkään voi puhua, koska maalaamasi jumalankuva on ollut ja on yhä monen kristityn maalaama kuva. Ongelma jutuissasi on ja on ollut tuon jumalakuvan ilmeiset semanttiset väärinkäsitykset lukuisien termien kanssa kuten ”kaikkivaltius”, ”armo”, ”Jumalan rakkaus” joitakin esiin nousseita mainitakseni. Ristiriita ei nouse esiin niin kauan kun takerrut omaan selitykseesi mutta ihmetyttää, että palaat noihin juttuihin uudestaan ja uudestaan. Juttusi ei etene, jauhat samaa vanhaa ja se lienee ongelman ytimessä: pyörit kuin koi nuotion ympärillä. Vaistoat lämmön elämää antavan vaikutuksen mutta olet tarpeeksi älykäs pitääksesi etäisyyttä. Ehkä tämä on juuri elämäsi kuva.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial